Συνεχίζονται για 3η εβδομάδα οι κινητοποιήσεις στις ελληνικές φυλακές, με τους κρατούμενους να διεκδικούν «τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους». Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, συνολικά 1.200 κρατούμενοι απεργούν ενώ χιλιάδες ακόμη απέχουν από το συσσίτιο. Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, ημέρα η οποία έχει κηρυχτεί από την Πρωτοβουλία «Πανελλαδική Ημέρα Αλληλεγγύης στους Κρατούμενους», έχουν προγραμματιστεί πορείες συμπαράστασης σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Ads

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης εντός των φυλακών και παράλληλα με την πανελλαδική κινητοποίηση, 7 κρατούμενοι των φυλακών Κέρκυρας έραψαν τα στόματά τους. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, την περασμένη Πέμπτη έχασε τη ζωή του άλλος ένας κρατούμενος, ο οποίος απείχε του συσσιτίου. Ο κρατούμενος βουλγαρικής καταγωγής είχε εκτίσει την ποινή του και ήταν «φιλοξενούμενος» στις φυλακές της Κασσαβέτειας.

Η Πρωτοβουλία καταγγέλλει, επίσης, ότι όπως και πολλές άλλες, η συγκεκριμένη φυλακή δεν έχει γιατρό. Για παράδειγμα, στις φυλακές Γρεβενών, που η συμμετοχή στην απεργία είναι μεγάλη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας καλύπτεται αποκλειστικά από κρατούμενο γιατρό, ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα που προκύπτουν από την απεργία πείνας.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καλεί αυτή την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να συναντηθεί με τη συντονιστική επιτροπή αγώνα των ίδιων των κρατουμένων και «να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους».

Ads

Σήμερα, Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, στις 17:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό και από εκεί πορεία προς τις φυλακές. Ανάλογες πορείες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις. Μέχρι στιγμής κάλεσμα έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη (16:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου) και τη Λάρισα (15:30 Αγορά Νεάπολης).