Ads

Φωτογραφία: Λουίζα Γκουλιαμάκη/AFP/Getty Images

Σε χωρίς προηγούμενο χρήση δακρυγόνων έχει προχωρήσει η αστυνομία τις τελευταίες ώρες στη περιοχή γύρω από τη πλατεία Συντάγματος. Το κέντρο της Αθήνας, από τις 13:00 περίπου το μεσημέρι θυμίζει πεδίο μάχης. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ενώ η αστυνομία, με τη χρήση χημικών, επιχειρεί ανά διαστήματα να απωθήσει το συγκεντρωμένο κόσμο, ο οποίος επιμένει, ωστόσο, να επιστρέφει. Λίγα λεπτά μετά τις 19:00, με πρωτοφανή χρήση χημικών και κρότου λάμψης και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε πρόκληση, η αστυνομία εκκένωσε το Σύνταγμα. Εκατοντάδες διαδηλωτές με αναπνευστικά προβλήματα, δεκάδες τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, συλλήψεις, προσαγωγές, λίγες μόλις ώρες μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ένταση επικράτησε αρχικά όταν δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν κατά διαδηλωτών, που επιχείρησαν, και κατάφεραν για ένα διάστημα, να ρίξουν το γυάλινο παραπέτασμα στη Βασ. Σοφίας, που εμποδίζει τη πρόσβαση στην είσοδο της Βουλής και πεταξαν μπουκάλια και αντικείμενα στους αστυνομικους. Πιστοί στην γνωστή τακτική τους, οι κουκουλοφόροι γνωστοί άγνωστοι ξεκίνησαν να σπάζουν βιτρίνες, διευκολύνοντας την αστυνομική επέμβαση, αλλά αποδοκιμάστηκαν από τους διαδηλωτές.

«Την ώρα που οι διαδηλωτές κάνουν έκκληση από τα μεγάφωνα προς την Αστυνομία για να σταματήσει τη χρήση χημικών, οι δυνάμεις των ΜΑΤ συνεχίζουν απτόητες να πετούν δακρυγόνα και χημικά από τα σκαλιά, μέσα στον κόσμο που βρίσκεται στην Πλατεία». Γιώργος Αυγερόπουλος

Ads

Υπάρχουν δεκάδες τραυματίες από τις συγκρούσεις αλλά και λιποθυμίες από τη χρήση δακρυγόνων και αρκετές συλλήψεις, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου –όπως και στο σταθμό του μέτρο- η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα ειναι αποπνικτική και επικρατεί κυκλοφοριακό χάος. Σύμφωνα με αναφορά από το ιατρείο στην πλατεία Συντάγματος, πάνω από 500 άτομα παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα και περισσότεροι από 40 είναι τραυματισμένοι με εγκαύματα από δακρυγόνα και θλαστικά από χτυπήματα γκλοπ. Ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για 47 τραυματίες. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν τραυματιστεί και 31 αστυνομικοί.

Το κέντρο της Αθήνας εξακολουθεί να θυμίζει πεδίο μάχης, με τις συγκρούσεις να έχουν επεκταθεί στην οδό Σταδίου, τη Μητροπόλεως, τη Βασιλέως Γεωργίου, την Καραγεώργη Σερβίας και την Πανεπιστημίου. Συνολικά 11 άτομα συνελήφθησαν και άλλοι 30 προσήχθησαν, σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ.

Μέσα από τη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε τον υπουργό Προστασίας να σταματήσει η χρήση χημικών κατά διαδηλωτών με ακάλυπτα πρόσωπα, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην πλατεία Συντάγματος είναι αποπνικτική. Και το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως «σε διατεταγμένη υπηρεσία οργανωμένες ομάδες κουκουλοφόρων και τα ΜΑΤ στρέφονται με αγριότητα και τόνους χημικών κατά της λαϊκής κινητοποίησης έξω από τη Βουλή», καταγγέλλοντας τη στάση της αστυνομίας έναντι των διαδηλωτών.

Το χρονικό

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Αγανακτισμένων, αλλά και τις μαρτυρίες ρεπόρτερ του tvxs.gr η εξέλιξη των γεγονότων μέχρι το μεσημέρι.

19:50: Έντεκα συλλήψεις και 30 προσαγωγές μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία. Στο μεταξύ, οι διαδηλωτές επιστρέφουν και πάλι στο Σύνταγμα.

19:33: Εκτεταμένη χρήση χημικών στη λεωφόρο Αμαλίας. Τρέχοντας, οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

19:17: Στους 47 οι τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία. Συνολικά 21 άτομα μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό, άλλοι 21 στο Κρατικό Αθηνών, 3 στο Ελπίς και 2 στην Πολυκλινική Αθηνών.

