Να προσφύγουν στα Συνταγματικά Δικαστήρια κατά του νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προσανατολίζονται οι πρυτάνεις, η οποίοι συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως στο Λαύριο. Στη σημερινή συνεδρίασή τους, που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, υπό τη σκιά των δεκάδων καταλήψεων σχολών και τμημάτων από φοιτητές, η πλειοψηφία των πρυτάνεων τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων.

Ads

Στη σύνοδο έγινε γενική αποτίμηση της κατάστασης. Σύμφωνα με τον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κων. Ρέμελη, η συνεδρίαση γίνεται παρουσία συνταγματολόγων. ‘Οπως, διαφαίνεται οι πρώτες κρίσιμες αποφάσεις είναι αυτές που αφορούν στην οργάνωση της Επιτροπής για την εκλογή των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Ο κ. Ρέμελης τόνισε ότι μέσα από την εφαρμογή των διατάξεων, είναι βέβαιο ότι θ’ αναδειχθούν τα προβλήματά τους. Ειδικά, αναφέρθηκε στο θέμα του κοσμήτορα που ουσιαστικά διορίζεται, ενώ ο πρύτανης εκλέγεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ.

Οι πρυτάνεις, μέχρι στιγμής, προσανατολίζονται να προσφύγουν στα Συνταγματικά Δικαστήρια και έτσι όταν εκδοθεί η πρώτη πράξη, που είναι η Διαπιστωτική, μέσα σε 60 ημέρες θα μπορεί να προσβληθεί. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα προσφύγουν ενιαία όλοι, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν.

Σε ερώτηση σχετικά με τις καταλήψεις, ο κ. Ρέμελης σημείωσε ότι δεν είναι υπεύθυνοι οι πρυτάνεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν εξέθρεψαν αυτοί τα φαινόμενα των κομματικών νεολαιών. Διευκρίνισε, όμως, ότι ουδείς φοιτητής εκλήθη να πει τη γνώμη του κατά την περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Ads

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης χαρακτήρισε την κατάσταση στα Πανεπιστήμια «δύσκολα διαχειρίσιμη», εκτίμησε ότι «πάει να χαθεί ο έλεγχος» και πρόσθεσε: «εμείς θέλουμε την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων, η κατάσταση όμως είναι δύσκολη».

Η συνεδρίαση των πρυτάνεων αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.