Ανεπιθύμητες θεωρούν τις πρόωρες εκλογές οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο και δίνουν συν τοις άλλοις σημαντικό προβάδισμα στη Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ με αξιοσημείωτα χαμηλά ποσοστά, όμως. Συγκεκριμένα η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κυμαίνεται από 0,6% έως 5,1%. Την ίδια ώρα οι πολίτες τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών και του μνημονίου αλλά υπέρ των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χτες στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ έβαλε τέλος στη σεναριολογία, που διχάζει ακόμα και το ίδιο το κόμμα, δηλώνοντας πως ο “λαός θα μας κρίνει το 2013”, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στον “Τύπο της Κυριακής” κρίνει τις εκλογές αναπόφευκτες ενώ Υπουργοί υπεραμύνονται της κυβερνητικής πολιτικής. Στο μεταξύ, οι συσκέψεις σε Μαξίμου και Συγγρού πολλαπλασιάζονται αυτή τη βδομάδα με αφορμή τις εμφανίσεις Παπανδρέου και Σαμαρά, αντίστοιχα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονικής, ενώ το οικονομικό επιτελείο και ο υπουργός οικονομικών θέτει τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα.

Ads

Δημοσκόπηση της ALCO

Προβάδισμα 4,8% έχει η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 17,4% του δείγματος, η ΝΔ 22,2%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΛΑΟΣ 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, η ΔΗΣΥ 2,2%, η ΔΗΜΑΡ 2,4%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,4%, το Άρμα Πολιτών 1,4%, άλλο κόμμα 3,4% ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 30,9%.
Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει το 6,4%.

Ads

Το 55% διαφωνεί με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας πριν από τις εκλογές ενώ το 67% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών. Το 76% δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους φόρους και τις έκτακτες εισφορές.

Οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αναμένουν από τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει στη ΔΕΘ μείωση της φορολογίας (78%), δέσμευση ότι δεν επιβληθούν νέα φορολογικά μέτρα (66%), αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του αριθμού των βουλευτών (48%), άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (30%), κατάργηση και συγχώνευση των οργανισμών του Δημοσίου (27%) και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (26%).

Δημοσκόπηση της MRB

Εξάλλου, προβάδισμα 5,1% στη ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της Real news.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης , η ΝΔ συγκεντρώνει 23,7%, το ΠΑΣΟΚ 18,6%, το ΚΚΕ 8,1%, το ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,1% , η ΔΗΜΑΡ 2,7%, η ΔΗΣΥ 2,3%, το Άρμα Πολιτών 1,3%, άλλο κόμμα 4,7% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 25,9%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 11,9%.

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι οι ερωτηθέντες απαντώντας σε σχετικό ερώτημα συμφωνούν με συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ -ΝΔ είτε πριν από τις εκλογές (52,1%) είτε μετά από εκλογές αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία (56,4%).

Δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research

Προβάδισμα 0,6% δίνει στη ΝΔ δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύει το “ΒΗΜΑ της Κυριακής”.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 21,2%, η ΝΔ 21,8%, το ΚΚΕ 7,3% , το ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,1%, η ΔΗΜΑΡ 2,3%, η ΔΗΣΥ2,2% , το Άρμα Πολιτών 2,1%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 1,6% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 30,8%.

Το 56,2% επιθυμεί να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία ενώ το 41,9% πιστεύει ότι η χώρα έχει ανάγκη σήμερα μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Επίσης, 6 στους 10 κρίνουν θετικά το νέο νόμο για τα ΑΕΙ και το 68,1% συμφωνεί με την ανάγκη δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.. επίσης το 76% θεωρεί ότι το ενιαίο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί σε όλο το δημόσιο τομέα χωρίς καμία εξαίρεση.Το 78,9% θεωρεί ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η συγχώνευση ALPHA- EUROBANK.

