Σε «κατάσταση μόνιμου» συναγερμού τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πως βρίσκεται η Ελλάδα, αποδίδοντας αυτή την κατάσταση στην «πολυπλοκότητα» του προβλήματος του χρέους και στην «κακοφωνία» που επικρατεί στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου επισήμανε στους υπουργούς του πως «η δυνατότητα έκφρασης της γνώμης είναι φυσικά ελεύθερη, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με τη σεναριολογία».

Ads

Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το χρέος, άσκησε κριτική σε όσους «σεναριολογούν και κινδυνολογούν», τονίζοντας πως πριν από ένα χρόνο, όταν υπεγράφη η δανειακή σύμβαση για τα 110 δισ. ευρώ, υπήρχε το σενάριο της χρεοκοπίας, ενώ φέτος διακινείται το σενάριο της αναδιάρθρωσης.

«Θα ήταν εγκληματικό η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου που κυριαρχούν στην πολιτική και μιντιακή σκηνή να επηρεάσουν την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε: «αρκετά με τους εργολάβους της αγωνίας των πολιτών». «Δυστυχώς στη χώρα είναι πολλοί εκείνοι που επιδίδονται στην κινδυνολογία», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «στην πλειοψηφία τους οι δημοσιολογούντες, κόμματα, ΜΜΕ, και δήθεν ανεξάρτητοι αναλυτές, επιλέγουν το ρόλο της Κασσάνδρας και έστω άθελά τους συνδέονται με συμφέροντα».

Ads

Παράλληλα, ανέφερε πως στον ένα χρόνο που πέρασε από το αίτημα της Ελλάδας για δάνειο από την τρόικα «έγιναν πολλά, τα οποία δεν πίστευαν ούτε και οι πιο αισιόδοξοι». «Αυτό που μας απασχολεί καθημερινά είναι μόνο η δουλειά μας», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα σενάρια για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές έκανε λόγο για «μικροπολιτικά» και «επουσιώδη» ζητήματα συγκριτικά με «τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση». Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να απέχουν από τη σεναριολογία, καθώς δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» να ασχολούνται με αυτή. «Αυτό που μας απασχολεί καθημερινά είναι η δουλειά μας και έχουμε χρέος να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της πατρίδας και να υλοποιηθούν οι μεγάλες αλλαγές που είναι ο στόχος μας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε ο ίδιος πριν το Πάσχα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με αυτόν «δόθηκε το πλαίσιο των επιλογών για το νοικοκύρεμα της οικονομίας, για έναν δρόμο, ο οποίος είναι μακρύς». «Όπως πριν από ένα χρόνο σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, με το σχέδιο που θα καταθέσουμε σε λίγες μέρες, θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», κατέληξε.