«Η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση για την Ελλάδα, αλλά θα βοηθούσε πολύ αν δοθεί στην Ελλάδα ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την εξόφληση των χρεών της», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», σημειώνοντας ότι το διάστημα αποπληρωμής του δανείου θα πρέπει να είναι το ίδιο με αυτό της Ιρλανδίας.

Ads

«Οι αγορές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα έχει δυσκολίες να ξεπληρώσει μέσα σε 4 ή 5 χρόνια αυτό το πολύ υψηλό ποσό. Αν ίσχυαν οι ίδιοι όροι με την Ιρλανδία και γινόταν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, θα ήταν όλα πιο εύκολα για εμάς. Αυτό θα καθησύχαζε τις αγορές και τους επικριτές μας. Θα ήταν σημαντικό να γίνει αυτό. Κατά τα άλλα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. έλαβαν ήδη μία σχετική απόφαση, αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε εκ νέου ότι στην Ελλάδα μέρος του προβλήματος είναι «η εκτενής παραοικονομία και φοροδιαφυγή, αλλά και η αρκετή σπατάλη στις δημόσιες δαπάνες». «Επιθυμούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την κρίση, προκειμένου να λύσουμε ορισμένα από τα διαρθρωτικά μας προβλήματα», πρόσθεσε.

«Ακόμα και αν η Ελλάδα είχε μηδενικό χρέος, θα έπρεπε να προβούμε σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Διότι το σύστημά μας δεν ήταν βιώσιμο και ανταγωνιστικό. Δεν γινόταν καλή διαχείριση των δημοσιονομικών μας. Υπήρχε έλλειψη διαφάνειας και δεν είχαμε επενδύσει αρκετά σε τομείς όπου διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα: ποιοτικό τουρισμό, πράσινη ανάπτυξη, εκπαίδευση, καινοτομία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ads

«Πρέπει κάθε κράτος – μέλος να διαχειρίζεται με σοβαρότητα και συνέπεια τα οικονομικά του. Δεύτερον θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις για την εξασφάλιση διαφάνειας στον δημοσιονομικό τομέα. Και τρίτον, θα πρέπει να θεσπίσουμε ισχυρούς μηχανισμούς και κανόνες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η Ε.Ε. θα εποπτεύει την δημοσιονομική πολιτική και τα ελλείμματα των μεμονωμένων κρατών», σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στις δομές της Ευρώπης. Τέλος ο Γιώργος Παπαδρέου ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2013», απάντησε κατηγορηματικά.

«Όσο η κυβέρνηση επιμένει να διαψεύδει ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα συμβεί, όπως και τόσα που έχει διαψεύσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα και συνέβησαν στην πορεία. Το θέμα είναι με ποιους όρους θα γίνει. Προς όφελος της κοινωνίας ή των δανειστών;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ και τονίζει ότι «αυτό που χρειάζεται και απαιτείται, λοιπόν, για να πάρει ανάσα η οικονομία και η κοινωνία είναι η συνολική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με μερική διαγραφή του και κατευθείαν δανεισμό των χωρών από την ΕΚΤ, καθώς και ο συνολικότερος αγώνας για μια άλλη Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών».

«Όπως και αν την βαφτίσουν, όσο και να την αποκηρύσσουν, η επιμήκυνση, που σημαίνει αναδιάρθρωση,του δημοσίου χρέους μας έρχεται…», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.