Ανησυχίες έσπειρε στο πολιτικό σκηνικό η χθεσινή πρώτη ομολογία για χρηματισμό πρώην υπουργού, με την κατάθεση του κ. Μαντέλη να επιβεβαιώνει ότι δέχθηκε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens. O πρώην υπουργός επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, Τάσος Μαντέλης παραδέχτηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ότι χρηματίστηκε από την γερμανική εταιρεία Siemens με ποσό 200.000 ευρώ. Ο κ. Μαντέλης, του οποίου το αδίκημα έχει ήδη παραγραφεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή της Δικαιοσύνης για να ανακαλύψει τον καταθέτη ενός παρόμοιου ποσού που κατατέθηκε στο λογαριασμό του το έτος 2000.

Ads

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Μαντέλης, το ποσό των 200.000 μάρκων κατατέθηκε το 1998 από τη Siemens, υπό τον ευφημισμό της προεκλογικής χορηγίας, σε λογαριασμό του κουμπάρου του πρώην υπουργού, Γιώργου Τσουγκράνη, σε ελβετική τράπεζα. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ομολογία ενός άλλοτε υψηλόβαθμου πολιτικού στελέχους για χρηματισμό, έστω κι με επιχειρηματολογία που χαρακτηρίστηκε προκλητική και ανερυθρίαστη από τους βουλευτές, ισχυρίστηκε ότι δεν επρόκειτο για δωροδοκία αλλά για «συνηθισμένη πρακτική» ευρύτερα γνωστή στον πολιτικό κόσμο της χώρας. «Τέλη Οκτωβρίου του 1998 δέχθηκα τηλεφώνημα από στέλεχος της Siemens που μου είπε στα αγγλικά ‘θέλουμε να σας βοηθήσουμε με ένα ποσόν σαν χορηγία’». «Τι ποσόν; ρώτησα και μου απάντησε ‘όσα συνηθίζονται’».

Το πρώην κυβερνητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω πολλών αντιφάσεων στις οποίες υπέπεσε, δήλωσε άγνοια για τον καταθέτη του δεύτερου εμβάσματος των 250.000 μάρκων το οποίο κατατέθηκε στον ίδιο λογαριασμό στις 8/2/2000, διευκρινίζοντας ότι «από τα χρήματα του λογαριασμού δεν πήρα τίποτα για το ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση λέγοντας ότι «πρέπει να βρει η Δικαιοσύνη τον καταθέτη του δεύτερου ποσού για να τον μάθω και εγώ».

Ο πρώην υπουργός, από τον οποίο είχε ζητηθεί στο παρελθόν να καταθέσει την κομματική του ταυτότητα, άφησε αιχμές και για άλλα πολιτικά πρόσωπα που διατέλεσαν υπουργοί στο παρελθόν, αλλά και -εμμέσως πλην σαφώς- στο κυβερνών κόμμα λέγοντας ότι «μεθοδευόταν συστηματικά μέσα από συγκεκριμένα δημοσιεύματα να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή».«Βέβαια, τα 10 εκατ. μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή, έτσι όπως την εννοούσαν, μέρος της οποίας δεν αποκλείεται να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες» συνέχισε ο πρώην υπουργός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό είναι ψέμα διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σε μένα και επομένως δεν μπορεί να πήγαν και πουθενά αλλού».

Ads

Ο πρώην υπουργός μίλησε για «χορηγία» από τη Siemens, προκειμένου να αποφύγει το αδίκημα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με πιο πιθανόν το να πέσει στα πιο «μαλακά» της παραβίασης των όρων περί προεκλογικών δαπανών, ενώ φαίνεται να δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τον καταθέτη των 250.000 μάρκων, προφανώς για να αποφύγει την κατηγορία ότι διέπραξε το αδίκημα κατ’ εξακολούθηση.

Όπως δήλωσε ο Τ. Μαντέλης στην επιτροπή, από τον επίμαχο λογαριασμό έγιναν τρεις εκροές από τον Οκτώβριο του 2001 έως τις 30/4/2002 και συγκεκριμένα τα ποσά των 11.135 ευρώ και 15.628 ευρώ στο όνομα Χ.Μ. (πρόκειται για τον γιο του κ. Μαντέλη), καθώς και 35.000 ευρώ προς το αμερικάνικο πανεπιστήμιο Κολούμπια όπου πληρώθηκαν τα δίδακτρα του γιου του. Σύμφωνα τώρα με τον Γ. Τσουγκράνη «τα υπόλοιπα 163.000 ευρώ τα μετέφερε με δική του πρωτοβουλία το 2007 -τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για μίζες της Siemens σε Ελληνες πολιτικούς- ανοίγοντας ένα λογαριασμό στην Alpha Bank» και πως ο τέως υπουργός τού είπε να τ’ αφήσει εκεί και να περιμένει οδηγίες του για το τι θα τα κάνει στη συνέχεια.

Νωρίτερα, ο Τ. Μαντέλης είχε πει ότι «όταν μπήκαν τα χρήματα στον ελβετικό λογαριασμό είχε ήδη μαζέψει χρήματα για την προεκλογική του καμπάνια, οπότε δεν χρειάστηκε να διατεθούν για τον σκοπό αυτό». Σύμφωνα με μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, εκκρεμεί η διερεύνηση ενός ακόμη λογαριασμού με το όνομα Ρόκος στην ελβετική τράπεζα Ντρέσνερ με 850.000 ευρώ, αλλά και τρίτος λογαριασμός στην Ελβετία με το ίδιο κωδικό όνομα χωρίς να είναι γνωστό το ποσό που υπάρχει σε αυτόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία δήλωση «πόθεν έσχες» που είχε καταθέσει ο Τ. Μαντέλης, ο ίδιος με τη σύζυγό του έχουν 26 ακίνητα στην Αττική και στην Κεφαλλονιά, ο τέως υπουργός φέρεται το 2001 να αποκτά το 40% ιδιοκτησίας οικοπέδου 132,5 τ.μ. στην οδό Πατησίων, ενώ την επίμαχη περίοδο 1998-2000 η σύζυγός του αποκτά στην Αθήνα διάφορα ποσοστά ιδιοκτησίας ακινήτων. Όσο για την ιδιαίτερη σχέση του με την Siemens, σημειώνεται ότι ο γιος του κ. Μαντέλη εργάζεται για λογαριασμό της Siemens στην Κύπρο, ενώ η κόρη του εργάζεται στον γερμανικών συμφερόντων πλέον ΟΤΕ.

Η ομολογία για χρηματισμό του Τ. Μαντέλη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής των κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι μιλούσαν για «καραμπινάτη μίζα» και για «απύθμενο θράσος» του τέως υπουργού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης μίλησε για «εγκληματικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ό,τι αφορά την παράδοση του ΟΤΕ στους Γερμανούς» και προσέθεσε ότι «είναι αδιανόητο να μην έχει ενδιαφερθεί κάποιος για το ποιος έβαλε το δεύτερο έμβασμα και ιδιαίτερα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης είπε ότι «από τα 100 εκατομμύρια ευρώ που η Siemens ισχυρίζεται ότι έδωσε για μίζες στην Ελλάδα έχουμε βρει έως τώρα τα 500.000 ευρώ του Τσουκάτου και τα 225.000 ευρώ του Μαντέλη. Δηλαδή το 0,7%. Ψάχνουμε να βρούμε ακόμη το 99,3% της μίζας».

«Oργή από τον Κ. Σημίτη»

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του πρωην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, για τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού της κυβέρνησης του. «Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Σημίτης, κάνοντας λόγο για πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας και αμαυρώνουν το έργο της κυβέρνησής του.

Αναλυτικά στην δήλωση του ο Κ. Σημίτης αναφέρει:

«Η Βουλή ανταποκρίθηκε με την σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για διαλεύκανση σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή του τόπου, έβλαψαν την λειτουργία της δημοκρατίας, ζημίωσαν δημόσια περιουσία και σκίασαν πρόσωπα.

Η πρόοδος των εργασιών των εξεταστικών επιτροπών φέρνει στο φως παρανομίες και αθλιότητες για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα. Πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες μας και την ηθική μας. Συγκαλύπτουν ότι τα χρόνια αυτά έγινε ένα σημαντικό έργο τόσο για την ανόρθωση της οικονομίας, όπως το δείχνει η ένταξη στην ΟΝΕ, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι επιδόσεις σε πολλούς άλλους τομείς όσο και για το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Όλη η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Με θάρρος και επιμονή πρέπει να αποκαταστήσουμε την ποιότητα μιας κοινωνίας που επιδιώκει ο ελληνικός λαός και κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του.

Θέλω να πιστεύω ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου και δεν θα αφήσει περιθώρια για αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και συμψηφισμούς σκοπιμοτήτων».

Σηκώνει τα μανίκια της η αντιπολίτευση

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στη χθεσινή ομολογία του κ. Μαντέλη. Όπως είπε ο κ. Σαμαράς «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγκαλεί συνεχώς τη ΝΔ για σκάνδαλα, αλλά οι αποδείξεις βαραίνουν μόνο το ίδιο». Ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τα πορίσματα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που με προτροπή του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών μελετά το φαινόμενο της Διαφθοράς και τη λήψη δραστικών μέτρων για την καταπολέμησή της και υπογράμμισε πως «η χθεσινή ομολογία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ θα μείνει στην Ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια».

Στο μεταξύ σήμερα, να κληθεί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη Siemens ο πρώην σύμβουλος του Τάσου Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς ζήτησε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος είναι και μέλος της εξεταστικής, τονίζοντας πως ο πρώην υπουργός πρέπει να απειληθεί από τη δικαιοσύνη που – όπως είπε- κοιμάται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Σήφης Βαλυράκης, εκτίμησε ότι στην υπόθεση προκύπτουν μη παραγεγραμμένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Όπως δήλωσε σήμερα στον ρ/σ Βήμα FΜ, o κ. Βαλυράκης, θα ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Μαντέλη.

Έλεγχος του ΣΔΟΕ στη Siemens

Έρευνα διενεργεί από το πρωί κλιμάκιο του ΣΔΟΕ στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μαρούσι, μετά από σχετική εντολή της Εξεταστικής Επιτροπής.