Με πλωτό σκάφος αναγκάστηκαν να φυγαδευτούν, χθες το βράδυ, βουλευτές που συμμετείχαν σε συνέδριο για την παράνομη μετανάστευση στην Κέρκυρα, εξαιτίας συγκέντρωσης αγανακτισμένων πολιτών έξω από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο στο Παλαιό Φρούριο, όπου παρετίθετο επίσημο γεύμα σε Ευρωπαίους βουλευτές που συμμετείχαν στις εργασίες της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ads

Στο δείπνο ήταν παρόντες ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου Κωνσταντίνος Βρεττός, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αννα Νταλάρα, η αντιπρόεδρος της Βουλής Ροδούλα Ζήση, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου και ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Υποεπιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι αγανακτισμένοι πολίτες της Κέρκυρας, που όπως και στην Αθήνα είχαν συγκεντρωθεί και χθες στην πλατεία Δημαρχείου, μόλις ενημερώθηκαν για το δείπνο, μετέφεραν τη συγκέντρωση έξω από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν το χώρο και τελικά κλήθηκε τουριστικό σκάφος που εκτελεί το δρομολόγιο Βίδο- Λιμάνι, για να παραλάβει τους Ελληνες βουλευτές και τους Ευρωπαίους προσκεκλημένους από τις εγκαταστάσεις του ιστιοπλοϊκού ομίλου.

01/06/11 Αγανακτισμένοι κατά βουλευτών! by jvnadr

Ads

Όγδοη νύχτα στην πλατεία Συντάγματος

Στην Αθήνα οι αγανακτισμένοι πολίτες ήταν συνεπής για όγδοη μέρα στο ραντεβού τους στο Σύνταγμα, ενώ είχε προηγηθεί μηχανοκίνητη πορεία από το Λυκαβηττό με κατάληξη τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της ΤτΕ για την κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε στο κίνημα των εξοργισμένων πολιτών που ανακατέλαβαν τις πλατείες τους και διεκδικούν «πραγματική δημοκρατία τώρα». «Οσοι διαδηλώνουν στις πλατείες απευθύνονται σε εθνικά συστήματα δημοκρατίας, τα οποία είναι αδύναμα και αιχμάλωτα μιας παγκόσμιας εξουσίας», ανέφερε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας δημοκρατικής και ενημερωμένης παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς και ριζικής αναμόρφωσης της δημοκρατίας, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

«Εξόχως ταπεινωμένος και εξοργισμένος ως Έλληνας πολίτης» δήλωσε ο από την πλευρά του ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή τον αποκλεισμό της κύριας εισόδου της Βουλής το βράδυ της Τρίτης. «Κάποιοι», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη για αυτά που γίνονται», επιρρίπτοντας ουσιαστικά την ευθύνη αυτή στους διοργανωτές. «Η εντύπωση ήταν ότι αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα είναι κάτι ανωτάτου επιπέδου», όμως ότι «η χθεσινή “παραφυάδα” πρέπει να αποδοκιμαστεί», παρατήρησε, «αλλιώς θα μπαίνουμε στη Βουλή ελεγχόμενοι από αυτούς που θα είναι στην πόρτα και θα επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον βουλευτή τους αρέσει». Όπως εξάλλου είπε, ένα αυθόρμητο και συμπαθές κίνημα όπως αυτό, ή θα αποκτήσει έναν πολιτικό στόχο ή θα αποσυντεθεί.

«Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Ε, όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε στην ζωή ούτε στην πολιτική. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και θα εφαρμόζονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής σχολιάζοντας τον αποκλεισμό της Βουλής, παραδέχθηκε ωστόσο ότι «η μαζικότητα των συγκεντρώσεων στέλνει μήνυμα που πρέπει να αξιολογηθεί από όλους, εντός και εκτός της χώρας».

Ο δε πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος επεσήμανε τους κινδύνους που, όπως αναφέρει, ενέχουν τέτοια φαινόμενα για την ίδια τη Δημοκρατία, λέγοντας ότι «η συλλήβδην απαξίωση θεσμών και προσώπων υπονομεύει τον Κοινοβουλευτισμό, ο οποίος αποτελεί εγγύηση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες από τον ελληνικό λαό». «Η ιστορία έχει δείξει ότι γενικευμένο κλίμα απόρριψης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπου αυτό εκδηλώθηκε, είχε τραγικές συνέπειες για το λαό», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής.