Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, ο νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η υπουργός Παιδείας για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΝΔ. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου εκτός της ρητής κατάργησης των διατάξεων περί πανεπιστημιακού ασύλου και της αλλαγής του τρόπου εκλογής των πρυτάνεων – βάσει των οποίων εξασφαλίστηκε η συναίνεση της ΝΔ προστέθηκε και η απαγόρευση εκλογής του ίδιου πρύτανη για δεύτερη συνεχή θητεία στο ίδιο ίδρυμα. Η τρίτη πρόταση της ΝΔ, για συμμετοχή και των φοιτητών στην εκλογή του πρύτανη, δεν έγινε δεκτή, ωστόσο ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, από το βήμα της Βουλής τόνισε πως το θέμα μπορεί να λυθεί αργότερα και ξεκαθάρισε πως και το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ads

Νωρίτερα δεκτό έκαναν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ επί της Αρχής το νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τις αλλαγές της κυρίας Διαμαντοπούλου στον νόμο Πλαίσιο. Προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός είχε, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, τηλεφωνική συζήτηση με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Συγχρόνως, έξω από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και το απόγευμα ένα επιπλέον συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ.

Ο κ. Σαμαράς, ζήτησε πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου – κάτι η κ. Διαμαντοπούλου δέχτηκε- καθώς η Ν. Δ. θεωρεί ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν συμβαίνει αυτό. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να υπάρξει δημόσια δήλωση της κυρίας Διαμαντοπούλου ότι θα υπάρξει πλήρης κατάργηση του ασύλου. Διαφωνία υπήρξε στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων, αφού η Ν. Δ. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη διαδικασία που προκρίνει το νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «διορισμένοι πρυτάνεις υπήρξαν μόνο επί Μεταξά και Παπαδόπουλου».

Τελικά το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία. Το καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά.

Ads

Από το βήμα της Βουλής, τόσο ο Κ.Μητσοτάκης όσο και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος είχαν προαναγγείλει τις εξελίξεις. Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει το κόμμα του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ και ο εισηγητής της ΝΔ, Αρ.Σπηλιωτόπουλος, μίλησε για τρεις βασικές προϋποθέσεις από την πλευρά της ΝΔ: την πλήρη κατάργηση του ασύλου, τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή πρυτάνεων μετά από την προεπιλογή του Συμβουλίου και τη συμβολική συμμετοχή κατά 5% των φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων.

Παίρνοντας το λόγο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι με την τελική διατύπωση, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από λίστα 2-3 ατόμων που θα καταρτίζονται από το εκάστοτε Συμβούλιο. Φοιτητική συμμετοχή άλλου είδους στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν προβλέπεται.

Ντόρα Μπακογιάννη: «Στην σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συντάχθηκε με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. «Αν εξαιρέσουμε την Αριστερά για λόγους δογματικούς, όλη η υπόλοιπη Βουλή συνεχίζει ότι το ισχύον σύστημα δεν παρήγαγε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι και θέλουμε να το αλλάξουμε και αυτό που προτείνεται είναι πράγματι προς την σωστή κατεύθυνση», είπε και συμφώνησε στην κατάργηση του ασύλου, στην μη συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών. «Να στείλουμε το πρώτο μήνυμα ότι ομονοούμε εν μέσω κρίσης», είπε η κυρία Μπακογιάννη.

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος ευχήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα

Από την πλευρά, του ΚΚΕ, η γγ Αλέκα Παπαρήγα ευχήθηκε να μην εφαρμοστεί ο νόμος «και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών». Επέκρινε επιπλέον τον πρωθυπουργό για τους χαρακτηρισμούς του ότι έχουμε ένα σοβιετικό τύπου εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου «είτε είναι μακριά νυχτωμένος, είτε σκόπιμα αλλοιώνει την πραγματικότητα, προκειμένου, με ιδεολογική τρομοκρατία, να κάμψει τις κοινωνικές, φοιτητικές και πανεπιστημιακές αντιδράσεις».