19:02: Διαδηλωτές προπηλάκισαν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδη, ο οποίος παρά τις δηλώσεις του περί αντιθέτου, υπερψήφισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο κ. Αθανασιάδης φυγαδεύτηκε τελικά από αστυνομικές δυνάμεις.

19:01: Χωρίς καμία πρόκληση και με πρωτοφανή χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, η αστυνομία εκκένωσε το Σύνταγμα.

18:51: Τα ΜΑΤ επιτίθενται κατά συγκεντρωμένων πολιτών σε όλα τα στενά (Πλάκα, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Θησείο), με προφανή σκοπό να μην επιτρέψουν στους διαδηλωτές να επιστρέψουν στο Σύνταγμα.

18:51: Ρεπόρτερ του Σκάι καταγγέλλει πως μαζί με άλλους διαδηλωτές βρήγκε καταφύγιο σε μια ταβέρνα, όπου εισάβαλαν άντρες της Ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι αναποδογύρισαν τα τραπέζια και προπηλάκισαν τους πολίτες.

18:40: Σε εξέλιξη νέα συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος.

18:35: Όπως καταγγέλλει το https://real-democracy.gr, αυτή την ώρα επιχειρείται εκκένωση της πλατείας από τα ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές, ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι να επανέλθουν δυναμικά.

18:34: Στις 9 οι συλλήψεις, στις 29 οι προσαγωγλες. Έσβησε η φωτιά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

18:29: Το CNN διέκοψε τη ζωντανή σύνδεση με την Αθήνα λόγω των δακρυγόνων.

18:28: Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ο Δημήτρης Τρίμης, μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας του «Ιού» και του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τη Συσπείρωση Δημοσιογράφων.

18:27: Περισσότερα από 150 άτομα βρίσκονται αυτή την ώρα στο πρόχειρο ιατρείο εντός του σταθμού του μετρό. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, δεκάδες είναι οι τραυματίες της πλατείας Συντάγματος που δεν έχουν διακομιστεί στα πρόχειρα ιατρεία και τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν.

18:18: Η αστυνομία επιχειρεί να περικυκλώσει την πλατεία Συντάγματος, όπου η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τους καπνούς.

18:16: Φωτιά στο κτίριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Σύνταγμα.

18:00: Δυνάμεις των ΜΑΤ πέταξαν ασφυξιογόνα εντός του σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα. Περισσότεροι από 500 πολίτες έχουν ζητήσει τις πρώτες βοήθειες από το πρόχειρο ιατρείο που λειτουργεί εντός του σταθμού, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε άλλους 2 τραυματίες.

17:54: Αμείωτη η ένταση στην πλατεία Συντάγματος, με τις συγκρούσεις ΜΑΤ και κουκουλοφόρων να συνεχίζονται. Εκτεταμένη και η χρήση των χημικών μέχρι αυτή την ώρα, ενώ από τους διαδηλωτές της πλατείας γίνεται έκκληση για γιατρούς, αλλά και να σταματήσεις η ρίψη χημικών, καθώς εκατοντάδες πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

17:21: Ανάγκη για γιατρούς στην πλατεία Συντάγματος.

17:15 :Το real-democracy επέστρεψε στη θέση του.

17:01 : Μεγάλη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω των χημικών.

16:29: Ο κόσμος για ακόμη μια φορά με γυμνά χέρια και παλαμάκια απώθησε τις αστυνομικές δυνάμεις. Η Αμαλίας είναι ανοιχτή και ο κόσμος που είχε καταφύγει προς τα εκεί επιστρέφει στην πλατεία.

16:02: Μπαράζ συλλήψεων στην Καραγιώργη Σερβίας

15:51: Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής τρία άτομα ενώ έχουν γίνει μέχρι αυτή την ώρα 26 προσαγωγές.

15:50: Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής απηύθυνε έκκληση από τα μεγάφωνα των διαδηλωτών, να σταματήσουν άμεσα οι ρίψεις δακρυγόνων. Εν τω μεταξύ συνεχίζουν να ακούγονται διαρκώς κρότοι από δακρυγόνα.

15:45: Η ένταση αυξήθηκε και 3-4 διμοιρίες των ΜΑΤ κινήθηκαν κατά διαδηλωτών κατεβαίνοντας την Β. Σοφίας, πετώντας δακρυγόνα.

15:41: Εγκλωβισμένος κόσμος από τα ΜΑΤ στη Φιλελλήνων, μεταξύ Ξενοφώντος και Όθωνος. Χημικά στην πλατεία μέχρι και στο ιατρείο.

