Με την αντιπαράθεση κυβέρνησης – ιδιοκτητών ταξί να κορυφώνεται, μετά την απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση να προχωρήσει στην άμεση και πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, παρακάμπτοντας τη σχετική συμφωνία του προκατόχου του Δ. Ρέππα, τα ταξί έδωσαν και σήμερα ραντεβού, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα, αποκλεισμοί αεροδρομίων και λιμανιών σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, κινητοποιήσεις αυτοκινητιστών σε δεκάδες πόλεις.

Ads

Το πρωί της Τρίτης, ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Μάρνης, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΑΤΑ, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν πεζοί προς το Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες αυτοκινητιστές, αφού στάθμευσαν τα οχήματά τους, εισήλθαν το πρωί στο χώρο αφίξεων στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Στην Πάτρα, τα ταξί κατευθύνθηκαν προς το νέο λιμάνι και εκεί αναμένεται να αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν ή όχι το λιμάνι. Απέκλεισαν το πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου, που συνήθως προσγειώνονται πτήσεις τσάρτερ προερχόμενες από χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Οι ιδιοκτήτες των ταξί σκοπεύουν να άρουν σε λίγη ώρα τον αποκλεισμό του αεροδρομίου και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κυλλήνης. Εκεί αναμένεται να συναντηθούν με ιδιοκτήτες ταξί από την Ηλεία, όπου θα αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν ή όχι το λιμάνι. Όσον αφορά στο λιμάνι της Πάτρας ιδιοκτήτες ταξί έχουν προχωρήσει σε μερικό αποκλεισμό. Δηλαδή όταν καταπλέει κάποιο πλοίο από την Ιταλία, επιτρέπουν την έξοδο επιβατών και οχημάτων. Νωρίτερα, ιδιοκτήτες ταξί της Ηλείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι Κατακόλου, χωρίς όμως να εμποδίζουν τη διέλευση των τουριστικών λεωφορείων, που μεταφέρουν επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, προς την Αρχαία Ολυμπία.

Αποκλεισμένο είναι και οι δύο πύλες εισόδου του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, ενώ για λίγη ώρα αποκλείστηκε και το αεροδρόμιο Καλαμάτας, άνοιξαν τα διόδια Νεστάνης και τα διόδια Καλαμακίου στην Κόρινθο. Στην Τρίπολη με την άδεια της δημοτικής αρχής έχουν σταθμεύσει τα ταξί στην Εθνικής Αντιστάσεως, καταλαμβάνοντας τις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης.

Ads

Και στη Ρόδο, από το πρωί τα ταξί στάθμευσαν έξω από το κτίριο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο κέντρο της πόλης, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι αυτοκινητιστές έχουν προειδοποιήσεις με κινητοποιήσεις διαρκείας και κλιμάκωσή τους σε όλες τις πόλεις, αν ο υπουργός δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Χθες, Δευτέρα, προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα νωρίς το πρωί απέκλεισαν το λιμάνι του Πειραιά και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με μηχανοκίνητη πορεία προς το Σύνταγμα. Δεν κατάφεραν, ωστόσο, να προσεγγίζουν τη Βουλή, καθώς η Τροχαία απέκλεισε με γερανούς την πρόσβαση στο Κέντρο. Τελικά, γύρω στις 14:00 το μεσημέρι αποχώρησαν από το κέντρο της Αθήνας.

Λίγο νωρίτερα, οι εισαγγελείς είχαν λάβει εντολή να προχωρούν σε κατασχέσεις οχημάτων ταξί, που παρακωλύουν την κυκλοφορία. «Δεν δεχόμεθα απειλές από την εισαγγελέα», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Ευθύμιος Λυμπερόπουλος.

Οι κινητοποιήσεις αυτές προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «πολιτική ενθάρρυνση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Απαντώντας, η ΝΔ μίλησε για πολιτική αθλιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης και ανέφερε ότι η ΝΔ ήταν το πρώτο κόμμα που έσπευσε να καλέσει τους οδηγούς ταξί να ανοίξουν αμέσως το αεροδρόμιο και το λιμάνι του Πειραιά.