Ένταση σημειώθηκε έξω από το δημαρχείο Αθηνών στην πλατεία Κοτζιά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μουσουλμάνων μεταναστών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την προσβολή των ιερών τους κειμένων. Όπως καταγγέλλουν, δημοτικοί αστυνομικοί κατάσχεσαν πάπυρους που περιείχαν αποσπάσματα από το Κοράνι μετά από έλεγχο που έκαναν σε Ιρακινό μικροπωλητή κουρδικής καταγωγής και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του ίδιου.

Ads

Οι αστυνομικοί δε δίστασαν να πετάξουν τους πάπυρους στο έδαφος και να τους ποδοπατήσουν προκλητικά, ενώ στη συνέχεια συνέλαβαν και χτύπησαν το συγκεκριμένο μετανάστη. Όπως είναι λογικό, το περιστατικό αυτό προκάλεσε την οργή των μουσουλμάνων που βρίσκονταν στη γύρω περιοχή και οι οποίοι, σημειωτέον, γιορτάζουν αυτές τις μέρες το μπαϊράμι, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί αυθόρμητη πορεία προς την Ομόνοια και στη συνέχεια προς την πλ. Κοτζιά.

Έξω από το δημαρχείο συγκεντρώθηκαν περίπου 400-500 εξαγριωμένοι μετανάστες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αστυνομική βία και απαιτούσαν την άμεση απελευθέρωση του μικροπωλητή μετανάστη. Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ που αρχικά τους απώθησαν αλλά στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από το σημείο. Επίσης, σημειώνεται πως έχουν προκληθεί ζημιές σε μοτοσυκλέτες της αστυνομίας, σε βαν τηλεοπτικού σταθμού καθώς και σε ένα λεωφορείο που περνούσε εκείνη τη στιγμή, χωρίς όμως να σημειωθούν τραυματισμοί.

Σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή κάνει λόγο για «ρατσιστικά πογκρόμ» και εκφράζει την απαίτηση «να σταματήσουν άμεσα οι επιχειρήσεις σκούπα στους μετανάστες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι αστυνομικοί».

Ads