Η Ελλάδα δεν πρέπει να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος των προσφύγων και μεταναστών, τόνισε σήμερα ο ειδικός εντεταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μάνφρεντ Νόβακ, ζητώντας παράλληλα να διακοπεί άμεσα η επαναπροώθησή τους προς την Ελλάδα στη βάση του αποκαλούμενου «Δουβλίνο-2».

Ads

Ο κ. Νόβακ, ο οποίος με εντολή του ΟΗΕ επισκέφτηκε την Ελλάδα και εξέτασε την κατάσταση των προσφύγων και των αρμοδίων υπηρεσιών, τόνισε πως, παρ’ όλες τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, οι συνθήκες για τους πρόσφυγες είναι καταστροφικές καθώς οι ελληνικές υπηρεσίες είναι υπερφορτωμένες.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι επιφορτισμένη με τη μεγαλύτερη ευθύνη στην Ευρώπη για την διαχείριση της μετανάστευσης και ενώ το 2008 στην Ελλάδα είχε καταγραφεί το 50% όλων των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, το ποσοστό αυτό μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010, έφτασε στο 90%.

Σύμφωνα με τον ειδικό εντεταλμένο του ΟΗΕ, οι αιτίες για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι στη βάση της συμφωνίας ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι και στον Λίβυο ηγέτη Καντάφι, δεν φτάνουν πλέον πρόσφυγες στην Ιταλία και ό, τι συνέβαινε παλαιότερα με την Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα, έχει μετατοπιστεί τώρα προς την Ελλάδα.

Ads

Επιπλέον, η κατάσταση οξύνεται εξαιτίας της Συμφωνίας του Δουβλίνου που προβλέπει την επαναπροώθηση προσφύγων σε εκείνη τη χώρα στην οποία έχουν υποβάλει αίτηση παροχής ασύλου.

Ο κ. Νόβακ ζήτησε την παρέμβαση της Ευρώπης και την άμεση διακοπή όλων των επαναπροωθήσεων στη βάση της Συμφωνίας «Δουβλίνο-2», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει να επιτρέπεται κανενός η επαναπροώθηση στην Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο άρθρο 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια και οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες.