Στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε την Τρίτη το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον Εφαρμοστικό του νόμο, πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση των αλλαγών στα νέα μέτρα. Αρκετοί βουλευτές, μεταξύ αυτών και η Βάσω Παπανδρέου, εξέφρασαν εκ νέου ενστάσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Μεσοπρόθεσμου.
Ads
Κριτική στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση άσκησε εκ νέου η Βάσω Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως «Δεν υπάρχει ορίζοντας, δεν ξέρω που πάμε». Η ίδια εκτίμησε ότι η χώρα δεν «βγαίνει» αν είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 23 δισ. ευρώ τόκους τον χρόνο. Η κ. Παπανδρέου πρότεινε τα μέτρα και οι συμφωνίες με τους δανειστές να μην κυρώνονται μόνο με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, αλλά να έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή.
Και ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, αμφισβήτησε ότι θα εισπραχθούν 5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του έτους και υπογράμμισε πως «αν για την κάλυψη του κενού χρειαστεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων το 2012, αυτό θα είναι η «ταφόπλακα» της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας».
Η Τόνια Αντωνίου εξέφρασε αμφιβολίες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, διερωτώμενη τι έχει κάνει η κυβέρνηση τους τελευταίους 18 μήνες για την Ανάπτυξη. Από την πλευρά του, ο Νίκος Σαλαγιάννης δήλωσε: «Δεν γίνεται τρεις μέρες πριν, να μην ξέρουμε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε», προσθέτοντας πως είναι «αδιανόητο, να λέμε επί 18 μήνες ότι δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή».
«Μας μιλάτε συνέχεια για φόρους, αλλά δε μάς λέτε πώς θα μειώσετε το Δημόσιο και πώς θα καταργήσετε τους παρασιτικούς οργανισμούς, όπου υπάρχουν μισθοί 6.000 ευρώ»., δήλωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης, προκαλώντας την παρέμβαση της Μιλένας Αποστολάκη, η οποία του απάντησε: «Μίμη, υπάρχουν κι άνθρωποι που αμείβονται με 800 ευρώ τον μήνα». «Εσείς τους διορίσατε», ανταπάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 5% στα πολύ υψηλά εισοδήματα και σε όσους ασκούν δημόσια διοίκηση, δηλαδή σε δημάρχους, περιφερειάρχες και υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής μηχανής. Δικαιότερους φορολογικούς συντελεστές, συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρότεινε ο Χρήστος Μαγκούφης, ενώ η Κατερίνα Μπατζελή ζήτησε την κατάργηση του «πόθεν έσχες» προκειμένου να κινηθεί η αγορά.
Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη πρότεινε να δημιουργηθεί, πέραν της τρόικας, πολιτική συντονιστική ομάδα, σε επίπεδο ευρωζώνης, για να σταματήσει η κακοφωνία μεταξύ των εταίρων μας, καθώς επίσης και να ενταθεί η πίεση ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ανεξαρτητοποιηθεί από πολιτικές διαδικασίες και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται στην δευτερογενή αγορά ομολόγων. Στη συνέχεια η κ. Κατσέλη πρότεινε να ζητηθεί η συμβολή του Euro 50 Group για την υποβολή προτάσεων προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη διαχείριση χρέους της ευρωζώνης.
«Πώς να υπάρξει αξιοπιστία, όταν ο πρώην υπουργός μας έλεγε ότι είχε εξασφαλιστεί η συμφωνία με την τρόικα και τελικά δεν είχε γίνει τίποτα», τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Η Σοφία Γιαννακά, αφού καλωσόρισε τον υπουργό Οικονομικών «στο πιο δύσκολο ΚΤΕ της Βουλής» είπε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αντιμετώπισε την φοροδιαφυγή, δεν μείωσε τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών των ΔΕΚΟ και ότι «ζητάμε πάλι από το 40% των Ελλήνων να πληρώσουν».
Ο Θανάσης Οικονόμου επέμενε στην πρότασή του να παραμείνει χαμηλός (13%) ο ΦΠΑ στην εστίαση, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Νάσος Αλευράς. Επιπλέον, ο κ. Αλευράς αφού διατύπωσε στο ΚΤΕ την εκτίμησή του ότι «θεωρεί πως οι δανειστές μας θέλουν πρώτα να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα και μετά να πάμε σε αναδιάρθρωση», έθεσε θέμα μέτρων ανάπτυξης καθώς «κανείς δεν θέλει να επενδύσει στη χώρα», ενώ πρότεινε περαιτέρω περικοπή των υψηλών μισθών στελεχών των ΔΕΚΟ.
Ο Γιάννης Αμοιρίδης αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι «το σωσίβιο το παίρνουμε γιατί το χρειαζόμαστε», διερωτήθηκε στη συνέχεια «μήπως το πακέτο είναι ελαττωματικό».
Σημειώνεται πως μετά την ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών από τον κ. Βενιζέλο για το Μεσοπρόθεσμο, ακολούθησε ενημέρωση από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη για τα εργασιακά. Σε ότι αφορά το δεύτερο αυτό σκέλος της συνεδρίασης του ΚΤΕ, πληροφορίες αναφέρουν πως τα εργασιακά ζητήματα έχουν «κλειδώσει» στον πρώτο Εφαρμοστικό Νόμο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >