Ads

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει 15 υπουργούς. Πρόκειται για το πλέον ολιγομελές σχήμα από τη μεταπολίτευση έως σήμερα. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ορκίστηκε με την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, έφθασαν πεζή στη Βουλή, όπου και συνεδριάσαν. Θα ακολουθήσουν οι τελετές παραλαβής και παράδοσης των υπουργείων.


Γιώργος Παπανδρέου: «Πρώτα ο πολίτης»

Τις αρχές και τις κατευθύνσεις της διακυβέρνησης του παρουσίασε στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Πρώτα ο πολίτης. Σε αυτόν λογοδοτούμε – αυτόν υπηρετούμε – διαφάνεια παντού».

«Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας» διαμήνυσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως «Η εντολή που πήραμε είναι εντολή ανατροπής της κατάστασης που παραλάβαμε». «Δεν απολογούμαστε για τα προβλήματα των υπουργείων, δεν τα κρύβουμε κάτω από χαλί», πρόσθεσε.

Ads

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο επίσης για νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά και μαχαίρι στις σπατάλες και τόνισε για ακόμη μία φορά ότι οι 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του θα είναι καθοριστικές. «Δεν ερχόμαστε να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμα του», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης, διότι αυτή την ελπίδα φέραμε στους πολίτες, στους οποίους υποσχεθήκαμε ανατροπές», τόνισε και ζήτησε σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος όπως τόνισε, θα ξέρει που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει. Τόνισε όμως ότι το ζήτημα δεν είναι απλά το χρήμα, αλλά η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση.

«Η διαφθορά στη χώρα είναι εκτεταμένη και έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος πρωθυπουργός και τόνισε ότι η απόφαση για σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πελατειακές και άλλες αντιλήψεις είναι δεδομένη.

Όσον αφορά τη διαφάνεια, ζήτησε από τους υπουργούς να μην κρύβουν τα προβλήματα από το λαό, να μην κρύβονται οι ίδιοι και να μην φορτώνουν τα προβλήματα σε άλλους. Η νέα κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εκπροσωπεί τους πολίτες, τα ατομικά τους δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό συμφέρον και σημείωσε ότι «ο πολίτης θα ήθελε να δει τα μέλη της κυβέρνησης ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία».

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης θεσμών, όπως είναι η Βουλή, οι ανεξάρτητες αρχές και τα ΜΜΕ και επεσήμανε ότι θα τηρηθούν βασικές αρχές δεοντολογίας, στις σχέσεις με τη Βουλή, με τα Μέσα Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στους κρατικούς λειτουργούς και στη διάκριση μεταξύ κυβερνητικής και κομματικής δράσης.

«Σήμερα αλλάζουμε σελίδα για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία δίκαιη και να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους. Ξεκινάμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάταξης και αλλαγής πορείας της χώρας και είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μαζί ενωμένοι θα γράψουμε τις νέες σελίδες της ιστορίας», κατέληξε.