Για εντοπισμό κουκουλοφόρου, ο οποίος έφερε πάνω του αστυνομική ταυτότητα, κάνουν λόγο αγανακτισμένοι διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος, ενώ φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά να μαζεύουν ρόπαλα. Οι εικόνες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε τις να διαψεύσει, δηλώνοντας μάλιστα «βάναυσα προσβεβλημένη».

Ads

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κουκουλοφόρος που ακινητοποιήθηκε από διαδηλωτές έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια στο κέντρο της Αθήνας, τους επέδειξε την αστυνομική του ταυτότητα. Η πληροφορία αυτή δεν έχει σχολιαστεί ακόμη επίσημα.

Παράλληλα, το παρακάτω βίντεο, που δείχνει αστυνομικούς με πολιτικά να συγκεντρώνουν ρόπαλα δίπλα στα ΜΑΤ, έκανε το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κληθείς να σχολιάσει το βίντεο, η ΓΑΔΑ απάντησε πως «Τα άτομα που απεικονίζονται να μεταφέρουν μεταλλικούς σωλήνες και κοντάρια είναι αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα το πρωί σε επιχείρηση για τη μεταφορά τους, ως κατασχεμένα αντικείμενα, ύστερα από τη σύλληψη 33χρονου αλλοδαπού, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Ο 33χρονος εντοπίσθηκε από αστυνομικούς να κατέχει τα αντικείμενα αυτά πλησίον του Παναθηναϊκού Σταδίου, τα οποία επιχείρησε να κρύψει σε δασύλλιο. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Ads

Επισημαίνει επίσης ότι «οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Ασφάλεια φέρουν πάντα πολιτική περιβολή και στις περιπτώσεις που εκ των πραγμάτων επιβάλλεται η χρήση δακρυγόνων ουσιών προς απώθηση των επιτιθεμένων είναι πιθανό να καλύπτουν μέρος του προσώπου τους, προκειμένου να προστατευθούν από τις ουσίες αυτές».

Άλλη μία ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζει «βάναυση προσβολή» για το προσωπικό της αναφορές για δράση κουκουλοφόρων υπό την προστασία των αστυνομικών δυνάμεων στη σημερινή συγκέντρωση στο Κέντρο της Αθήνας.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Λα.Ο.Σ., στην οποία αναφέρει ότι «Τα ερωτήματα που ηγέρθησαν από την προβολή κάποιων σκηνών από τα τηλεοπτικά δίκτυα σχετικά με τη συγκέντρωση λοστών από πολίτες υπό το βλέμμα αστυνομικών, πρέπει να απαντηθεί με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο. Διαφορετικά η οποιαδήποτε ερμηνεία μπορεί να λειτουργήσει ως λάδι στη φωτιά».

Την «απόπειρα προβοκάτσιας του τρομοκρατημένου συστήματος», χωρίς επιτυχία, στην πλατεία Συντάγματος καταγγέλλει, από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Για μια ακόμα φορά επιστρατεύτηκε η προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων και των ΜΑΤ, για να ασκηθεί τρομοκρατία κατά του λαού, για να καλυφθεί η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ και οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και στους μηχανισμούς του κράτους. Ο λαός δεν πρέπει να φοβηθεί, αντίθετα πρέπει να απαντήσει στα τρομοκρατικά διλήμματα και κάθε είδους προσπάθεια εκφοβισμού με πιο αποφασιστική οργάνωση της ταξικής πάλης, συνοδευόμενη με πολιτικό ιδεολογικό απεγκλωβισμό από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Ο λαός τώρα πρέπει να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Υπάρχει λύση με ΚΚΕ ισχυρό και οργανωμένο λαό», σχολίασε το ΚΚΕ.

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε ανακοίνωσή τους, σημείωσαν: «Σήμερα θα ήταν η Μέρα για τη Μη Βία, αυτή που προκαλεί ρήγματα στην κυβέρνηση και ασφυξία στο πολιτική σύστημα. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η κυβέρνηση εξαπέλυσε χημικό πόλεμο και εκβίασε συγκρούσεις, προκειμένου να παρουσιάσει κινδύνους. Όποιες κι αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις, η ειρηνική άνοιξη των τελευταίων εβδομάδων στις πλατείες αποτελεί την πιο μεγάλη ελπίδα για την ελληνική κοινωνία. Είναι ζωτικό να της διασφαλίσουμε χώρο να ανασάνει».