Έξι χρόνια λειτουργίας κλείνει φέτος το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. Περίπου 3.500 μαθητές έχουν περάσει από τα θρανία του και πολλές εκατοντάδες δασκάλων. Κάθε Σάββατο απόγευμα και Κυριακή παραδίδονται εκεί δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε ενήλικους μετανάστες και πρόσφυγες από Έλληνες δασκάλους, φιλολόγους, μεταπτυχιακούς φοιτητές και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς. Εκπαιδευτικοί του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών μιλούν για την εμπειρία τους εκεί.

Ads

«Σε συνθήκες ανυπαρξίας εκπαιδευτικών δομών για ενήλικους μετανάστες, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών (ΚΣΜ) είναι ένας από τους λίγους θεσμούς που παρέχει εθελοντικά στους αλλοδαπούς τη δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα, απαραίτητο όπλο για να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία», αναφέρει ο εκπαιδευτικός Θανάσης Κούρκουλας, ένας από τους πρωτεργάτες του ΚΣΜ . «Δεν ευελπιστούμε ότι θα λύσουμε εμείς το πρόβλημα, αλλά θέλουμε να αποτελέσουμε το έναυσμα για να κάνουν οι φορείς και το κράτος ό,τι μπορούν», επισημαίνει.

Τα μαθήματα γλώσσας γίνονται σε έξι επίπεδα. Ξεκινούν από το συλλαβισμό και το αλφάβητο στο πρώτο επίπεδο και φθάνουν μέχρι το έκτο επίπεδο, οπότε οι μαθητές μπορούν να δώσουν εξετάσεις για πτυχίο ελληνομάθειας. Τα μαθήματα του πρώτου επιπέδου είναι αρκετά δύσκολα για όσους μιλούν φαρσί, ουρντού, μπάγκλα, αραβικά. Στις γλώσσες αυτές δεν υπάρχει η έννοια της συλλαβής, τα φωνήεντα δεν γράφονται, αλλά ορίζονται από τόνους, η γραφή και η αντίληψη της γλώσσας είναι τελείως διαφορετικές από των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, όπως αναφέρει Εύη Μακρή του ΚΣΜ.

«Υπάρχει έλλειψη σχολείων για ενήλικους μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να μάθουν ελληνικά. Τα παιδιά μπορούν να πάνε σχολείο, αλλά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τους μεγάλους. Πρόκειται για ένα πληθυσμό που υφίσταται ρατσισμό και διακρίσεις, οπότε ό,τι προσφέρουμε είναι σημαντικό», τονίζει από την πλευρά της η Εφη Γαρδίκη, καθηγήτρια σε δημόσιο λύκειο, που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο ΚΣΜ.

Ads

Υπογραμμίζει ότι «η ποιότητα του μαθήματος είναι διαφορετική, διότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να βρίσκονται εκεί. Τα παιδιά στο σχολείο πολλές φορές δεν θέλουν να βρίσκονται εκεί. Στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών εκτιμούν αυτό που τους προσφέρεται».