Κυβέρνηση συνεργασίας θα προτείνει ο πρωθυπουργός στις έκτακτες συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που δρομολόγησε μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs. Ανάλογα με την αντίδραση των άλλων κομμάτων, η κυβέρνηση αυτή θα μπορεί να αποτελείται είτε από προσωπικότητες και θα έχει τη στήριξη- ανοχή άλλων κομμάτων ή να συμμετέχουν και στελέχη από τα κόμματα αυτά, σε περίπτωση γενικότερης συμφωνίας.

Ads

Ο κ. Παπανδρέου είχε νωρίτερα σήμερα το πρωί τηλεφωνική επαφή με τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ενώ είχε τηλεφωνική επαφή και με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε προσφυγή στις κάλπες. Με ανακοίνωση του, το ΚΚΕ επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία απορρίπτοντας παράλληλα κάθε είδος συναίνεσης. “Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη λίγα λεπτά μετά τις 14:30″ αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΛΑΟΣ. Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε κυβέρνηση συνεργασίας που δεν θα συμπεριλαμβάνει τον κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργό, ενώ βασική προϋπόθεση για τη συγκρότησή της φέρεται να αποτελεί η αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

«Σε κάθε περίπτωση προχωράμε με αίσθημα ευθύνης» δήλωσε νωρίτερα σήμερα από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, η ωριαία συνάντηση του οποίου με τον Κάρολο Παπούλια ολοκληρώθηκε στις 14.00. «Είναι στιγμή που απαιτεί πανεθνική προσπάθεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Υπό πολιορκία τελεί η Βουλή των Ελλήνων από δεκάδες χιλιάδες πολιτών που απαιτούν την απόσυρση του Μεσοπρόθεσμου ενώ έντονες αντιδράσεις σημειώνονται και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η χώρα είναι σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή και επανέλαβε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. .Πρόσθεσε ότι ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να υπάρξει ένα πεδίο συνεννόησης. «Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας,
από την πλευρά του, τόνισε ότι «είναι στιγμή που χρειάζεται πανεθνική προσπάθεια».

Ads

Ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ.Παπούλια δεν έκανε κάποια δήλωση. Ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, από όπου θα προβεί σε δηλώσεις.

Οι τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς

ΚΚΕ

“Ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της ΕΕ. Επίσης στους προβληματισμούς που έθεσε ο πρωθυπουργός για διενέργεια δημοψηφίσματος η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι να τεθούν αποπροσανατολιστικά εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, αλλά ο λαός να μιλήσει μέσω εκλογών”, αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του, δηλαδή ότι το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο είναι καταστροφικά για τη χώρα και τόνισε στον πρωθυπουργό ότι μόνη διέξοδος -και προς όφελος της σταθερότητας της χώρας- είναι η άμεση προσφυγή σε εκλογές. Δημοσιογραφικές πηγές σημείωναν ότι κατά τη συνομιλία δεν τέθηκε θέμα ούτε νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ούτε κατ΄ιδίαν συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε δήλωση αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΑΡ

Ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε μαζί του πριν επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του γνωστοποίησε την πρόθεσή του «να προχωρήσει σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς».

ΛΑΟΣ

Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.
εκδόθηκε η ακόλουθη λιτή ανακοίνωση: «Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά τις 14:30». Λίγο αργότερα, το ΛΑΟΣ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί πως αύριο θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη 13:30 μετά το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Το γραφείο τύπου του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «κινήσεις εντυπωσιασμού, κενές περιεχομένου», που «επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα» τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. «Επιβάλλονται γενναίες αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός, όσο ακόμα διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, ελπίζουμε να τις πάρει. Κινδυνεύει να τον ξεπεράσουν τα γεγονότα», καταλήγει το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

ΔΗΣΥ

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να θέλει να συμβάλει στην εθνική συνεννόηση, όμως «αν αυτή δεν επιτευχθεί τότε το λόγο θα πρέπει να πάρει ο λαός».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γύρω στις 16.00, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επικοινωνία μεταξύ των δυο πολιτικών κράτησε 20 λεπτά και ο κ. Σαμαράς ζήτησε κυβέρνηση συνεργασίας που δεν θα συμπεριλαμβάνει τον κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργό, ενώ βασική προϋπόθεση για τη συγκρότησή της φέρεται να αποτελεί η αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Μόλις αυτή η κυβέρνηση ολοκληρώσει την επαναδιαπραγμάτευση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τότε ο κ. Σαμαράς προτείνει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς θα έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία αργότερα μέσα στη μέρα.