Διαφοροποιήσεις βουλευτών εντός των δυο μεγάλων κομμάτων

Νωρίτερα, πάντως διαφοροποιήσεις βουλευτών παρατηρήθηκαν εντός και των δυο μεγάλων κομμάτων. Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη της ΝΔ που εναντιώθηκε στη σκληρή γραμμή που έως τότε κρατούσε το κόμμα του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητές να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.

Τη διαφωνία της με ρυθμίσεις του εξέφρασε και η Λούκα Κατσέλη, καλώντας την υπουργό Παιδείας να εξετάσει τη δυνατότητα βελτιώσεων στον τρόπο επιλογής πρυτάνεων και εκλογής κοσμητόρων. Η ίδια κατέθεσε έξι βελτιωτικές προτάσεις καλώντας την κυρία Διαμαντοπούλου «να εξετάσετε έστω και αυτή την ύστατη ώρα τη δυνατότητα αποδοχής τροπολογιών που θα βελτιώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Μιχελάκης: « η ΝΔ, όταν γίνει κυβέρνηση, θα επανεξετάσει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων»

Το πλαίσιο της συναίνεσης στο θέμα του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση προσδιόρισε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας ότι η ΝΔ, όταν γίνει κυβέρνηση, θα επανεξετάσει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων.

Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά και με συνέπεια υποστηρίζει τη συναίνεση στα θέματα της Παιδείας δήλωσε επίσης, ο κ. Μιχελάκης προσθέτοντας ότι «στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταθέσαμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις και αγωνιστήκαμε στη Βουλή μέχρι την τελευταία ώρα για την υιοθέτησή τους από την κυβέρνηση. Και τελικά το πετύχαμε! Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Μιχελάκης δίνει έμφαση στο θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου που ήταν κυρίαρχη θέση του κ. Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι «η εκλογή των Πρυτανικών Αρχών από τον φυσικό τους χώρο, δηλαδή την ακαδημαϊκή κοινότητα, αποτελούν για μας βασικές θέσεις και δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν».

Επιφυλάξεις ωστόσο εξέφρασε σχετικά με το θέμα των φοιτητικών παρατάξεων: «Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, η Νέα Δημοκρατία ήταν έτοιμη να δεχτεί την ουσιαστική μείωση της εκπροσώπησής τους μέσα από τους συλλόγους φοιτητών, αλλά όχι την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, πράγμα που ως κυβέρνηση θα επανεξετάσουμε».

Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να πολιτεύεται με υπευθυνότητα και αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Θετικοί στο ν/σ οι πρόεδροι των καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σε δηλώσεις προέβησαν οι πρόεδροι των καθηγητών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, κ.κ. Σταυρακάκη και Τσάκνη, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός της αποδοχής να εκλέγεται ο πρύτανης από το σύνολο των διδασκόντων κάθε ιδρύματος.

Συγκεκριμένα οι δύο πρόεδροι στη γραπτή δήλωσή τους ανέφεραν τα εξής:

«Σήμερα ψηφίζεται από το ελληνικό κοινοβούλιο ο νόμος για το νέο θεσμικό πλαίσιο της ανωτάτης εκπαίδευσης της χώρας μας. Με απόλυτη ικανοποίηση ακούσαμε την αποδοχή της θέσεως μας για την εκλογή του Πρύτανη/Προέδρου του ιδρύματος από τους καθηγητές όλων των βαθμίδων. Θέση που ψηφίστηκε ομόφωνα στα προ ολίγων μηνών διεξαχθέντα Συνέδρια και των δύο Ομοσπονδιών. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου για να τοποθετηθούμε συνολικά».

Αρκετοί καθηγητές πάντως, υποστηρίζουν ότι πρέπει να ψηφίζεται και ο κοσμήτορας από το σύνολο των διδασκόντων κάθε ιδρύματος και ζητούν να παραμείνει το Τμήμα με τις ίδιες αρμοδιότητες και τα όργανα, όπως είναι σήμερα.