Αντώνης Σαμαράς: “Αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές”

Εκτός ελέγχου θεωρεί πως βρίσκεται η κατάσταση στα ελλείματα και στο χρέος για την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, κρίνοντας πως οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες σε συνέντευξή του στον “Τύπο της Κυριακής”.

“Η πολιτική της κυβέρνησης απέτυχε”, υπογραμμίζει ο κ.Σαμαράς και υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τα αδιέξοδά του. Επιμένει, δε, ότι το πρόγραμμα είναι λανθασμένο και σημειώνει: “ασφαλώς υπήρξαν και υπάρχουν πολλά λάθη και υστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά το ίδιο το πρόγραμμα δημιουργεί ύφεση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν. Και γι’αυτό δεν πιάνει τους στόχους του”.

Αναφερόμενος στη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τεχνάσματα σημειώνοντας πως “έκαναν ολόκληρη συνέντευξη τύπου για να διαψεύσουν αυτό που οι ίδιοι διέδιδαν”, ενώ προέβλεψε πως “σύντομα θα βάλουν και πάλι διλήμματα στο λαό επενδύοντας στο φόβο. Ότι δηλαδή κινδυνεύει η επόμενη δόση κλπ. Το γνωστό κακοπαιγμένο έργο”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει επίσης την αγωνία του για την ανεργία και τονίζει πως “το μόνο αντίδοτο είναι η ανάπτυξη” ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι όψιμα ανακάλυψε την ύφεση καθώς συνυπέγραψε μια πολιτική που έχει κορυφαίο συστατικό της την ύφεση.

Εκτιμά ότι η αποτυχία της πολιτικής θα θέσει εκ των πραγμάτων θέμα για αλλαγή πολιτικής και “αυτό θα γίνει με επαναδιαπραγμάτευση”. Τονίζει μάλιστα πως η ΝΔ έχει εναλλακτικό σχέδιο με ολοκληρωμένη πρόταση “και δεν θα πάψουμε να επιμένουμε σε αυτό μέχρι να τους πείσουμε”.

Όχι στη συγκυβέρνηση

Αναφορικά με τα σενάρια που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται κατηγορηματικά αρνητικός: “δική μας επιλογή είναι να ζητήσουμε από το λαό ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις . Ο λαός δεν θέλει μια κυβέρνηση κουρελού, όπου όλοι τσακώνονται για μια «θεσούλα». Τέτοιοι «ζεστο-θεσούληδες» υπήρξαν πάντα μόνιμοι εχθροί του Έθνους μας”. Λέει ότι σκέπτεται να σχηματίσει ολιγομελή κυβέρνηση και με ανθρώπους της αγοράς αλλά δεν θέλει να το ανακοινώσει “πριν το ψάξει καλά” καθώς οι βαθιές τομές χρειάζονται καλή προετοιμασία και σε κρίσιμες στιγμές δεν χωρούν εύκολοι πειραματισμοί.

Γ. Παπανδρέου: “Εκλογές το 2013”
Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές θέλησε να βάλει από τη μεριά του ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε πως ο λαός θα κρίνει την κυβέρνηση το 2013.

“Ψήφο εμπιστοσύνης” δίνουν Διαμαντοπούλου και Ραγκούσης

Η Υπουυργός παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στο “Έθνος της Κυριακής” τάσσεται και αυτή κατά των πρόωρων, ενώ θεωρεί πως ο πιο μεγάλος κίνδυνος στην παρούσα συγκυρία είναι η αδυναμία υλοποίησης του συμφωνημένου πακέτου της 21ης Ιουλίου.

Επίσης τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς εκπτώσεις είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση ενώ τάσσεται χωρίς περιστροφές υπέρ των απολύσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο που είναι «ασυνείδητοι».

Η κ. Διαμαντοπούλου , αναφερόμενη στις αντιδράσεις για το νέο νόμο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ , επικρίνει τους πανεπιστημιακούς που ανέβαλλαν τις εξετάσεις για να δώσουν χώρο στις κινητοποιήσεις των φοιτητών .”Αυτά είναι συμπτώματα ενός συστήματος για το οποίο το συμφέρον των φοιτητών δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία , τη γνώση και τη μάθηση» λέει χαρακτηριστικά.

