Απο σήμερα Δευτέρα, 4 Απριλίου, το υπουργείο Υποδομών θέτει σε εφαρμογή στην Αθήνα νέα μέτρα για την πρόληψη της μη ακύρωσης εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικότερα, από ελέγχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς το ειδικό Σώµα Ελεγκτών Κοµίστρου, εφοδιασμένο με laptop το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την Εφορία, όπως έγινε γνωστό.

Ads

Οι ελεγκτές, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, θα φέρουν ειδική ενδυμασία και αναγνωριστικό σήµα του ΟΑΣΑ, ώστε οι πολίτες να βλέπουν τα στοιχεία τους. Οι νέου τύπου ελεγκτές αναμένεται να βεβαιώνουν τις παραβάσεις και να επιβάλλουν πρόστιμο (περίπου 20πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου) για το οποίο θα ενημερώνεται απευθείας η Εφορία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το καινούριο σώμα ελεγκτών δεν θα συλλαμβάνει τους παραβάτες, αλλά εάν χρειασθεί θα ζητά τη βοήθεια της Αστυνομίας.

«Στόχος τους είναι η πρόληψη και ο έλεγχος» εξήγησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κ. Χάρης Τσιόκας, ο οποίος αποκάλυψε ότι το υπουργείο έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας των ελεγκτών αυτών με την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία.

Το νέο ΣΕΚ θα υπάγεται οργανικά στον ΟΑΣΑ και στο αρχικό στάδιο λειτουργίας του θα συγκροτείται από τους υφιστάµενους ελεγκτές κοµίστρου των µέσων σταθερής τροχιάς (περίπου 80 άτοµα από το Μετρόκαι τον ΗΣΑΠ) και από διοικητικούς υπαλλήλους της ΕΘΕΛ και του ΗΛΠΑΠ (περίπου 50 άτοµα) που θα εξαιρεθούν από τις µετατάξεις.

Ads

Όπως γράφουν τα σημερινά Νέα, οι έλεγχοι των εισιτηρίων θα γίνονται από εκατό ελεγκτές, οι οποίοι µέχρι το τέλος Απριλίου θα αυξηθούν σε 150, ενώ από το φθινόπωρο (τέλος Σεπτεµβρίου) το ΣΕΚ θα απασχολεί συνολικά 250 άτοµα. Το σύστηµα των ελέγχων θα διαφοροποιείται για τα µέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδροµος, τραµ). Στόχος είναι να ελέγχονται σε καθηµερινή βάση τα σηµεία -σταθµοί µέσω των οποίων διακινείται µεγάλος αριθµός επιβατών.

Έρχεται και το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών προκήρυξε τη Δευτέρα διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την υλοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες. Στόχος της εισαγωγής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι, μαζί με το νέο ειδικό Σώμα Ελεγκτών Κομίστρου, η καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το υπουργείο εκτιμά πως η λαθρεπιβίβαση κυμαίνεται από 7% στο Μετρό έως 40% στα λεωφορεία. Σημειώνει ακόμη πως αν ο συντονισμένος έλεγχος λειτουργήσει αποτρεπτικά τότε μπορεί να επιφέρει σημαντική αύξηση των επικυρώσεων σε ποσοστό μέχρι και 10%, που αντιστοιχεί σε πρόσθετα έσοδα της τάξης των 15 έως 30 εκατ. ευρώ ετησίως.