Με τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπό τον Πρωθυπουργό στις 17:00 το απόγευμα θα δοκιμαστούν για τρίτη συνεχή ημέρα οι «αντοχές» του κυβερνώντος κόμματος, εν όψει της έγκρισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αύριο από το υπουργικό συμβούλιο. Δεκατρείς περίπου ώρες διήρκεσε η μαραθώνια αλλά και επεισοδιακή χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠαΣοΚ, η οποία κατέληξε σε πυρ ομαδόν των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά του οικονομικού επιτελείου και κυρίως του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον ίδιο να εμφανίζεται απολογητικός και να αφήνει περιθώρια για αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ads

Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε παρουσία πέντε υπουργών – Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππα, Μιχ. Χρυσοχοΐδη,Ι. Ραγκούση, Λούκας Κατσέλη – οι βουλευτές αμφισβήτησαν ανοιχτά την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, θέτοντας το ερώτημα πώς τα νέα μέτρα θα επιτύχουν αυτό που δεν κατάφερε το Μνημόνιο Ι, δηλαδή να βοηθήσουν τη χώρα να ξεφύγει από την κρίση. Υπήρξαν μάλιστα βουλευτές που έκαναν λόγο για εκλογές και έθεσαν το ζήτημα της κοινωνικής εμπιστοσύνης. Αξιοσημείωτο είναι ότι περισσότεροι από 80 βουλευτές ζήτησαν να τοποθετηθούν. Πρόκειται για το νέο γύρο αντιδράσεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καθώς προηγήθηκαν τη Δευτέρα οι διαφωνίες των υπουργών στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, αναφορικά με επίμαχα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Καθώς η συνεδρίαση αποδείχθηκε μαραθώνια αναβλήθηκε για σήμερα Τετάρτη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ενώ το υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Πέμπτη.

Ο υπουργός Οικονομίας, από την πλευρά του εμφανίστηκε απολογητικός και άφησε περιθώρια για αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Τακτοποίηση αυθαιρέτων, πάγωμα αντικειμενικών αξιών για το 2011, εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» όλων των κατοικιών και όχι μόνο της πρώτης, επαναξιολόγηση του φορολογικού συστήματος από το Σεπτέμβριο και εισφορά αλληλεγγύης 3% επί του γενικού εισοδήματος αποτελούν ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσε ενώπιον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Κατσέλη: Τεκμήρια αντί αφορολόγητου

Τον υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε «να συνεισφέρουν οι έχοντες και οι κατέχοντες», αντί της μείωσης του αφορολόγητου πρότεινε κατά την ομιλία της στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα μας δεν πρέπει να πλήξουν τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους». Υποστήριξε ότι τα διλήμματα είναι υπαρκτά και προέρχονται από την αδυναμία της χώρας να χρηματοδοτηθεί, ωστόσο τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα είναι πως διατηρείται ακόμα το αίσθημα ότι υπάρχει κοινωνική αδικία. Έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης των αναπτυξιακών πολιτικών με άρση των ρυθμιστικών εμποδίων, ενώ τόνισε ότι πρέπει, επίσης, να συνεχιστεί η σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση για την διαχείριση του χρέους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να κάνει δεκτή την πρόταση της κ. Κατσέλη για αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης που ενδεχομένως όμως να μην φθάσει στον υπερδιπλασιασμό.

Χρυσοχοΐδης: Εθνικό σχέδιο έξι σημείων

Εθνικό σχέδιο έξι σημείων για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με βάση το σχέδιο αυτό η Ελλάδα το 2013 θα μπορέσει να επανέλθει στο επίπεδο του ΑΕΠ που είχε το 2009, καθώς θα καταστεί δυνατή η ανάκτηση του ελλείμματος των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που χάθηκαν από την αγορά τα έτη 2007-2009.

Τα έξι σημεία του σχεδίου που πρότεινε ο κ. Χρυσοχοΐδης αφορούν: α) στην προωθούμενη αύξηση των εξαγωγών στο 15% του ΑΕΠ, από το 11% στο οποίο είναι σήμερα. β) στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. γ) στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. δ) στην αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων. ε) στην μεταστροφή της παραοικονομίας και στ) στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Καμπανάκι για τα επικουρικά ταμεία

Στο ΚΤΕ Οικονομίας, τοποθετήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα επικουρικά ταμεία τα οποία έχουν έλλειμμα 740 εκ. ευρώ το 2011 και όπως είπε το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί με την επιβολή ειδικού φόρου από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 300 ευρώ και αυτό θα ισχύσει από το φθινόπωρο του 2011. Υποστήριξε δε, ότι χωρίς παρέμβαση τα αποθεματικά των Ταμείων αυτών θα εξαντληθούν ως το 2015 και τότε ή θα πρέπει να μειωθούν κατά 50% οι συντάξεις ή τα Ταμεία δεν θα έχουν να πληρώσουν. «Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τώρα το πρόβλημα» πρόσθεσε. Επιπλέον ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά την διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, έτσι ώστε 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Κατά των πρόωρων εκλογών ο Ρέππας

Την απόλυτη πίστη του ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, θέτοντας, ωστόσο, ως προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι αλλαγές και υποστηρίζοντας ότι αυτές σύντομα θα αποδώσουν. Τάχθηκε κατά των εκλογών και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια συναίνεση με περιεχόμενο, καθώς, όπως είπε, η συναίνεση είναι αυτή που θα φέρει την νομιμοποίηση και την σταθερότητα και όχι οι εκλογές.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, υποστήριξε ότι η νομοπαρασκευαστική προετοιμασία για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν συνδέεται με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθώς ο σχετικός με το δημοψήφισμα νόμος θα προωθηθεί και θα ψηφιστεί τον Ιούλιο. Εξέφρασε επιπλέον την απόλυτη βεβαιότητά του ότι ο πρωθυπουργός εννοεί την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για μια σειρά ζητημάτων, τονίζοντας ωστόσο ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πρώτον, είναι κάτι πολύ σοβαρό, και, δεύτερον, ότι για τη διεξαγωγή του υπάρχουν περιορισμοί από το Σύνταγμα αλλά και την λογική. Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί από το Σύνταγμα αναφέρουν πως δεν μπορούν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα για δημοσιονομικούς λόγους.