«Στην κοινωνία συντελούνται αυτή την περίοδο τεκτονικές αλλαγές. Ιστορική ευθύνη της δημοκρατικής παράταξης , για να μην έχει το ΠΑΣΟΚ το τέλος της Ένωσης Κέντρου, είναι ο συνεχής αγώνας να ανταποκρίνεται στις νέες κοινωνικές απαιτήσεις, να αντιστοιχείται με τις εθνικές προτεραιότητες και να εκφράζει τη συμμαχία των παραγωγικών δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας με τις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της περιθωριοποίησης» δηλώνει στο “ΒΗΜΑ της Κυριακής” o Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει της εμφάνισης Παπανδρέου στη ΔΕΘ και της επιστροφής της τρόικας στα μέσα Σεπτέμβρη.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα: αποκρατικοποιήσεις, ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο, εθνικό φορολογικό σύστημα και εργασιακή εφεδρεία. Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η εργασιακή εφεδρεία «δεν περιορίζεται μόνο στους αναδιαρθρούμενους φορείς, δηλαδή στους φορείς που συγχωνεύονται, κλείνουν ή συρρικνώνονται,αλλά γενικότερα στη γενική κυβέρνηση και στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα,διότι θέλουμε πιο πολύπλοκα νομικά εργαλεία για να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του στενού δημόσιου τομέα.Και αυτός ο στόχος επίσης είναι δεδομένος και άμεσος». Οι διατυπώσεις του κ. Βενιζέλου αιφνιδίασαν αρκετούς υπουργούς, οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι η εργασιακή εφεδρεία επεκτείνεται στον χώρο της δημόσιας διοίκησης και δεν αφορά μόνο τους οργανισμούς που καταργούνται. Ορισμένοι μιλούσαν για σκηνικό μεγάλων και ιστορικών ρήξεων, κάποιοι για κερκόπορτα από όπου θα αλωθούν οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο και για μέτρο που δεν το αντέχει η κυβέρνηση.

Διχασμένοι στο ΠΑΣΟΚ

Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα θεωρείται προβληματική και αν δεν υπάρξουν σημαντικές πρωτοβουλίες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο μπορεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες να εξελιχθούν απρόβλεπτα γεγονότα, μεταδίδουν διακεκριμένα πρόσωπα τα οποία έχουν δεσμούς με το ευρωπαϊκό και το διεθνές οικονομικό σύστημα. Στους ίδιους κύκλους θεωρείται δεδομένο ότι η διακοπή των συνομιλιών και η αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα έχει σκοπό να πιέσει στον μέγιστο βαθμό την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα όμως εκπλήσσονται από την αδυναμία καθορισμού προτεραιοτήτων από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής” οι υπουργοί, αναφορικά με τις εκλογές, παραμένουν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά βρίσκονται όσοι θεωρούν τις εκλογές καταστροφική εξέλιξη για τη χώρα, ακόμη και προοίμιο εξόδου από το ευρώ, όπως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και οι κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Γ.Παπακωνσταντίνου. Από την άλλη, έχει σχηματιστεί μια ομάδα η οποία εκτιμά ότι αν τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο προκειμένου να συρθεί η κυβέρνηση σε αταίριαστα σχήματα είναι προτιμότερη η προσφυγή στη λαϊκή εντολή- σε αυτήν ανήκουν οι κκ. Α.Λοβέρδος , Π. Μπεγλίτης, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας, Ι. Ραγκούσης.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ επικρατεί νευρική κρίση. Οι βουλευτές από τη μία πλευρά διαπιστώνουν ότι «το πράγμα δεν πάει καλά και δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουμε στην κυβέρνηση» και από την άλλη γνωρίζουν ότι σε περίπτωση εκλογών ο αριθμός όσων καταφέρουν να εκλεγούν θα είναι σημαντικά μικρότερος.