Από αστυνομική βία σημαδεύτηκε η χθεσινή διαδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας. Ένας 30χρονος διαδηλωτής υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και βρίσκεται σε κρίσιμη ακόμη κατάσταση στην εντατική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας, αφού πρώτα υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Επιπλέον υπήρξαν δεκάδες τραυματίες που μεταφέρθηκαν ή μετακινήθηκαν μόνοι τους σε νοσοκομεία είτε χτυπημένοι, είτε με αναπνευστικά προβλήματα καθώς η αστυνομία προχώρησε σε ιδιαιτέρως εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Ads

Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα λίγο πριν τις 14:00. Αρχικά η αστυνομία προχώρησε σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων – ενώ κομμάτι της πορείας προχωρούσε ήδη στην Πανεπιστημίου με κατεύθυνση την Ομόνοια – προκειμένου να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τη Βουλή. Περίπου στις 14:00 ομάδα ατόμων άρχισαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια με νερό σε αστυνομικούς που βρίσκονταν παραταγμένοι στο Σύνταγμα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ – των οποίων η παρουσία ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη και ακολουθούσαν κατά πόδας κομμάτια της διαδήλωσης της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έως το Σύνταγμα – επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών κάνοντας ιδιαιτέρως εκτεταμένη χρήση χημικών, χειροβομβίδων κρότου λάμψεις αλλά και γκλοπ, χτυπώντας απευθείας διαδηλωτές. Σημειώνεται πως για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν νέα τύπου δακρυγόνα που προκαλούσαν πολλαπλές εκρήξεις. Η έκρυθμη κατάσταση συνεχίστηκε κατά μήκος της Πανεπιστημίου με οδομαχίες με την αστυνομία να ρίχνει απίστευτες ποσότητες χημικών απωθώντας την πορεία προς την Ομόνοια, όπου και διαλύθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στα Εξάρχεια, όπου μπήκαν φωτιές σε κάδους και υπήρξαν συγκρούσεις με ομάδες των ΜΑΤ. Αργότερα ένταση επικράτησε στο Πολυτεχνείο.

Η φωτογραφία που παρουσιάζει το tvxs.gr δείχνει πως αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία οι διαδηλωτές στις χθεσινές συγκρούσεις, οι οποίες οδήγησαν στον βαρύ τραυματισμό του διαδηλωτή στην Αθήνα. Ο αστυνομικός χτυπάει πολίτη χρησιμοποιώντας την σιδερένια λαβή του γκλομπ, πρακτική που απαγορεύεται ρητώς από τον νόμο και τους κανόνες εμπλοκής της ΕΛΑΣ.

Ο Γιάννης Καφκάς, ο 30χρονος διαδηλωτής που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε στο Γενικό της Νίκαιας όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, αφού οι γιατροί διέγνωσαν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και επισκληρίδιο αιμάτωμα. Νοσηλεύεται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου, η εγχείρηση του για πολλαπλά κρανιοεγκεφαλικά κατάγματα, διήρκεσε τέσσερις ολόκληρες ώρες. Το επόμενο 48ωρο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της υγείας του. Χθες το απόγευμα έξω από το Κρατικό της Νίκαιας συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να συμπαρασταθεί στον 30χρονο. Σύμφωνα με το “Βήμα”, ορισμένα από τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης στον τραυματία επιτέθηκαν και χτύπησαν ανώτατο αξιωματικό της Ασφάλειας Αττικής που συνόδευε Εισαγγελέα με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν.

Ads

Ένας 29χρονος νοσηλεύεται, επίσης, σοβαρά τραυματισμένος στον Ευαγγελισμό. Ο νεαρός υπεβλήθη σε σπληνεκτομή και η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη.

«Σήμερα γίναμε μάρτυρες της ατέλειωτης και ασύλληπτης βαρβαρότητας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση των μνημονίων προκειμένου να καταστείλει κάθε υγιή αντίδραση πολίτη που αντιστέκεται στα σχέδια που απεργάζεται το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο και εφαρμόζουν πιστά οι υπηρέτες τους στη χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Τοπική Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ Νίκαιας. «Δεκάδες τραυματισμένοι – χτυπημένοι από τα ΜΑΤ διαδηλωτές διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ ή ήλθαν μόνοι τους στο νοσοκομείο μας. Οι περισσότεροι με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι. Ανάμεσά τους 30χρονος διαδηλωτής που διακομίστηκε σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα».

«Καταγγέλλουμε την αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα. Καταγγέλλουμε όλα τα μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό της χώρας για την δολοφονική απόπειρα ενάντια στον συγκεκριμένο συμπολίτη μας που είναι σε βαριά κατάσταση και κινδυνεύει η ζωή του, αλλά και ενάντια σε όλους τους άλλους διαδηλωτές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρις ότου τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονικής απόπειρας. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρις ότου κερδίσει ο λαός μας όλα όσα δικαιούται» καταλήγει.

Ο 30χρονος συμμετείχε σε μπλοκ το οποίο δέχθηκε αδικαιολόγητη επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Είχαν προηγηθεί μικροσυγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και ρίψη μολότωφ από άλλες ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά τα γεγονότα δεν είχαν πάρει μεγάλη έκταση. Όπως φαίνεται από το παρακάτω βίντεο, η αστυνομική βία ήταν ανεξέλεγκτη και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Εκτός του 30χρονου, οι πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον 30 τραυματίες να μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία ή μετακινήθηκαν μόνοι τους προς αυτά προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Το ΕΚΑΒ δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για μεταφορά τραυματιών από την Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας προχώρησε σε 30 προσαγωγές εκ των οποίων η 12 μετατράπηκαν σε συλλήψεις ενώ κάνει λόγο για 15 τραυματίες αστυνομικών. Αργότερα σε νέα ανακοίνωση αναφέρει «αμέσως μετά την ενημέρωση για τη διακομιδή σοβαρά τραυματισμένου ιδιώτη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, διατάχθηκε η διενέργεια έρευνας σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης Αστυνομικών. Η έρευνα διεξάγεται υπό την εποπτεία αρμοδίου Εισαγγελικού Λειτουργού. Στο Νοσοκομείο μετέβησαν ανώτατοι Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής συνοδευόμενοι από Εισαγγελέα. Στην έρευνα συμμετέχει και Ιατροδικαστής της αντίστοιχης Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αντίστοιχες έρευνες, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, ενεργούνται και σε όσα Νοσοκομεία αναφέρθηκαν τραυματισμοί ιδιωτών».

Για σήμερα το απόγευμα, πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές και αριστερές οργανώσεις και άλλοι φορείς διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Προπύλαια στις 18:00 το απόγευμα για τα περιστατικά.