Το ευρωομόλογο δίνει μια πειστική απάντηση, δηλώνει αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, ενώ για το εσωτερικό τονίζει ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της μείωσης του δημόσιου τομέα. «Θετικό» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι «οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμφωνούν στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου» ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης, ενώ το ΚΚΕ εκτιμά ότι η έκοδοσή του «θα συνοδεύεται από νέες επώδυνες και αιματηρές θυσίες».

Ads

«Το ευρωομόλογο από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη, αλλά δίνει μια πειστική απάντηση για το τί πρέπει να κάνει συνολικά η Ευρώπη», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Η κάθε χώρα, θα πρέπει να ακολουθήσει εκείνο το μείγμα πολιτικής το οποίο θα αντιμετωπίζει την ύφεση και τα ελλείμματα. Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα, διότι είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης, σήμερα που μιλάμε, δεν ξέρω με τις εξελίξεις γιατί πολλά ακούγονται για τη διπλή ύφεση, σε ύφεση στην Ευρώπη». Εξήγησε ότι η Γερμανία αντιδρά στην έκδοση ευρωομολόγου γιατί θα αυξηθεί το δικό της κόστος δανεισμού ενώ τόνισε πως η ΝΔ τάσσεται υπέρ της μείωσης του δημόσιου τομέα «έτσι ώστε να έχουμε έναν καλύτερο και πιο παραγωγικό δημόσιο τομέα. Γι΄αυτό και προτείνουμε τη μείωση των φορέων του δημοσίου μέσα από συγχωνεύσεις ή κλείσιμο κάποιων υπηρεσιών, με την αναγκαία επιλογή της εργασιακής εφεδρείας».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «οι βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμφωνούν για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου. Πρέπει και οι ηγεσίες της Ευρώπης, όλες οι χώρες ενωμένες να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο. Και να είναι μια γροθιά μπροστά σε αυτή την επίθεση των αγορών και να κάνουν βήματα τα οποία ίσως πριν από μερικούς μήνες ή δεν τα έβλεπαν καθόλου ή τα ξόρκιζαν όπως το ευρωομόλογο αλλά και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης των κρίσεων».

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί και σημείωσε «Εμείς πρέπει να κάνουμε δραστικές περικοπές και αλλαγές, μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Πρέπει όλα αυτά που ψηφίσαμε πριν λίγο καιρό, που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις ή αφορούν μεταρρύθμιση στο κράτος για την μείωση των δαπανών, να γίνουν πράξη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουμε. Και βέβαια από την άλλη μεριά να τρέξουμε κυρίως τα αναπτυξιακά μας».

Ads

Το ΚΚΕ, πάλι, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως «η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου εξακολουθούν να συγκαλύπτουν τις αιτίες της κρίσης και του χρέους, τους οξυμένους ανταγωνισμούς και προτείνουν ως λύση σωτηρίας το ευρωομόλογο, που, εφόσον δημιουργηθεί, θα συνοδεύεται από νέες επώδυνες και αιματηρές θυσίες για τους λαούς».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τοξικό το ευρωομόλογο του EFSF και της Ιρλανδίας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωομόλογου με παράλληλη άρση «των δογματικών αγκυλώσεων, που αποτρέπουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παίζει ένα ρόλο ουσιαστικού ρυθμιστή, δίνοντας ρευστότητα στα κράτη και όχι στις τράπεζες». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, εάν εφαρμοστεί σήμερα το ευρωομόλογο από μόνο του θα είναι μία ασπιρίνη, η οποία θα απαλύνει, όπως είπε, κάπως τον πόνο, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ασθένεια.
Επιπλέον, σχολιάζοντας τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι επιβεβαιώνεται η χρεοκοπία μιας στρατηγικής, νεοφιλελεύθερης και συντηρητικής, πολιτικής λιτότητας. Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε, «πρωτοστάτησε σε αυτή την κούρσα των αδιέξοδων επιλογών και λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».