Το πρωί της Δευτέρας θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των 11 αγνοούμενων υπηκόων Μπαγκλαντές, μετά την τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου κατά τον κατάπλου του πλοίου Ionian King στη Σούδα, που μετέφερε 1.288 ανθρώπους από τη Λιβύη. Σαράντα εννιά εξ αυτών, μη επιθυμώντας τον επαναπατρισμό στη χώρα τους, έπεσαν στη θάλασσα την ώρα που έδενε το πλοίο προκειμένου να βγουν σε κοντινή προβλήτα, με αποτέλεσμα τρεις να πνιγούν.

Ads

Στις 14:40 μετά το μεσημέρι στην ακτή του Βλητέ, περιπολικό εντόπισε 3 ακόμα από τους αγνοούμενους σώους, και πλέον οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπολοίπων.

Λίγες ώρες αφότου είχαν πέσει στη θάλασσα, δύο από τους 49, οι οποίοι είχαν καταφέρει να βγουν στην στεριά εντοπίσθηκαν από περίπολο του Ναυτικού. Από το σημείο ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες από Λιμενικό, ΕΚΑΒ και Αστυνομία. Η καταμέτρηση των επιβαινόντων στο σκάφος έδειξε ότι 49 από αυτούς είχαν πέσει στη θάλασσα.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν 2 νεκροί ενώ ένας ακόμα κατέληξε, παρά τις πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν. Τριάντα μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο Χανίων όπου μετά την παροχή πρώτων βοηθειών οι 14 επέστρεψαν στο πλοίο.

Ads

Στις 12:20 μετά το μεσημέρι, εντοπίσθηκαν ζωντανοί δύο ακόμα από τους επιβαίνοντες, ενώ στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης νοσηλεύονται 18, με υποθερμία και αφυδάτωση.

Το μεσημέρι, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης ανακοίνωσε πως για ανθρωπιστικούς λόγους αναβάλλεται το προγραμματισμένο καρναβάλι της Σούδας.

Οι τρεις νεκροί Μπαγκλαντεσιανοί, σύμφωνα με την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Αθήνα, εργάζονταν στη Λιβύη για την κορεατική εταιρεία Νταεγού Κατασκευαστική (Daewoo Engineering & Construction Company). Η νοτιοκορεατική πρεσβεία εξέφρασε τα ειλικρινή της συλληπητήρια για το θάνατο των εργατών, σημειώνοντας ότι η Νταεγού είχε αναλάβει την ευθύνη εκκένωσης των εργαζομένων της από τη Λιβύη, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον υπήκοοι τρίτων χωρών. Η Νταεγού, προστίθεται στην ανακοίνωση, είχε φροντίσει για τη μεταφορά των εργαζομένων της πρώτα στην Κρήτη (Χανιά) και σταδιακά να τους επαναπατρίσει στις χώρες τους.

«Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας και η Daewoo Engineering & Construction Company, από κοινού με τις άλλες ενδιαφερόμενες πρεσβείες στην Αθήνα, θα συνεχίσουμε πλήρως τις προσπάθειές μας για τον πρέποντα κα ασφαλή επαναπατρισμό των ως άνω υπαλλήλων».

Συνεργάτες του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνουν ότι: «τα τραγικά γεγονότα των Χανίων έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο δραματικό τρόπο την επιβεβλημένη και σταθερή θέση τη κυβέρνησης ότι είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη κάθε συζήτηση για νομιμοποίηση μεταναστών».

«Ο τραγικός πνιγμός που βρήκαν στο λιμάνι της Σούδας μετανάστες από το Μπαγκλαντές, προκειμένου να αποφύγουν τον επαναπατρισμό τους, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η βία και η καταστολή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης. Το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να οδηγεί στην απελπισία και στην απόγνωση τους ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν από την βία της πείνας και των πολέμων να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να στραφεί πιο αποφασιστικά κατά της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της γιατί είναι συνένοχες στην δημιουργία του μεταναστευτικού προβλήματος και στην απάνθρωπη και απαράδεκτη μεταχείριση των θυμάτων του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Η σχετική ανακοίνωση της κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» σημειώνει ότι: «Οι τρεις πρώτοι νεκροί μετανάστες από το Μπαγκλαντές της επιχείρησης «ανθρωπιστικής γέφυρας διάσωσης ξένων υπηκόων στην Λιβύη» με το πλοίο IONIAN KING είναι μια δραματική προειδοποίηση για τις συνέπειες της σε εξέλιξη ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την επιβολή ελέγχου σε βάρος της εξέγερσης του λαού της Λιβύης κατά του δικτάτορα Καντάφι».

Ευθύνες επιρρίπτονται στην ελληνική κυβέρνηση και τους χειρισμούς του υπουργείου Προ.Πο και του Χρήστου Παπουτσή. Επιπλέον η κίνηση καλεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά των ρατσιστικών μέτρων της κυβέρνησης με πανελλαδική κινητοποίηση και συλλαλητήρια σε μια σειρά πόλεις σε όλη την Ελλάδα στις 19 Μάρτη.