Για ένα ακόμα βράδυ, δεκάδες χιλιάδες πολίτες έδωσε το δυναμικό παρόν στις μεγαλύτερες πλατείες της χώρας. Πρόκειται για την 8η συνεχή ημέρα των κινητοποιήσεων και η αγανάκτηση του κόσμου όχι μόνο δεν κοπάζει, όπως περίμεναν αρκετοί, αλλά ολοένα και διογκώνεται. Οι λαϊκές συνελεύσεις έχουν δώσει μια νέα τροπή στο κίνημα των Αγανακτισμένων, οι οποίοι αναλαμβάνουν δράση και εκτός της πλατείας, σε γειτονιές, εργασιακούς χώρους και πανεπιστήμια.

Ads

Στην Αθήνα, ιδιαίτερα αυξημένη ήταν σήμερα η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, ειδικότερα κατά μήκος της οδού Βασ. Σοφίας και έξω από το υπουργείο Οικονομικών, μετά το χθεσινό αποκλεισμό βουλευτών από Αγανακτισμένους, και το σημερινό αποκλεισμό στελεχών της τρόικας στο κτίριο του υπουργείου, που προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις από πολιτικούς.

Την ίδια στιγμή, μια μεγάλη ομάδα νέων μουσικών συγκεντρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος από νωρίς, δίνοντας το ρυθμό για τις σημερινές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, 300 περίπου μοτοσυκλετιστές πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία από το Λυκαβηττό προς το Σύνταγμα, ενώ έγινε και πορεία με «κατσαρολάδα».

Οι σημερινή συνέλευση του Συντάγματος επικεντρώθηκε στον τρόπο κατηγοριοποίησης και εξειδίκευσης των θεματικών ενοτήτων, ώστε να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των συγκεντρωμένων.

Ads

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί επίσης, η εξάπλωση των λαϊκών συνελεύσεων και της αμεσοδημοκρατικής διαδικασίας σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Συγκεκριμένα, συνελεύσεις οργανώθηκαν στα εξής σημεία της πόλης:

1. Τετάρτη 01-06-2011 , στις 6μμ, Μετρό Δάφνης-Συνέλευση & Πορεία προς Σύνταγμα
2. Τετάρτη 01-06-2011 , στις 6μμ, Πλατεία Νέας Σμύρνης-Συνέλευση & Πορεία προς Σύνταγμα
3. Πέμπτη 02-06-2011 , στις 6μμ, Πλατεία Γαρδένια-Ζωγράφου, Λαική Συνέλευση Γειτονιάς
4. Πέμπτη 02-06-2011 , στις 7μμ, Πλατεία Δημαρχείου-Περιστέρι, Λαική Συνέλευση Γειτονιάς
5. Πέμπτη 02-06-2011 , στις 8μμ, Πλατεία Γκύζη, Λαική Συνέλευση Γειτονιάς
6. Παρασκευή 03-06-2011, Συνέλευση-Πλατεία Ταπητουργείου-Βύρωνας

Επιπλέον, έντονη είναι η «αγανάκτηση» των συγκεντρωμένων για τον τρόπο που παρουσίασε τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, το δελτίο ειδήσεων του MEGA στις 8. Συγκεκριμένα, το δελτίο έδωσε μεγαλύτερο βάρος στις αποδοκιμασίες των πολιτικών από λίγους συγκεντρωμένους, κάνοντας λόγο για «περιστατικό που θυμίζει Ζιμπάμπουε».

Οι Αγανακτισμένοι αντέδρασαν τόσο στην πλατεία Συντάγματος, όσο και διαδικτυακά προτρέποντας τον κόσμο «να κλείσει τις τηλεοράσεις, να κατέβει στους δρόμους και να σταματήσει να παρακολουθεί κατευθυνόμενα δελτία ειδήσεων».

Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες ποδηλάτες βγήκαν για μία ακόμα μέρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας ποδηλατοπορεία προς την πλατεία του Λευκού Πύργου, και μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στο πέρασμά τους.

Τέλος, στη λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος που έγινε στις 29 Μαΐου αποφασίστηκαν οι επόμενες αγωνιστικές δραστηριότητες και καλέσματα των Αγανακτισμένων:

Επόμενες Αγωνιστικές Δραστηριότητες & Καλέσματα

– Τετάρτη 1 Ιουνίου, κατσαρολάδα προς την Πλατεία Συντάγματος
– Πέμπτη 2 Ιουνίου 11:00πμ, Πλατεία Κλαυθμώνος Συμπαράσταση στους εργαζομένους του ΟΤΕ που έχουν απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο.
– Πέμπτη 2 Ιουνίου 11:00πμ,Προπύλαια.
– Την ίδια ώρα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριοφοιτητών και εκπαιδευτικών.

Σάββατο 4 Ιουνίου 11:00πμ, Πλατεία Κλαυθμώνος Πανεργατικό Συλλαλητήριο.

· Κάλεσμα σε συνελεύσεις Φοιτητών και Μαθητών σε σχολεία και σχολές για Τρίτη και Τετάρτη ώστε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο να καταλήξει στην Πλατεία Συντάγματος.

· Κυριακή 5 Ιουνίου, κάλεσμα για επανάληψη της πανευρωπαϊκής ή δυνατόν παγκόσμιας ημέρας ξεσηκωμού.

· Κάλεσμα δημιουργίαςπανό της λαϊκής συνέλευσης και ανάρτηση του στον πάνω δρόμο μπροστά στη βουλή.

· Κάλεσμα για συμμετοχήσε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένωντις επόμενες ημέρες.

· Κάλεσμα προς όλους και όλεςτις συλλογικότητες για οργάνωση και συντονισμό αντιφασιστικής κινητοποίησης τις επόμενες ημέρες.

· Κάλεσμα για δράσεις στο σταθμό του μετρό της Πλατείας Συντάγματος.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΙΣΟΤΗΤΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ

Κάθε μέρα

18:00 συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Και 21:00 Λαϊκή Συνέλευση