Αυξάνεται η πίεση για την Ελλάδα αναφορικά με την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα – η οποία θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την Παρασκευή, υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ – επιτάσσει αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων. Την επιτάχυνση 15 διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση της εντός διαστήματος μερικών μηνών έθεσε επί τάπητος χθες σε σχετική σύσκεψη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι, συνεχίζονται από τους τραπεζίτες οι συζητήσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ενώ η Κομισιόν εξετάζει, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, την έκδοση των ευρωομολόγων εντός του 2011.

Ads

Στο κλίμα αυτό, σήμερα, Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ταξιδεύει στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας με το γερμανό ομόλογό του, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Συνεχίζονται στο Παρίσι οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, σύμφωνα με τους Financial Times, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης θα έχουν νέα συνάντηση με στόχο την άρση του αδιεξόδου για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), θα τεθούν οι προϋποθέσεις για τη μετακύλιση ελληνικών ομολόγων, καθώς έως σήμερα έχουν υπάρξει σοβαρές διαφωνίες όσον αφορά στο ύψος των επιτοκίων καθώς και στη διάρκεια των νέων τίτλων.

Ads

Σύμφωνα με τo δημοσίευμα των FT, νέα πρόταση που θα συζητηθεί στη βάση του αρχικού γαλλικού σχεδίου θα είναι ευνοϊκότερη για την Ελλάδα, καθώς θα προβλέπει χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων προς μετακύλιση. Το αρχικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2014 σε 30ετείς τίτλους, αλλά αφορά μόνον στο ήμισυ των τοποθετήσεων των τραπεζών σε ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο προβλέπει πως το μέγιστο τελικό επιτόκιο θα μειωθεί στο 5,76% με το βασικό επιτόκιο να είναι κυμαινόμενο και συνδεδεμένο με το τριμηνιαίο Euribor, προσαυξημένο με επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 1,7%. Το πρόσθετο κίνητρο θα έχει μέγιστο όριο προσαύξησης το 2,5% και δεν θα διαμορφώνεται με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά τον πληθωρισμό της Ελλάδας.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ολλανδία δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο δανεισμού προς την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι ελληνικές τράπεζες είναι επίσης πρόθυμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Εν τω μεταξύ, την ανταλλαγή των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα τα οποία θα έχουν μεγαλύτερες προθεσμίες εξόφλησης επαναφέρει προς συζήτηση η Γερμανία, θέτοντας ουσιαστικά θέμα αναδιάρθρωσης χρέους, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomeberg. To ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε δήλωση Γερμανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία θα επαναφέρει μία πρόταση για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που θα περιλαμβάνει εθελοντική ανταλλαγή χρέους έναντι ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια. Όπως μεταδίδει το Bloomberg η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός θα ήταν περιορισμένο και δεν θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα, όπως ενδεχομένως να συμβεί με άλλες λύσεις.


Όλι Ρεν: Την έκδοση των ευρωομολόγων εξετάζει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει, το κατά πόσον είναι εφικτή η έκδοση ευρωομολόγων, μέχρι το τέλος του 2011 δήλωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Όλοι ανησυχούμε έντονα για τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση», υποστήριξε ο Φινλανδός επίτροπος, τονίζοντας ότι τα ευρωομόλογα θα πρέπει να είναι ένα κομμάτι του συνόλου του πακέτου της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την απογοήτευση του διότι δεν έχει επέλθει ακόμη συνεννόηση μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έγκριση του πακέτου της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Είναι λυπηρό, ανέφερε, ότι η σχετική νομοθεσία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις θερινές διακοπές.

Έγκαιρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου επιτάσσει το ΔΝΤ

Στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, επισημαίνεται το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει δώσει αποτελέσματα, σημειώνεται, ωστόσο, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η φορολογική διαχείριση και να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Τονίζεται επίσης ως αναγκαία η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και υποστηρίζεται πως θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την ΕΚΤ. Υπογραμμίζεται δε, ότι μόνο με την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος και να μειωθεί σημαντικά έως το τέλος του 2020.

Σε αυτό το κλίμα πίεσης, η επιτάχυνση της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου εξετάστηκε σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε από τους υπουργούς να προωθήσουν άμεσα τα μέτρα στους τομείς ευθύνης τους και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από όλους τους παριστάμενους την ταχεία ολοκλήρωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου.

Μπαρουάν: Το Σεπτέμβρη το δεύτερο πακέτο διάσωστης για την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα πιθανώς να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο εξέφρασε την Τετάρτη ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Σημειώνεται πως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θα έχει την Πέμπτη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφανγκ Σόιμπλε με θέμα την ελληνική κρίση χρέους. Ο Μπαρουάν μιλώντας την Τρίτη σε συνέδριο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Ευρωπαίοι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας.