Προσωρινή διαταγή διακοπής των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ στην Κερατέα κέρδισαν ο δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής. «Σταματάει το έργο προσωρινά, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα», τονίζει στο tvxs ο απερχόμενος δήμαρχος Σταύρος Ιατρού, ο οποίος είναι ένας από τους περίπου 50 τραυματίες κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Οβριόκαστρο τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ads

Ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι νόμιμος και έχει γίνει αποδεκτός από το ΣτΕ, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. “Υπάρχει γενικότερος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Αττικής, που είναι και νόμιμος και έχει γίνει αποδεκτός από το ΣτΕ” υποστήριξε τονίζοντας ότι με αυτό το έργο “εναρμονιζόμαστε με τις επιταγές της ΕΕ και με τις επιταγές για το σεβασμό του περιβάλλοντος και είναι επωφελές για την Αττική των 5 εκατ. κατοίκων”. Επιπλέον, σημείωσε ότι αν δεν ξεκινούσαν οι διαδικασίες θα χανόταν η συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Επεισόδια σημειώθηκαν και σήμερα το απόγευμα στην Κερατέα. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου κάτοικοι μετέβησαν στην περιοχή ζητώντας την αποχώρηση των ΜΑΤ. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο με τη δικαιολογία ότι προστατεύουν τα μηχανήματα του εργολάβου.

Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν μολότοφ και αντικείμενα κατά των ΜΑΤ κι εκείνοι απάντησαν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών. Η αστυνομία προχώρησε σε πέντε προσαγωγές, σύμφωνα με την αστυνομία ο ένας συλληφθέντας κατηγορείται ότι είχε στην κατοχή του μαχαίρι, ο δεύτερος φυσίγγια και οι υπόλοιποι τρεις για επιθέσεις κατά αστυνομικών.

Ads

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου. Στις 4.30 το πρωί, μηχανήματα της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, συνοδεία αστυνομικών, κατευθύνθηκαν στο χώρο της χωματερής. Σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και δυνάμεων των ΜΑΤ, ενώ έγινε χρήση χημικών.

Ο κ. Ιατρού συνελήφθη και κρατήθηκε για αρκετές ώρες, ενώ οι κάτοικοι εξήγησαν στον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα ότι ο χώρος δεν έχει απαλλοτριωθεί, και πρόκειται για κηρυγμένο αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο. Εκείνος έδωσε εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών, οι οποίοι όμως επέστρεψαν το απόγευμα και η ένταση κορυφώθηκε.

«Τα επεισόδια τις δύο τελευταίες ημέρες είναι πολύ σκληρά, πολύ βίαια. Η χθεσινή ημέρα ήταν εφιαλτική», τονίζει ο κ. Ιατρού, ενώ προσθέτει: «Η κεντρική λεωφόρος Λαυρίου και οι παράπλευρες ιδιοκτησίες στην είσοδο του χώρου που πάει για το λεγόμενο ΧΥΤΑ μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Είχε τα πάντα. Φωτιές, συγκρούσεις, ξύλο, συλλήψεις, νοσοκομεία… αλλά και πιο ακραία φαινόμενα, μολότωφ, ακόμα και πυροβολισμοί έπεσαν μες στη νύχτα χωρίς να ξέρουμε από που».

Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι από τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν τραυματίστηκαν περίπου 50 άτομα. Άλλοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας ή σε νοσοκομεία, ενώ άλλοι είχαν μόνο μώλωπες. «Ένας από αυτούς ήμουν εγώ. Χτυπήθηκαν από δέκα άνδρες που με έριξαν κάτω και με ποδοπάτησαν πάρα πολύ άσχημα. Έγινε πιο γνωστό γιατί είμαι δήμαρχος. Αλλά τέτοιες καταστάσεις υπήρξαν πολλές, ιδίως με ηλικιωμένους και παιδιά», τονίζει.

Το κλίμα ήταν πολύ τεταμένο. Ο κόσμος διαμαρτυρόταν τόσο για το πρόβλημα του ΧΥΤΑ, αλλά και γενικότερα για τα οικονομικά μέτρα, υπογραμμίζει ο κ. Ιατρού. «Υπήρχε πολύ θυμός, ειδικά από τη νεολαία», αναφέρει.

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για κατασκευή ΧΥΤΑ και όχι ΧΥΤΥ. «Μιλάνε για ΧΥΤΥ αλλά είναι ΧΥΤΑ. Είναι τερτίπι για να δείξουν ότι είναι λίγο πιο ήπιο το έργο ως προς τη χρήση. Η δημοπράτηση έχει γίνει το 2004 και έχει δημοπρατηθεί ως ‘χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων’ στη θέση Δραγώνι Κερατέας», προσθέτει.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι παραμένουν στην περιοχή, ενώ αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελέας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους συγκεντρωμένους.

Εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα επεισόδια δόθηκε έπειτα από παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένης Ραΐκου. Συγκεκριμένα, ζητείται η διερεύνηση του αδικήματος της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών και του παρισταμένου εισαγγελέα, καθώς και η διερεύνηση για τον τραυματισμό δημοσιογράφου τηλεοπτικού καναλιού από αστυνομικούς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, διαπιστώθηκε πως άγνωστοι πυροβολήσαν εναντίον των αστυνομικών καθώς βρέθηκαν θραύσματα από σκάγια στο κράνος αστυνομικού διμοιρίας των ΜΑΤ.