Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν για 2η συνεχή ημέρα – παρά την καταρρακτώδη βροχή – χιλιάδες «αγανακτισμένοι» πολίτες απέναντι στην οικονομική κρίση, την ανεργία, τους πολιτικούς και τη διαφθοράς, μετά το κάλεσμα που ξεκίνησε μέσω διαδικτύου, στο πρότυπο των διαδηλώσεων του κινήματος 15Μ της Ισπανίας. Ειρηνικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Νέο ραντεβού δόθηκε για την Παρασκευή στις 18:00 το απόγευμα.

Ads

Μπροστά από τη Βουλή δέσποζε και σήμερα το μεγάλο πανό, που γράφει στα ισπανικά: «Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν!». Χιλιάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο νέο κάλεσμα, παρά την ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην πρωτεύουσα. Ορισμένοι έστησαν σκηνές πάνω στην πλατεία, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στο χώρο. Τα συνθήματα στράφηκαν και πάλι κατά του μνημονίου και των μέτρων λιτότητας, ενώ απευθυνόμενοι προς τη Βουλή οι διαδηλωτές φωνάζουν: «Κλέφτες!».

Διμοιρίες των ΜΑΤ ήταν παρατεταγμένες μπροστά από τη Βουλή και δύο λεωφορεία της αστυνομίας βρίσκονταν στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας.


Λευκός Πύργος, Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Η προσέλευση τους στο σημείο της συγκέντρωσης άρχισε στις 18:00 το απόγευμα. Οι διαδηλωτές έχουν αναρτήσει ένα πανό κοντά στην είσοδο του Λευκού Πύργου, που γράφει: «Πωλείται», εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ads

Αργότερα, χωρίς να κλείσουν δρόμους, άρχισαν να διαβουλεύονται, με τη βοήθεια μικροφωνικής που έστησαν, ανταλλάσσοντας απόψεις και καταθέτοντας ο καθένας τις δικές του εμπειρίες από την κρίση.

Πλατεία Δημαρχείου, Βέροια

Δεκάδες οικογένειες, μαζί με τα παιδιά τους, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα και στην πλατεία Δημαρχείου, στη Βέροια, συμμετέχοντας στην εκδήλωση των «αγανακτισμένων πολιτών», στα πρότυπα της Ισπανίας.

Κεντρική Πλατεία Τρίπολης

Περισσότερα από 1.500 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Αρκαδική πρωτεύουσα.

Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, Χανιά

Η πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων ήταν και σήμερα, για δεύτερη ημέρα, το σημείο συγκέντρωσης «Αγανακτισμένων» πολιτών. Οι συγκεντρωμένοι άναψαν κεριά, ενώ κάποιοι από αυτούς πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία. Στην πλατεία βρέθηκαν πολίτες κάθε ηλικίας, ακόμα και οικογένειες με μικρά παιδιά σε καροτσάκια.

Πλατεία Γεωργίου, Πάτρα

Μικρότερη ήταν η σημερινή προσέλευση των πατρινών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου, λόγω της βροχόπτωσης.

Οι περισσότεροι άρχισαν να συγκεντρώνονται μετά τις 20:00 το βράδυ, εφοδιασμένοι με ομπρέλες και αδιάβροχα, ενώ κάποιοι άλλοι παρέμεναν στις στοές της πλατείας. Πάντως μέχρι αργά το βράδυ εξακολουθούσαν να παραμένουν συγκεντρωμένοι πολίτες στην πλατεία Γεωργίου.

Η ΕΕΚΤ για τα χθεσινά προβλήματα επικοινωνίας στο Σύνταγμα

Στην αυξημένη τηλεπικοινωνιακή ζήτηση, λόγω του συγκεντρωμένου πλήθους σε ένα συγκεκριμένο σημείο, που προκάλεσε συμφόρηση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αποδίδει η Ένωση Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) τα προβλήματα επικοινωνίας που παρατηρήθηκαν στο την Πέμπτη στην πλατεία Συντάγματος.

Την Πέμπτη, δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν δεκάδες πλατείες ανά την Ελλάδα μέχρι αργά το βράδυ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών. Νέοι, μεσήλικες αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι, ακόμα και οικογένειες με τα παιδιά τους, ή νέα ζευγάρια βγήκαν στις πλατείες σε μια πρωτοφανή – για τον ειρηνικό και χωρίς κομματικό χαρακτήρα – κινητοποίηση σε όλη την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής, υπουργών και συνεργατών του πρωθυπουργού λάμβανε χώρα την ίδια ώρα.