15:40: Δεκάξι συνολικά άτομα έχουν τραυματιστεί στα σημερινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Υγείας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Από αυτούς οι 15 είναι καλά στην υγεία τους και έχουν ήδη αποχωρήσει , ενώ μόνο ένας παραμένει για εξετάσεις.



15:35: Επίθεση των ΜΑΤ από την κάτω μεριά της πλατείας Συντάγματος, προσπαθούν να αποκόψουν την πλατεία από τον συγκεντρωμένο κόσμο στους γύρω δρόμους. Με εκτεταμένη και αλόγιστη χρήση χημικών επιχειρούν να σπρώξουν τον κόσμο προς το Μοναστηράκι.

15:23: Η διεύθυνση του ξενοδοχείου King George, που βρίσκεται επί της πλατείας Συντάγματος, ανακοίνωσε πως αποφάσισε να προχωρήσει στην πλήρη εκκένωση του ξενοδοχείου, «λόγω των ανεξέλεγκτων γεγονότων» στην πλατεία.

15:05:16 Αναφορά από το ιατρείο της Πλατείας Συντάγματος: πάνω από 100 με αναπνευστικά προβλήματα και περισσότεροι από 40 τραυματιες με εγκαύματα από δακρυγόνα και θλαστικά από χτυπήματα γκλοπ. Ανάγκη στο ιατρείο για οξυγόνο, ριοπαν, κολάρα και υλικά πρώτων βοηθειών.

14:54:35 Ο κόσμος πλέον έχει μαζευτεί στη Φιλλελήνων και στα στενά κάτω από την πλατεία, ενώ οι Αγανακτισμένοι τον καλούν να επιστρέψει στην πλατεία.

14:45:36 100 άτομα της ομάδας ΔΙΑΣ με μηχανές περικυκλωμένες από τον κόσμο εγκατέλειψαν τις μηχανές και άρχισαν αν χτυπούν τον κόσμο

14:44:14 Φιλλελήνων και Ξενοφώντος τα ΜΑΤ ξυλοκοπούν διαδηλωτές

14:34:52 Τα ΜΑΤ ρίχνουν δακρυγόνα μέσα στην πλατεία. Η ψηφοφορία αρχίζει σε λίγο. Το σχέδιο τους είναι προφανές. Δεν θα λυγίσουμε. Μένουμε στην πλατεία . Όλοι/Όλες να στηρίξουμε την συγκέντρωση.

14:14:37 Μόλις τώρα τα ΜΑΤ έκαναν επίθεση στα σκαλιά της πλατείας ψεκάζοντας χημικά και πετώντας μάρμαρα. Η πλατεία είναι γεμάτη ο κόσμος και τραγουδάει το “ποτε θα κάνει ξαστεριά”.

14:03:54 Τα ΜΑΤ απο την Αμαλίας συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πλατεία Συντάγματος. Συγκεντρωμένος κόσμος στην Αμαλίας προσπαθεί να κινηθεί από το Ζάππειο προς τον άγνωστο στρατιώτη. Συγκρούεται με την αστυνομία. 2 διαδηλωτές τραυματίες‬

13:58:29 Κόσμος έσπρωξε και έριξε με γυμνά χέρια τα κάγκελα μπροστά από τη Βουλή. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με υπερβολική χρήση χημικών. Ένταση υπάρχει έξω από την Μ.Βρετάνια. Η αστυνομία έχει σχέδιο να διαλύσει το πλήθος μπροστά από τον χώρο του άγνωστου στρατιώτη. Ο κόσμος δεν υποχωρεί, προσπαθεί να επανακαταλάβει τον χώρο.‬

13:43:08 Αναίτια επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ και χρήση χημικών εναντίον διαδηλωτών στα λουλουδάδικα και στην Αμαλίας‬

13:21:11 Στην οδό Αμαλίας πλήθος κόσμου με γυμνά χέρια απώθησε δυνάμεις Δέλτα και ΜΑΤ οι οποίες επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα. Οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν προς το Ζάππειο.‬

12:53:47 Γύρω στους 300 διαδηλώτες αποδοκιμάζουν διμοιρία ΜΑΤ στη Μητροπόλεως. Είχαν προηγηθεί 2 αναίτιες προσαγωγές μπροστά στο Υπ. Οικονομικών. Κατόπιν, της πίεσης του κόσμου και οι 2 αφέθηκαν ελεύθεροι. Ελεύθεροι και οι 2 προσαχθέντες από το μπλόκο του Ευαγγελισμού.‬

12:27:45 Τα μπλόκα του Καλλιμάρμαρου ενώθηκαν στο κάτω μέρος της Αρδητού. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένταση ανάμεσα στους περίπου 1000 συγκεντρωμένους και τις αστυνομικές δυνάμεις.‬

Δεχόμαστε φωτογραφίες στο info [at] tvxs.gr