Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπο βρίσκονται οι σημερινές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς και το τεταμένο πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Ads

«Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κοινοβούλιο και οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική απεργία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόπειρα της κυβέρνησης να περάσει νέα μέτρα λιτότητας… Χιλιάδες ακτιβιστές και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα μπροστά από το κοινοβούλιο ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των βουλευτών… “Κλέφτες, προδότες”, πολλοί φώναζαν. “Πού πήγαν τα λεφτά;”», γράφει το πρακτορείο Reuters.

«Καθώς μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων συμμετέχει στη γενική απεργία, οι αστυνομικοί αποτρέπουν τον αποκλεισμό από διαδηλωτές του κοινοβουλίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν νέα μέτρα λιτότητας», μετέδωσε το BBC. Στην ιστοσελίδα του, πάλι, αναφέρει: «Προηγούμενες γενικές απεργίες επισκιάστηκαν από βίαια επεισόδια αλλά τα συνδικάτα επιθυμούν να εξασφαλίσουν ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων… δεν θα σημαδευτεί από συγκρούσεις».

Εικόνες από τα επεισόδια στην Αθήνα το γερμανικό Spiegel, ενώ ζωντανά καλύπτεται η κινητοποίηση και από το BBC, το CNN και το Al Jazeera.

Ads

Η Wall Street Journal, που επικαλείται ανώνυμη κυβερνητική πηγή, σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της δημοκρατίας «θα συζητήσουν τα νέα μέτρα και όλες τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας με τίτλο «Η επόμενη μέρα από τη χρεοκοπία της Ελλάδας» αναφέρει πως οι επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας μοιάζουν με τις επιπτώσεις της περίπτωσης της Lehman Brothers.

Για τις κινητοποιήσεις και τις πολιτικές εξελίξεις γράφουν οι ισπανικές εφημερίδες El Mundo και El Pais, ενώ και Liberation, Figaro και Monde έχουν κάλυψη των εξελίξεων στην Ελλάδα. Λεπτό προς λεπτό μεταδίδονται οι εξελίξεις από το ειδησεογραφικό δίκτυο France 24 μέσω live blog. «Η Ελλάδα στην πλατεία κόντρα στη λιτότητα, η αβεβαιότητα για τη βοήθεια βυθίζει τις αγορές» γράφει στο δικτυακό της τόπο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Για ολοένα και πιο ζοφερό πολιτικό κλίμα κάνει λόγο το Bloomberg, σημειώνοντας: «Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκαν, καθώς οι ευρωπαϊκές συγκρούσεις απειλούν να καθυστερήσουν την αποπληρωμή της επόμενης δόσης του δανείου και οι αποστασίες αποδυνάμωσαν την πλειοψηφία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου».