Διαφορετική αναμένεται η φετινή ΔΕΘ, καθώς εκτός από την πρωτοφανή αστυνόμευση απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιφύλαξε αλλαγές. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια, ούτε την καθιερωμένη επίσκεψη στα περίπτερα, ενώ θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στην αποθήκη του Γ’ του Α’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης κι όχι στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.

Ads

Ο πρωθυπουργός έφτασε στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Παρασκευή. Στις 14:00 το μεσημέρι υπήρξε προγραμματισμένη συνάντηση με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχείο. Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο δημαρχείο της πόλης σημειώθηκε ένταση, από συγκεντρωμένους, εργαζόμενους αλλά και μέλη του ΠΑΜΕ, έξω από το δημαρχιακό μέγαρο. Οι διαδηλωτές χαρακτήριζαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού «ανεπιθύμητη». Οι δημοτικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν και στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00.

Τον κ. Παπανδρέου υποδέχτηκαν στην είσοδο του μεγάρου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Λίγο πριν τις 15:00 ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, οι υπουργοί Μ. Χρυσοχοϊδης, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Κ. Σκανδαλίδης, Η. Μόσιαλος και οι υφυπουργοί Φ. Γεννηματά, Γ. Νικητιάδης, Γ. Κουτσούκος.

Ads

Εκ μέρους των φορέων συμμετέχουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΓΕΩΤΕΕ/ΤΜΚ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας/ ΤΚΜ) του ΣΒΒΕ, του ΣΕΒΕ, του ΣΕΠΒΕ, του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, της ομοσπονδίας βιοτεχνικών σωματείων Θεσσαλονίκης και της ένωσης κτηνοτρόφων.

Το Σάββατο και την Κυριακή το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει δύο αλλαγές σε σχέση με την περσινή διοργάνωση. Τα εγκαίνια της 76ης ΔΕΘ δεν θα τα κάνει ο κ. Παπανδρέου, αλλά ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στις 09:30 το πρωί του Σαββάτου, στο κτίριο διοίκησης. Ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ και θα παρουσιάσει τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Την Κυριακή, η συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν θα δοθεί στον συνήθη χώρο του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης» αλλά στην Αποθήκη Γ΄του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ) στη 13:00 μ.μ.

Από την Παρασκευή οι κινητοποιήσεις

Σήμερα, Παρασκευή, άνοιξε και ο χορός των κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν το απόγευμα του Σαββάτου με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενόψει της 76ης ΔΕΘ.

Συμβολική κατάληψη πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, νωρίτερα το πρωί, από μέλη του ΠΑΜΕ, ενόψει της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν από τους αστυνομικούς που περιφρουρούσαν από το πρωί το κτίριο και να μπουν μέσα. Τα μέλη του ΠΑΜΕ ανάρτησαν πανό στο δημαρχείο το οποίο αναγράφει: «Κόβουν μισθούς συντάξεις, μας πετούν στην ανεργία, μας φορτώνουν χαράτσια, λαϊκή συμμαχία έναντι στη συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΕΕ, Όλοι με το ΠΑΜΕ Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 6:30 Πλατεία Αριστοτέλους ΠΑΜΕ».

Απειλή με όπλο καταγγέλλει ο Σ. Ζαριανόπουλος

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και μέλος του ΠΑΜΕ, καταγγέλλει ότι την ώρα που πήγε να καταλάβει το γραφείο του Γιάννη Μπουτάρη, ένας άντρας της ασφάλειας τον απείλησε με όπλο.

«Μπορεί να έγινε επίτηδες αυτό το γεγονός, για να το παίξουν τα κανάλια και να τρομάξει ο κόσμος. Μην μείνουμε εκεί. Το θέμα είναι η ανεργία, τα χαράτσια, τι θα γίνει αύριο στην πορεία. Εκεί να δώσουμε βάση», υποστήριξε, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας στον αρχισυντάκτη του SPNews Λευτέρη Ζαβλιάρη.

Παράλληλα, στην εκπομπή του Βαγγέλη Στολάκη – από την ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης – στο Ράδιο Γνώμη (93,7fm), ο κ. Ζαριανόπουλος επιβεβαίωσε το γεγονός ενώ υποστήριξε ότι βρέθηκε και σφαίρα στο δρόμο εκτός του Δημαρχείου. Επισήμανε ότι η κατάληψη έχει λήξει ενώ οι εργαζόμενοι του δημαρχείου έχουν προκηρύξει στάση εργασίας εις ένδειξη συμπαράστασης.

Πορεία από τους ένστολους

Από τις 17:30 της Παρασκευής, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ συγκεντρώνονται μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, οι «Αγανακτισμένοι» διοργανώνουν μουσική συναυλία, στο χώρο μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου

Στις 15:00 το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις θα σχηματίζουν κλοιό γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», οι «Αγανακτισμένοι» θα θέσουν σε εφαρμογή το «σχέδιο αποκλεισμού της ΔΕΘ». Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν τρεις προσυγκεντρώσεις (στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου και στο Λευκό Πύργο) και στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς το Βελλίδειο.

Μισή ώρα αργότερα (15:30) ιδιοκτήτες ταξί από διάφορες πόλεις της Ελλάδας θα συγκεντρωθούν στο Ιβανόφειο, στην οδό Αγίου Δημητρίου και γύρω στις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν πορεία, χωρίς τα αυτοκίνητά τους, μέχρι το συνεδριακό κέντρο.

Επίσης, στις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, των φοιτητών στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, των φιλάθλων της ομάδας του Ηρακλή στο «Κατσάνειο» αθλητικό κέντρο, καθώς επίσης και των αντιεξουσιαστών στην Καμάρα. Για τις 18:30 το απόγευμα, προγραμματίστηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μετά τις 19:00 το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσουν και αυτές οι πορείες, από τα παραπάνω διαφορετικά σημεία συγκέντρωσης, με κατάληξη το Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Παράλληλα, κλειστά αναμένεται να μείνουν το Σάββατο τα καταστήματα εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.

Εν τω μεταξύ, την απουσία του από τις ομιλίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του προέδρου της ΝΔ Αντ.Σαμαρά γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ο κ. Παναγόπουλος μιλώντας για «κραχ απασχόλησης», «άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά» μέτρα, που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος με τρόπο «κυνικό» και τα οποία θα ανακυκλώσουν την ύφεση και θα αυξήσουν την ανεργία, πρόσθεσε ότι «δεν έχει τίποτε να ακούσει από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ».

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν εν τω μεταξύ οι κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Για τη φετινή διοργάνωση έχουν επιστρατευθεί περισσότεροι από 5.500 αστυνομικοί, η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη από κάθε άλλη χρονιά, με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. να θυμίζει μέρες Συνόδου Κορυφής του 2003.

Στα μέσα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο ειδικός φράχτης που χρησιμοποιήθηκε κατά τις τελευταίες διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, αλλά και το όχημα εκτόξευσης νερού «Αίαντας» της Αστυνομίας. Έτσι η πρόσβαση των διαδηλωτών προς το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και τη νότια πύλη της ΔΕΘ (έναντι της πλατείας της ΧΑΝΘ), απ΄ όπου διέρχονται παραδοσιακά όλες οι πορείες, σχεδιάζεται να αποκλειστεί με την τοποθέτηση του φράχτη από μέταλλο και πλεξιγκλάς, ενώ κλούβες των ΜΑΤ θα παραταχθούν γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και αστυνομικοί σε καίρια σημεία και κεντρικούς δρόμους.

Το θωρακισμένο όχημα με την αντλία ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων, θα βρίσκεται σε επιφυλακή. Έχει χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού και διαθέτει υποδοχείς για χρωστικές ουσίες και δακρυγόνα.

Την ίδια ώρα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα διαθέσει τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιβλέπουν τα μέτρα της Αστυνομίας και τις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 76ης ΔΕΘ.

Το tvxs δυναμικά και σε αυτή τη ΔΕΘ
– Με συνεχή ρεπορτάζ και ειδήσεις από τα μέτωπα των πολιτικών εξελίξεων και των διαδηλώσεων
– Με την κάλυψη της ομιλίας του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη