Φουντώνουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στη Γυάρο, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιστορικής μνήμης. Το θέμα έφτασε, μάλιστα, στη Βουλή, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη να καταθέτει σχετική ερώτηση με τίτλο: «Τα νησιά Γυάρος και Μακρόνησος θα παραμείνουν τόποι ιστορικής μνήμης ή θα δοθούν προς οικονομική εκμετάλλευση στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;».

Ads

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι το γραφείο της αντιπροεδρίας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, που είναι αρμόδιο για τον ιστορικό τόπο όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες «αντιφρονούντες» την περίοδο της χούντας, έχουν ανοίξει ξανά τους φακέλους των προτάσεων που έχουν υποβάλλει η εταιρεία Ελλάκτωρ και η κοινοπραξία J & P Αβαξ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, εξετάζοντας τρόπους ώστε να «χαλαρώσει» το καθεστώς που απαγορεύει την οικονομική εκμετάλλευση.

Το Σεπτέμβρη του 2001, απόφαση του τότε υπουργού Αιγαίου Ν. Σηφουνάκη προέβλεπε ότι «το κτίριο των φυλακών καθώς και όλα τα κτίρια, εγκαταστάσεις και κατασκευές, που βρίσκονται στις περιοχές των 5 όρμων της νήσου Γυάρου χαρακτηρίζονται διατηρητέα». Τρεις μήνες αργότερα, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου, η Γυάρος χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος και τα κτίριά της διατηρητέα. «Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό τόπο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/50, τη νήσο Γυάρο ή Γιούρα που βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Άνω Σύρου, διότι αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Επίσης, χαρακτηρίζουμε ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία το κτίριο των φυλακών, καθώς και όλα τα κτίρια, εγκαταστάσεις και κατασκευές, που βρίσκονται στις περιοχές των 5 όρμων στη νήσο Γυάρο», ανέφερε η απόφαση.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, άρχισε να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον για επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί, με τον όμιλο εταιρειών ITA (International Technological Applications SA – ITA Διεθνείς Τεχνολογικές Εφαρμογές ΑΕ) να πραγματοποιεί μελέτη για τις δυνατότητες αξιοποίησης της Γυάρου στον τομέα της ενέργειας, λόγω του ισχυρού αιολικού δυναμικού της. Έπειτα από διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα γίνει «κάτω από αυστηρές προδιαγραφές και με πλήρη σεβασμό στην ιστορία του νησιού», η ΙΤΑ κατέθεσε το 2005 την επενδυτική της πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού. Η πρόταση, ωστόσο απορρίφθηκε από το υπουργείο.

Ads

Με νέα πρόταση, η κοινοπραξία εταιρειών με την επωνυμία ΕΚΑΠΕΚ, που συγκροτήθηκε από την ΙΤΑ για την εκπόνηση της μελέτης, πρότεινε τη δημιουργία στη Γυάρο αιολικού πάρκου εγκατεστημένης ισχύος 288 MW.

Το ίδιο έτος, ο επιχειρηματικός όμιλος, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ – ΑΚΤΩΡ) προτείνει την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 100 MW στη Γυάρο. Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει καταθέσει φάκελο με την επενδυτική του πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι παραπάνω δύο φάκελοι έχουν ξανανοίξει, σε μια προσπάθεια να τροποποιηθεί το πλαίσιο προστασίας που διέπει τη Γυάρο, χωρίζοντάς την σε δύο ζώνες: την ιστορική, που θα περιλαμβάνει τα διατηρητέα κτίρια και τη ζώνη επιχειρηματικής αξιοποίησης. Σημειώνεται πως στο παρελθόν, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε ταχθεί κατά των προτάσεων αυτών, με το επιχείρημα ότι το νησί αποτελεί ιστορικό μνημείο.