Νέα ένταση και επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στην Κερατέα. Κλειστή παραμένει και σήμερα η λεωφόρος Λαυρίου που έκλεισε από χθες με μπάζα. Επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα… αεροπλανάκια γεμάτα εκρηκτικά αλλά και εκτόξευση ρουκετών από γύρω λόφους φέρεται να φοβάται η ΕΛΑΣ, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που διέρρευσε στον Τύπο.

Ads

Τα νέα επεισόδια ξέσπασαν γύρω στις 06.00 το πρωί όταν μηχάνημα πήγε να απομακρύνει τα μπάζα από τη λεωφόρου Λαυρίου για να ανοίξει το δρόμο. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι συγκεντρωθέντες στο σημείο επιτέθηκαν στο όχημα και του έβαλαν φωτιά για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Χθες άγνωστοι τοποθέτησαν μπάζα στη Λεωφόρο Λαυρίου, στο σημείο ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη είσοδο Κερατέας, κλείνοντας το δρόμο, ενώ σήμερα τα ξημερώματα με τον ίδιο τρόπο έκλεισαν τον παράδρομο της λεωφόρου Λαυρίου καθώς και την επαρχιακή οδό Αναβρύτου-Κερατέας και στις δύο κατευθύνσεις, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος της παραλιακής Αθηνών-Σουνίου, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων προς Λαύριο να γίνεται μόνο από την παραλιακή Αθηνών-Σουνίου.

Η κίνηση αυτή των κατοίκων, εκτιμάται ότι έγινε μετά τις έντονες φήμες που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες ότι πρόκειται να μεταφερθούν νέα μηχανήματα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο και όσοι αντιδρούν θέλησαν να κόψουν την πρόσβαση.

Ads

Σε προειδοποιήσεις να µην επιχειρήσει κανείς να ανοίξει τη Λεωφόρο Λαυρίου γιατί θα υπάρξουν επεισόδια, προχώρησε ο δήµαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής, ο οποίος ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήµα 99,5 πως είναι διατεθειµένοι να δεχθούν µόνον τη διαχείριση των δικών τους απορριµµάτων και σε άλλοχώρο από αυτόν που έχει επιλεγεί.

Η ΕΛΑΣ φοβάται… βομβαρδισμό ή επίθεση με καλάσνικωφ!

Νέο ειδικό σχέδιο που προβλέπει τις αντιδράσεις σε ενδεχόμενη επίθεση στη βάση του ΧΥΤΑ στην Κερατέα με τηλεκατευθυνόμενα… αεροπλανάκια γεμάτα εκρηκτικά αλλά και εκτόξευση ρουκετών από γύρω λόφους έχει εκπονήσει τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ., ενώ ανώτεροι αξιωματικοί σε απόρρητη έκθεσή τους αποδίδουν τα επεισόδια σε κυνηγούς, απόστρατους αστυνομικούς αλλά και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού και ζητούν μεταξύ άλλων να κλείσουν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες στην περιοχή της Κερατέας, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας την οποία επικαλείται το Βήμα.

Στο 11σέλιδο αναλυτικό απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο συνέταξαν στις 18 Φεβρουαρίου του 2011 ανώτεροι αστυνομικοί οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση της Κερατέας, αναφέρεται πως «στα επεισόδια, εκτός των κατοίκων της περιοχής, συμμετέχουν ομάδες αναρχικών και αλλοδαπών (Αλβανών) καθώς και ένας πυρήνας, κατ’ εκτίμησή μας, της επιτροπής κυνηγών και τέως μελών των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό συνάγεται και από τον τρόπο μεθοδικής καταδρομικής δράσης τους».

Ενα από τα ζητήματα που τίθενται στο έγγραφο είναι «η ροή πληροφόρησης – ακόμη και για εμπιστευτικές πληροφορίες – που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής για όλες τις κινήσεις των αστυνομικών, των δρομολογίων, του εξοπλισμού, της αριθμητικής δύναμης, της διοικητικής μέριμνας κτλ.». Οι αξιωματικοί αποδίδουν αυτές τις διαρροές στον ρόλο που διαδραματίζουν δύο απόστρατοι και ένας εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στο ίδιο έγγραφο ζητείται η λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο όλων των αστυνομικών υπηρεσιών – ακόμη και του Τμήματος Διαβατηρίων – στην Κερατέα, ενέργεια η οποία όπως αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο, δεν γίνεται μόνο για να αποφευχθούν οι επιθέσεις από οργισμένους κατοίκους, όπως συνέβη προ δύο μηνών. Οπως μνημονεύεται, το κλείσιμο των αστυνομικών υπηρεσιών προτείνεται «για να γίνει μοχλός πίεσης κατά των παραγόντων της δημοτικής αρχής, οι οποίοι πρωτοστατούν σε αυτές τις αντιδράσεις, από τους φιλήσυχους πολίτες που επιθυμούν την ύπαρξη και τη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών στην πόλη τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, εκκρεμούν 15 με 20 εντάλματα σύλληψης κατά συγκεκριμένων κατοίκων για τους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι έχουν συμμετοχή σε επεισόδια ή ενέργειες κατά των δυνάμεών της.