Οι 87 Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες στα Προπύλαια σταμάτησαν χθες την απεργία πείνας, ύστερα από 60 ημέρες, καθώς –όπως τονίζουν- έγινε δεκτό το αίτημά τους η Επιτροπή Ασύλου να εξετάσει κατά προτεραιότητα τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. «Το αίτημά μας έγινε δεκτό και επειδή η υγεία των απεργών πείνας ήταν σε κακή κατάσταση, αποφασίσαμε να σταματήσουμε την απεργία πείνας», σημειώνουν.

Ads

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», αποφάσισαν ωστόσο να παραμείνουν στο σημείο και να διεκδικούν την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για παροχή πολιτικού ασύλου, σε όσους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες ή δικτατορικά καθεστώτα. Ακόμα, ανακοίνωσαν δυναμικές κινητοποιήσεις που συνδιοργανώνουν με πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι Αφγανοί πρόσφυγες κατήγγειλαν ότι «η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της μηδενικής χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες στην Ελλάδα και ότι παρά το νόμο Παπουτσή που προβλέπει την συγκρότηση 17 επιτροπών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, σήμερα υπολειτουργούν μόλις 3». Το αποτέλεσμα είναι, όπως επισήμαναν, να συνωστίζονται κατά εκατοντάδες και να είναι αδύνατον να υποβάλλουν αιτήματα.

«Υποσχέθηκαν ότι σε 20 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πέρασαν 50 ημέρες κι ακόμα να εξεταστούν τα 47.000 αιτήματα που εκκρεμούσαν χρόνια», είπαν, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα σε όσους περιμένουν αρκετά χρόνια.

Ads

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 10.000 υπογραφές αλληλεγγύης. Στη χθεσινή συνέντευξη μήνυμα αλληλεγγύης διαβίβασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ενώ παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πρασίνων Νίκος Μυλωνάς και ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Στάθης Τραχανατζής, ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας εκπρόσωπος της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, καθώς και εκπρόσωποι της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό, του Δικτύου Μεταναστών, της Διακλαδικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων-Ανέργων στα ΜΜΕ και της YRE. Την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες έχουν εκφράσει με ανακοίνωσή τους το ΠΑΜΕ και η ΟΛΜΕ.

Οι συμμετέχοντες στην συνέντευξη υποστήριξαν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι ο νέος νόμος δεν εφαρμόζεται, ενώ οι πρόσφυγες αυξάνονται και παραμένουν όμηροι στη χώρα μας, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Αλλά με τους ρυθμούς λειτουργίας των Επιτροπών θα χρειαστούν 30 χρόνια.

(Φωτογραφία αρχείου)