Τη 13η μέρα απεργίας πείνας διανύει ο Παλαιστίνιος Γκαλέμπ Ταλέμπ, που συνελήφθη ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Φατάχ Αλ Ισλάμ» και κρατείται έκτοτε χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο αιτών άσυλο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει την περασμένη Παρασκευή, παραμένει όμως χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Ads

Στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη βρίσκεται από τις 12 Φεβρουαρίου ο Παλαιστινιακής καταγωγής Γκαλέμπ Ταλέμπ, όπου κρατείται υπό ειδικές συνθήκες ασφαλείας. Η σύλληψή του προβλήθηκε έντονα από τα Μέσα όπου παρουσιάστηκε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Φατάχ Αλ Ισλάμ» και ύποπτος για υποτιθέμενες ένοπλες επιθέσεις. Δημοσιεύματα της ιταλικής Corriere Della Sera μιλούσαν για τρομοκρατικές επιθέσεις που ετοιμάζονται στην Ελλάδα.

Ωστόσο ακόμα δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία και δεν έχει ανοιχθεί καμία δικογραφία εναντίον του, ούτε έχει παρουσιαστεί κάποιο στοιχείο αποδεικτικό της ενοχής του. «Δεν ξέρουμε μέχρι στιγμής τι υπάρχει σε βάρος του. Καμία κατηγορία δεν απαγγέλθηκε, παρά το θόρυβο που έγινε στα μέσα και τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε η είδηση, η οποία προφανώς προερχόταν από τις πληροφορίες που έδωσε η ίδια η αστυνομία προς τα έξω», δηλώνει στο tvxs η δικηγόρος του Ταλέμπ, Ιωάννα Κούρτοβικ.

Ο Παλαιστίνιος κρατείται σε ειδικές συνθήκες, πηγαίνει με συνοδεία ακόμα και στην τουαλέτα και δεν του επιτρέπεται να ξυριστεί ή να κόψει τα νύχια του. Έχει ξεκινήσει απεργία πείνας εδώ και 12 ημέρες, ενώ την Παρασκευή αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. «Είναι τραυματισμένος στην κοιλιά και όπως μας ενημέρωσε αιμορραγεί. Επιπλέον έχει καταπιεί κάποια αντικείμενα πάνω στην απελπισία του, τα οποία παραμένουν στο στομάχι του και μπορεί να είναι επικίνδυνα», δηλώνει η κ. Κούρτοβικ. «Τον είδε το Σάββατο ο γιατρός της υπηρεσίας, ο οποίος έκρινε ότι δε χρειάζεται νοσοκομείο, όμως ζητάμε να τον δει και δικός μας γιατρός».

Ads

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, ο Γκαλέμπ Ταλέμπ έχει περάσει τη ζωή του βιώνοντας το μαρτύριο του παλαιστινιακού λαού, από χώρα σε χώρα και από καταυλισμό σε καταυλισμό. Στην Ελλάδα διέμενε σε μία παράγκα στην Πεντέλη και ζούσε από συσσίτια. Δεν είναι γνωστό πώς οδηγήθηκαν στη σύλληψή του και δεν έχει γίνει ακόμα δεκτή η αίτησή του για άσυλο ούτε για άρση της κράτησης.

«Είναι μία ακραία περίπτωση κράτησης. Κρατήθηκε παρανόμως παρότι αιτών άσυλο, παρότι κάτοχος ροζ κάρτας», δηλώνει η κ. Κούρτοβικ. «Κατηγορήθηκε ως παρανόμως εισελθών και παραμένων στη χώρα, κάτι που δεν ισχύει καθώς η ροζ κάρτα ισοδυναμεί με άδεια προσωρινής παραμονής». Ο κρατούμενος, με την υποστήριξη της κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», ζητά να σταματήσει η παράνομη κράτηση του, να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο και να εξεταστεί δίκαια το αίτημα του για άσυλο.