Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ανέλαβε να διενεργήσει εισαγγελέας Εφετών για τη διαφυγή του πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens Φόλκερ Γιουνγκ.

Ads

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον κατηγορούμενο, καθώς παραβίασε με τη διαφυγή του τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί. Ο Φόλκερ Γιουνγκ είχε απολογηθεί στις αρχές Ιουνίου του 2009 στον τότε ανακριτή της υπόθεσης της Ζίμενς Ν. Ζαγοριανό για τις κατηγορίες της συνέργειας σε δωροδοκία (σε συνδιασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημόσιου χρήματος) και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ανακριτής και εισαγγελέας είχαν κρίνει ότι ο κ. Γιουνγκ μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρέωσης εμφάνισης το πρώτο 5μερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα Πάρου, τόπο διαμονής του κατηγορούμενου.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ζητά επίσης να εντοπιστούν οι ευθύνες των αρμόδιων κρατικών υπαλλήλων είτε αεροδρομίων είτε λιμανιών και ιδιαιτέρως των αστυνομικών οργάνων. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία που έχει η Εισαγγελία Εφετών, οι αρμόδιοι αστυνομικοί, τόσο του Τμήματος Πάρου όσο και οι ανώτεροί τους, δεν ενημέρωσαν αμέσως, όπως όφειλαν, ότι ο κ. Γιουνγκ δεν είχε εμφανιστεί στο τμήμα έως τις 5 Νοεμβρίου.

Η ενημέρωση της Εισαγγελίας έγινε προφορικά -στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών- αργά το απόγευμα του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου, που όλες οι υπηρεσίες είναι κλειστές, και ενώ το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε δημοσιεύσει πληροφορίες ότι ο Φόλκερ Γιουνγκ ήταν στο Μόναχο από την περασμένη Τρίτη. Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών για να μεταβάλει τους περιοριστικούς όρους του κ. Γιουνγκ σε προσωρινή κράτηση ώστε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, για το οποίο θα κινηθούν αμέσως οι διαδικασίες προκειμένου να έχει ευρωπαϊκή ισχύ.

Ads

Κόντρα εντός της εξεταστικής επιτροπής

Εν το μεταξύ κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην εξεταστική για τη Siemens έχει φέρει η φυγή του πρώην προέδρου της Siemens Ελλάδος, Φόλκερ Γιουνγκ.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, επέρριψε ευθύνες στους ανακριτές που για τόσα χρόνια δεν είχαν εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά των δωροδοκούντων και έκανε λόγο για σκάνδαλο δικαστικής συγκάλυψης.

Από τη μεριά της, η ΝΔ διά στόματος του βουλευτή Κώστα Τζαβάρα, ανέφερε πως ο Γιουνγκ έφυγε ενόψει της κλήσης του προκειμένου να καταθέσει για τη σύσταση οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τόνισε μάλιστα, πως είτε απέδρασε, είτε φυγαδεύτηκε, κάποιοι διευκόλυναν την απόδρασή του από τη χώρα κι αυτοί δεν ήταν απλοί αστυνομικοί αλλά υπουργοί.