Ads

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και δεκάδες άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα φιλοξενούν και σήμερα – για 7η συνεχή ημέρα – την «αγανάκτηση» των πολιτών απέναντι την οικονομική κρίση, τις αβάσταχτες συνέπειές της στην ελληνική κοινωνία και την διαφθορά του πολιτικού συστήματος. Το δυναμικό κίνημα των «Αγανακτισμένων», που έχει προκαλέσει αίσθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό, οργανώνεται σταδιακά καλύτερα, διαψεύδοντας καθημερινά επικρίσεις ότι επρόκειτο για μια απλή «μόδα».

Αθήνα

Στο Σύνταγμα οι σκηνές παραμένουν και οι ομάδες αυτοοργάνωσης αυξάνονται και βελτιώνονται. Στις ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης και ιατρικής περίθαλψης προστέθηκαν τώρα και οι ομάδες περιφρούρησης που λειτουργούν κάθε μέρα και πιο αποτελεσματικά.

Ads

Στα πανό κυριαρχούν συνθήματα όπως: «Δεν θα φύγουμε μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ». Μιλάνε «για αυτόνομη κοινωνία» και για «κοινωνικό πείραμα». Κάθε βράδυ παίρνουν ελεύθερα τα μικρόφωνα και αναπτύσσουν τις απόψεις τους σε μια μορφή άσκησης άμεσης δημοκρατίας, όπως λένε, μιας διαρκούς γενικής συνέλευσης. Άλλοι θεωρούν ότι αυτό είναι «το τέλος της μεταπολίτευσης» και άλλοι ότι «εδώ είναι το τέλος του εμφυλίου», σε αυτό το ετερόκλιτο πλήθος που το μόνο του κοινό είναι η άρνηση στα κόμματα, στο μνημόνιο, στην ανεργία και στο ζοφερό μέλλον.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, το συγκεντρωμένο πλήθος προχώρησε σε αποκλεισμό όλων των εισόδων και εξόδων που βρίσκονται στο περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου του Κοινοβουλίου. Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί μπροστά από τους διαδηλωτές. Βουλευτές και εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποχωρήσουν από το κτίριο της Βουλής.

Οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει αξιωματικοί της αστυνομίας με διαδηλωτές, προκειμένου να πειστούν να αποχωρήσουν, δεν έχουν αποδώσει, καθώς οι συγκεντρωμένοι δείχνουν ανυποχώρητοι.

Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου ήταν και σήμερα συνεπές στο ραντεβού του στο Λευκό Πύργο. Σημειώνεται ότι για αύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί στην πόλη ποδηλατοδρομία γύρω από τους δρόμους της πόλης, με σκοπό να ενημερωθούν οι Θεσσαλονικείς για τις δράσεις των Αγανακτισμένων.

Πάτρα