Ο χρόνος που πέρασε συνδέεται αναμφισβήτητα για την Ελλάδα με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της έναντι ενός ιδιαίτερα παχυλού δανείου. Η απειλή της χρεοκοπίας αποτέλεσε τη βάση για να ληφθούν πρωτοφανή οικονομικά μέτρα, με δεινές κοινωνικές επιπτώσεις. Τρομοκρατικές ενέργειες, ρατσιστικά φαινόμενα αλλά και πολιτιστικές διακρίσεις μαζί με αθλητικές ανατροπές συμπληρώνουν ανάμεσα σε άλλα το «μωσαϊκό» του 2010.

Ads

23 Απριλίου

image

Το κρισιμότερο ίσως διάγγελμα της μεταπολίτευσης. Από το Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει την προσφυγή της ελληνικής οικονομίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ads

5 Μαΐου

image

Εργαζόμενοι στο κατάστημα της τράπεζας Marfin, στη Σταδίου, βρίσκουν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Η εξέλιξη επισκίασε ένα από τα μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων. Στο επίκεντρο ήταν τα οικονομικά μέτρα λιτότητας τα οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

1 Ιανουαρίου

image

«Με χτυπούσαν όλοι μαζί με κλομπ, κλοτσιές και μπουνιές», περιγράφει Χιλιανός κρατούμενος στο Α.Τ. Ακρόπολης λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Δύο αστυνομικοί και τρεις ειδικοί φρουροί συλλαμβάνονται για ξυλοδαρμό και παράλειψη καθήκοντος.

22 Φεβρουαρίου

image

Το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Focus αναπαριστά την Αφροδίτη της Μήλου στην πιο δημοφιλή άσεμνη χειρονομία ανά την υφήλιο. Με αυτόν τον τρόπο κορυφώνεται μία ιδιότυπη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα. Οι αιτιάσεις γερμανικών δημοσιευμάτων, λίγο πολύ περί τεμπέληδων και τρακαδόρων Ελλήνων, προκαλούν αντιδράσεις οι οποίες επιστρατεύουν ακόμη και ιστορικές μνήμες από τα Καλάβρυτα και το Δίστομο.

24 Απριλίου

image

Ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός πετυχαίνει το ντάμπλ και επανέρχεται στην κορυφή, διακόπτοντας το πολυετές σερί του αιώνιου αντιπάλου του. Σήμερα, το «τριφύλλι» βρίσκεται εν μέσω δεινής αγωνιστικής και διοικητικής κρίσης.

24 Ιουνίου

image

Τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» του κρατικού μηχανισμού ασφάλειας. Ο 52χρονος Γιώργος Βασιλάκης, υπασπιστής του (τότε) υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χάνει τη ζωή του από την έκρηξη παγιδευμένου δέματος, στον 7ο όροφο του κτιρίου στην Κατεχάκη.

11 Οκτωβρίου

image

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο ειδικός φρουρός που δολοφόνησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο το Δεκέμβριο του 2008, καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Με την ποινή της 10ετούς κάθειρξης, στη φυλακή οδηγήθηκε και ο συνάδελφος – συνεργός του, Βασίλης Σαραλιώτης.

15 Δεκεμβρίου

image

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ξυλοκοπείται. Διερχόμενος από το πανεργατικό συλλαλητήριο, με πρωτοφανή σκληρότητα, γίνεται αποδέκτης της οργής πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

18 Νοεμβρίου

image

Αυτοσχέδιο τζαμί στον Άγιο Παντελεήμονα δέχεται επίθεση. Δύο νεαροί από το Μπαγκλαντές μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Ο ρατσισμός δίνει βροντερό «παρών» σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

11 Σεπτεμβρίου

image

Μετά τον Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου (Κάννες / 2009) και την Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππου Τσίτου (Λοκάρνο / 2009), η ελληνική ταινία Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη διακρίνεται σε διεθνές φεστιβάλ (Βενετίας). Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια, Ariane Labed.