Την παραμονή στο κτίριο της Νομικής, όπου πραγματοποιούν απεργία πείνας, ή τη μετεγκατάστασή τους σε νέο κτίριο που πρότεινε η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και 4 ΜΚΟ, αποφασίζουν εντός της ημέρας οι 253 μετανάστες. Χθες, ένταση προκλήθηκε εντός και εκτός Βουλής για το ζήτημα ενώ συγκλήθηκε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα, υπό τον πρωθυπουργό. Στον εισαγγελέα μετέβη σήμερα ο Πρύτανης, ύστερα από την κλήση του Ι. Τέντε προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την κατάληψη της Νομικής.

Ads

Ειδικότερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε το πρωί της Πέμπτης. Ο πρύτανης εξέφρασε την αγωνία του να μην υπάρξει βίαιη εκκένωση της Νομικής Σχολής. Εάν δεν ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές δεν μπορεί να γίνει επέμβαση στο κτίριο της Νομικής, επισήμανε ο κ.Τέντες.

Ο εισαγγελέας διευκρίνισε ότι η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε το πρωί είναι προς κάθε κατεύθυνση και αφορά όχι μόνο πιθανά αδικήματα των πρυτανικών αρχών. Ακόμη, διευκρινίστηκε ότι εάν υπάρξουν ύποπτοι θα κληθούν μέσα στις επόμενες ώρες να καταθέσουν και σε περίπτωση που υπάρξουν αδικήματα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι υπάρχουν ευθύνες από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί γι’ αυτούς που συνόδευσαν τους μετανάστες από την Κρήτη στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής τονίζει ότι «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι έτοιμο να συνδράμει τις πανεπιστημιακές αρχές, μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με παρουσία των εισαγγελικών αρχών, ώστε να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή αποχώρηση από το κτήριο της Νομικής».

Ads

Οι πρυτανικές αρχές, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης, ανακοίνωσαν πως οι μετανάστες απεργοί πείνας πρόκειται να μεταφερθούν σήμερα σε άλλο κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πληρεί όλες τις συνθήκες υγιεινής. Οι μετανάστες θα συνεδριάσουν εντός της ημέρας προκειμένου να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν την πρόταση, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Η λύση βρέθηκε με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων: του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής, της μη κυβερνητικής οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Παρά τις αντιξοότητες εξασφαλίσαμε σήμερα κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων – του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής – οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτίριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ευχαριστούμε τις παραπάνω οργανώσεις για τη συμβολή τους στην επίλυση αυτού του οξύτατου προβλήματος. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της λύσης και αυτό επεδίωκε από την αρχή. Αύριο το πρωί, αναμένουμε τη συνεργασία των μεταναστών για την ομαλή μετεγκατάστασή τους στο νέο κτίριο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου και ανήκει σε ιδιώτη. Το κτίριο επισκέφθηκε ομάδα από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και στη συνέχεια να συσκεφθεί με τους απεργούς πείνας, ώστε να καταλήξουν σε απόφαση μετεγκατάστασης ή μη.

Εν τω μεταξύ, 30 περίπου Αφγανοί που πραγματοποιούν απεργία πείνας στα Προπύλαια, πραγματοποίησαν το μεσημέρι σύντομη πορεία συμπαράστασης προς τους μετανάστες στη Νομική.

Ενδιαφέρον Παπούλια για την κατάληψη της Νομικής

Το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις περί τα τεκταινόμενα στη Νομική Σχολή της Αθήνας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έθεσε σχετικό ερώτημα στην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής δήλωσε πως «Όλοι εκείνοι, οι οποίοι επεδίωξαν τη σύγκρουση, τη βία και ονειρεύτηκαν αναμετρήσεις στους δρόμους μεταξύ της αστυνομίας και των μεταναστών μάλλον χάσανε την ευκαιρία. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι σέβομαι και θα συνεχίσω να σέβομαι τους νόμους που αφορούν στην προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου». Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου, πάλι, σημείωσε πως οι πρυτάνεις δεν εφαρμόζουν το νόμο. Η υπόθεση της Νομικής δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα αντί να αναδείξει τα θέματα των μεταναστών, σχολίασε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά. Στο πλευρό των πανεπιστημιακών αρχών τάχθηκε, με ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ.

Στο θέμα της απεργίας πείνας των μεταναστών στη Νομική αναφέρθηκαν εκ νέου σήμερα και όλοι οι εισηγητές των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την πιστοποίηση των μηχανοδηγών.

ΛΑΟΣ: Πρόταση νόμου για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Πρόταση νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο ΛΑΟΣ. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το πανεπιστημιακό άσυλο «μια παρωχημένη υπόθεση» και ανέφερε ότι η πρόταση νόμου κατατέθηκε στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του κατά την συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και με αφορμή τα τελευταία γεγονότα με την κατάληψη της Νομικής από παράνομους μετανάστες.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι όταν ο ίδιος είχε θέσει το ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, «τότε η Νέα Δημοκρατία είχε εναντιωθεί» . Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι «σήμερα πιστεύουμε με την ωριμότητα των περιστάσεων, η Νέα Δημοκρατία και άλλες δυνάμεις, θα αντιληφθούν ότι το άσυλο είναι μια παρωχημένη υπόθεση» .

Νομοθετική «πρωτοβουλία» και από τη ΝΔ για το άσυλο;

Πρόταση νόμου για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου ετοιμάζεται να καταθέσει η ΝΔ, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, αλλά για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το κόμμα, τα επιτελικά στελέχη του φέρονται να έμπλεξαν τις γραμμές τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, εμφανίζεται να υιοθετεί σκληρή γραμμή, εισηγούμενος την κατάργηση του ασύλου. Άλλωστε σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή του, «το λεγόμενο πανεπιστημιακό άσυλο έχει ξεπεραστεί προ πολλού και δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Καταστρατηγείται και γίνεται μοχλός εκβιασμού εις βάρος του Πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας».

Άλλα στελέχη, όμως, σημείωναν ότι μία τέτοια στόχευση είναι ανέφικτη, καθώς η έννοια του ασύλου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Τη σύγχυση που επικράτησε στο γαλάζιο στρατόπεδο επέτεινε και ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το κόμμα, διαβεβαίωνε ότι η παρέμβαση Σαμαρά δεν σχετίζεται με νομοθετικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Πανελλαδική απεργία πείνας μεταναστών