Την μείωση των απαραίτητων ενσήμων για την ανανέωση της άδειας παραμονής των μεταναστών προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης κατά τη συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και της υφυπουργού Άννας Νταλάρα µε τη ΓΣΕΕ. Η Συνομοσπονδία αναμένεται να καταθέσει πρόταση για δήμευση περιουσίας όσων παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Ads

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για την ανανέωση αδειών διαμονής των μεταναστών για εξαρτημένη εργασία από 200 που είναι σήμερα στα 120. Επιπλέον, προτάθηκε η μείωση του αριθμού των ενσήμων που χρειάζονται για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη τόσο των Ελλήνων όσο και των αλλοδαπών εργαζομένων, με στόχο, ειδικά για το 2011 και λόγω της οικονομικής συγκυρίας, να καταστεί ευκολότερη η πρόσβασή τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζεται ο περιορισμός των αναγκαίων ενσήμων σε 50 από 80 που ισχύει μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, εισηγήθηκε και την πιθανότητα να υπάρξει περαιτέρω μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για την ανανέωση της άδειας διαμονής των μεταναστών εργαζομένων στα 100. «Το υπουργείο προσέγγισε αλλά δεν αποδέχθηκε πλήρως αυτά που έθεσε η ΓΣΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι εμείς λέμε ότι τα ένσημα κατά ανώτατον πρέπει να είναι 100 και λέμε ότι το περιθώριο της 12ετίας που προβλέπεται στο νόμο πρέπει να γίνει 5ετία. Και αυτά για να διευκολυνθούν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη της εκμετάλλευσης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Επιπλέον υποστήριξε ότι επιδίωξη της Συνομοσπονδίας είναι η αναβάθμιση του ΑΣΕ ώστε μέσω και του Ανωτάτου Συμβουλίου να γίνεται κοινωνικός έλεγχος στη δραστηριότητα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. «Μιλάμε για αυστηροποίηση των κυρώσεων για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Να υπάρχουν δρακόντεια μέτρα γιατί οι εργοδότες χρησιμοποιούν την κρίση ως ‘παπά που θάβει και τους ζωντανούς’» υπογράμμισε ο Γιάννης Παναγόπουλος.

«Θα υπάρξει αυστηροποίηση των κυρώσεων έτσι ώστε να αποθαρρύνουμε εκείνους που απασχολούν είτε Έλληνες είτε μετανάστες με μαύρη εργασία, με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, ώστε να αυξηθούν τα πρόστιμα, που σήμερα είναι στα 500 ευρώ, και κυρίως να υπάρξουν μεγαλύτερες ποινές για αυτούς που είναι υπότροποι. Δεν είναι μια ευκαιριακή πρωτοβουλία, είναι μια κίνηση που έχει να κάνει με τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων» δεσμεύτηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας πολεμούμε την εισφοροδιαφυγή και την αδικία που γίνεται εις βάρος τόσο των μεταναστών όσο και των Ελλήνων εργαζομένων» υποστήριξε η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας της Υπατίας, υπογράμμισε «όλοι ελπίζουμε σε μια λύση και αυτή την έκκληση κάνουμε, σεβόμαστε τους αγώνες, αλλά σεβόμαστε και τους νόμους. Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας κάνουμε ό,τι μπορούμε με βάση και τα νομοθετικά εργαλεία που διαθέτουμε. Για το λόγο αυτό, αν κάποιοι από τους απεργούς πείνας εντάσσονται στα μέτρα που σήμερα εξαγγείλαμε, θα δοθεί για αυτούς λύση».

Ads