Για «φασιστική νοοτροπία» κατήγγειλε την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας την επίθεση που δέχθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στους Αγίους Αναργύρους. «Μπροστά στον φασίστα και τραμπούκο δεν μπορείς να είσαι ακριβοδίκαιος» δήλωσε στο Mega, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει σχέδιο «να μην μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα παρά με την άδεια του Τσίπρα». Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τις κατηγορίες ότι ευθύνεται για την επίθεση, ενώ με σημερινή του ανακοίνωση καταλογίζει στην κυβέρνηση φαιά προπαγάνδα και ασύστολα ψεύδη.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι επεισόδια σημειώθηκαν χθες το απόγευμα κατά την άφιξη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στο 1ο ΚΑΠΗ των Αγίων Αναργύρων, μαζί με τους υφυπουργούς Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη και Χρήστο Αηδόνη, για να παραβρεθούν σε προγραμματισμένη κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Υγείας δέχθηκε φραστική επίθεση αλλά και αβγά, ενώ ακολούθησαν επεισόδια κατά τα οποία τραυματίστηκαν δύο άτομα. Πρόκειται για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αγίων Αναργύρων Πολύδωρο Πελέκα, που κατά την πρώτη εκτίμηση του ΕΚΑΒ υπέστη διάσειση, καθώς και τον σύμβουλο του Ανδρέα Λοβέρδου, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο.

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση. Για «ασύστολα ψεύδη» έκανε λόγο σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ, που σημειώνει πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμένει στο ίδιο επικοινωνιακό σενάριο. Στόχος πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, ξεπέρασε κάθε όριο».

Ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε σήμερα ότι «υπάρχει σχέδιο», αυτή η κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια να επεκταθεί «ώστε να μην μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι παρά με την άδεια του Τσίπρα». Μάλιστα, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την απόπειρα επίθεσης στον νομπελίστα Τζέιμς Ουότσον στην Πάτρα. «Επιτέθηκαν στον νομπελίστα γιατί δεν τους άρεσαν οι απόψεις του» δήλωσε. Κατήγγειλε την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για «φασιστική νοοτροπία», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίθεση που είχε δεχθεί ο ίδιος στο Παρίσι, στη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης για τον Κώστα Γαβρά. Ακόμα, υποστήριξε ότι αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε επτά πρόσωπα, αλλά ο Α. Τσίπρας το «έκανε γαργάρα». «Εδώ και 60 χρόνια δίνω αγώνα για την ελευθερία της έκφρασης, δεν θα υποκύψω στον κ. Τσίπρα» κατέληξε.

Ads

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει στον κατήφορο της φαιάς προπαγάνδας και των ασύστολων ψευδών. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγεται γι αυτή τη νέα επίθεση η ημέρα της εξαγγελίας των νέων μέτρων, γεγονός που υπογραμμίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να προλάβει τα νέα κύματα οργής απέναντι την πολιτική της». Προσθέτει ακόμα πως: «Δεν καλέσαμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον σε πολιτικές αντισυγκεντρώσεις την ώρα άλλων κομματικών εκδηλώσεων. Κατανοούμε τη λαϊκή οργή, τις αυθόρμητες διαμαρτυρίες απέναντι σε αυτούς που με την πολιτική τους κλείνουν νοσοκομεία, καταργούν σχολεία, καταδικάζουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους, πτωχεύουν την κοινωνία και υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών».

Στο μεταξύ, σε σημερινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, Νίκος Σαράντης, κατονόμασε και πάλι ως υπεύθυνο για τα επεισόδια, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Τερζόγλου, ο οποίος απαντώντας, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση για τις αστήριχτες -όπως είπε- κατηγορίες σε βάρος του. «Συμμετείχα», είπε μιλώντας στον Radio 9, «στη συγκέντρωση, όχι στις συμπλοκές. Καταδικάζω τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Για οργανωμένη επίθεση σε βάρος του υπουργού μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης που συνόδευε στη χθεσινή επίσκεψη τον κ. Λοβέρδο. «Πέταξαν αβγά και με γρονθοκόπησαν», δήλωσε στο Radio 9 ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Aγ. Αναργύρων, Πολύδωρος Τσελέκας, επιβεβαιώνοντας ότι ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Αλληλλεγύης, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν παρών στην αντισυγκέντρωση.

Ένταση στη Βουλή

Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ επέρριψαν ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να καταδικάσει πρακτικές, όπως η επίθεση στον Α.Λοβέρδο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, αφού καταδίκασε την επίθεση κατά του κ. Λοβέρδου από «δήθεν αγανακτισμένος πολίτες που προέρχονται από την αριστερά», μίλησε για ένα ιδιόμορφο παρακράτος που πάει να διαμορφωθεί και τόνισε ότι δεν μπορεί ο Συνασπισμός να σιωπά και να καλύπτει τέτοιες πολιτικά ανήθικες πρακτικές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ είναι σταθερά προσανατολισμένοι ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και υπέρ των μαχητικών ειρηνικών κινημάτων αντίστασης και δεν θα απολογηθούμε σε αυτούς που φέρει στο χείλος του γκρεμού την χώρα, έχουν όνομα και είναι η κυβέρνηση σας. Τα άλλα όλα είναι θεατρινισμοί που θέλουν να κρύψουν την πολιτική του μνημονίου», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στο ίδιο επικοινωνιακό σενάριο ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την ένταση που υπάρχει. Αν υπάρχει ένταση, κύρια αιτία είναι η πολιτική του μνημονίου και της δικής σας κυβέρνηση. Δεν υπήρχε συμμετοχή στελεχών μας. Επιτίθεστε με ψεύδη αλλά θα διαψευστείτε όπως διαψεύστηκαν και οι καταγγελίες που είχε κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σας ο κ Πάγκαλος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι το κόμμα του καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα χθεσινά γεγονότα και όποια άλλα γίνονται με αυτή τη μορφή βίας. «Θα έπρεπε τον ΣΥΡΙΖΑ να τον προβληματίσει ότι σε κάθε τέτοιο πολιτικό επεισόδιο βίας, πάντα βρίσκεται εμπλεκόμενος», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης έκανε λόγο για πολιτική υποκρισία και πρόσθεσε ότι «μόνο με όρους μαζικούς κινήματος και μέσα από τη βία του μαζικού κινήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η λαίλαπα που σαρώνει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι «αυτά τα φαινόμενα με δήθεν οργισμένους πολίτες που χρησιμοποιούν βία δεν είναι απλά καταδικαστέα αλλά και επικίνδυνα».