Πτώση των βάσεων επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Παιδεία,ς που περιλαμβάνουν την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης (ΓΒΠ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αριστούχοι φέτος είναι 1,48%, ενώ πέρυσι ήταν 3,3%. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται κατά πάσα πιθανότητα, στο δεύτερο 15μερο του Αυγούστου.

Ads

Οι υποψήφιοι της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1 συγκέντρωσαν τα περισσότερα άριστα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι χειρότερες επιδόσεις σημειώθηκαν στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 και στη Θεωρητική Κατεύθυνση. Συνολικά, ο γενικός βαθμός πρόσβασης του 35% των υποψηφίων κινήθηκε κάτω από τη βάση.

Η πτώση των βάσεων, η οποία ήταν αναμενόμενη δεδομένης της δυσκολίας των θεμάτων φέτος, σε ορισμένες σχολές ενδέχεται να πλησιάσει τα 2000 μόρια, αλλά σε Ιδρύματα στην περιφέρεια. Ωστόσο, διαφαίνεται πτώση και σε περιζήτητες σχολές, όπως για παράδειγμα οι ιατρικές στην περιφέρεια αλλά και στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η πτώση δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 150 μόρια.

Πέρυσι οι αριστούχοι, αυτοί που έγραψαν άριστα, δηλαδή 19-20, ήταν 1217 υποψήφιοι της Θετικής κατεύθυνσης, ενώ φέτος τους βαθμούς αυτούς πέτυχαν μόλις 488. Μεγάλη πτώση αναμένεται στις φυσικομαθηματικές σχολές, όπως επίσης και στους μηχανολόγους, μηχανικούς υπολογιστών κ.λπ.

Ads

Μεγάλη αναμένεται η πτώση και στις περιζήτητες νομικές σχολές, ιδιαίτερα της περιφέρειας, που δεν αποκλείεται η πτώση να είναι εντυπωσιακή.

Επίσης, σε πτωτική τάση είναι τα παιδαγωγικά τμήματα της περιφέρειας, ενώ εντυπωσιακή αναμένεται η πτώση και των σχολών του πέμπτου πεδίου με τις οικονομικές σχολές, που δεν αποκλείεται να αγγίξει -αν δεν ξεπεράσει σε ορισμένα τμήματα- και τα 1500 μόρια.