Το ενδεχόμενο οι Έλληνες ασθενείς να μπαίνουν σε «καραντίνα» πριν χειρουργηθούν σε νοσοκομεία άλλων χωρών, συζητείται σήμερα, μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στη Στοκχόλμη. Το θέμα της συνεδρίασης είναι η εκτίμηση κινδύνου για τη διασπορά των πολυανθεκτικών gram αρνητικών μικροβίων, τα οποία ενδημούν με μεγάλη συχνότητα στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ήδη η Γαλλία αποφάσισε να υποβάλει σε ειδικές καλλιέργειες όσους Έλληνες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της.

Ads

Τα τρία πιο επικίνδυνα τέτοια μικρόβια είναι τα κλεμπσιέλα, ψευδομονάδα και acinetobacter, η ανθεκτικότητα των οποίων φτάνει το 50% στα ελληνικά νοσοκομεία. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επισημανθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ενδεχομένως να ληφθούν μέτρα προστασίας με οδηγίες για τους ασθενείς που ταξιδεύουν προς και από αυτές. Αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα το ECDC έχει αποφύγει να κατονομάσει χώρες.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Γ. Δάικος στην «Καθημερινή»: «καθημερινά βλέπουμε ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί σε ελληνικό νοσοκομείο με αυτά τα μικρόβια. Πας για χολοκυστεκτομή ή αντικατάσταση ισχίου και παθαίνεις μία επιπλοκή, μία νοσοκομειακή λοίμωξη και κινδυνεύει η ζωή σου».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Οκτώβριος 2009), το υψηλότερο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων κατέχει το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με 16,3%, ακολουθεί το Λαϊκό με 13,9% και το Κοργιαλένειο Μπενάκειο με 11,8.

Ads

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, Δημήτρης Σκουτέλης, στην «Ελευθεροτυπία», οι νοσηλευτές δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν ρούχα πηγαίνοντας από ασθενή σε ασθενή με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων να είναι καθημερινός. «Στις Σκανδιναβικές χώρες αντιστοιχούν 30 νοσηλευτές σε 1.000 κατοίκους. Στις χώρες του ΟΟΣΑ 9,6 και στην Ελλάδα έχουμε 3,2 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι στο 24ωρο στη βάρδια του καθενός από εμάς αντιστοιχούν 4-5 ασθενείς, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η αναλογία είναι αντίστροφη. Εκεί είναι man to man η διαδικασία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Τα νοσοκομεία μας στην πλειονότητά τους είναι παλιά, με αποτέλεσμα θάλαμοι, χειρουργεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να είναι στο ίδιο κτίριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν απομονώνεται κανένας χώρος από τον άλλο, ούτε από τους ανελκυστήρες και τους διαδρόμους που ενώνουν τον έναν τομέα με τον άλλο. Θα έπρεπε χειρουργεία και ΜΕΘ να βρίσκονται σε ξεχωριστά κτίρια, όπως στα νοσοκομεία της περιφέρειας που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’90. Βέβαια εκεί δεν στελεχώθηκαν ποτέ και σήμερα αποτελούν κτίρια-φαντάσματα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία…», τονίζει στην εφημερίδα ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου.

Το ένζυμο KPC, «εξολοθρευτής» όλων των αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει πρόβλημα από το 2004 στη χώρα μας, καθώς εντοπίζεται στα μικρόβια κλεψιέλα και κολοβακτηρίδιο. Το ένζυμο αυτό είναι και λόγος που η χώρα μας μπαίνει σήμερα στο στόχαστρο του ECDC, επισημαίνει στην «Ελευθεροτυπία» η καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλου, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ECDC για θέματα αντοχής στα αντιβιοτικά. Το πρόβλημα με αυτό το ένζυμο έχει εντοπιστεί και σε Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία και στο Ισραήλ.

«Σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα όλα τα ελληνικά νοσοκομεία με το συγκεκριμένο θέμα», τονίζει η κ. Γιαμαρέλλου, αναμένοντας τις αποφάσεις του ECDC για το θέμα. Προσθέτει όμως ότι «μία χώρα πάντως, η Γαλλία, αποφάσισε από μόνη της να υποβάλει σε ειδικές καλλιέργειες όσους Ελληνες ασθενείς εισάγονται προγραμματισμένα στα νοσοκομεία της για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι φορείς ανθεκτικών μικροβίων και του ενζύμου». Σημειώνεται τέλος ότι μέσω του ειδικού προγράμματος «Προκρούστης», που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο, έχει ξεκινήσει καταγραφή όλων των κρουσμάτων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας, ώστε να διαπιστωθεί και ποια νοσοκομεία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.