Σε πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων προχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής, μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω», ανεβάζοντας το πήχυ στην διαμάχη τους με την κυβέρνηση που είχε προχωρήσει σε διώξεις μελών της κίνησης, κάνοντας λόγο για «τζαμπατζήδες». Ήδη από τις 12:00, σηκώθηκαν ορισμένες μπάρες, με την κινητοποίηση να φτάνει στο αποκορύφωμά της στις 15:00 το μεσημέρι.

Ads

Έπειτα από αρκετές προσυγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι διοργανωτές της κινητοποίησης, φορείς και πλήθος κόσμου συμμετείχαν στο άνοιγμα όλων των διοδίων της χώρας. Χρησιμοποιήθηκαν, μάλιστα, και λεωφορεία για τη μετακίνηση των πολιτών.

Από τις 15:00, πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων, με αυτοκίνητα, νταλίκες και λεωφορεία συγκεντρώθηκαν στα διόδια Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και Λεπτοκαρυάς Πιερίας, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης.

«Η συγκλονιστική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση δείχνει ότι είμαστε ένα πλατύ κίνημα πολιτών που διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Είναι ύβρις να χαρακτηριζόμαστε “τσαμπατζήδες” από τους μεγαλοεργολάβους, τους εκπροσώπους τους και τις τράπεζες που λυμαίνονται το εθνικό οδικό δίκτυο. Σε κάθε περίπτωση τους επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό. Εκτοξεύοντας απειλές δεν μπορούν να πλήξουν το κίνημα», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Νίκος Νούλας, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί στα τα διόδια των Μαλγάρων.

Ads

Για πρωτοφανή υποστήριξη των πολιτών στο κίνημα κατά της καταβολής διοδίων έκανε λόγο το μέλος της εθελοντικής ομάδας δράσης Νομού Πιερίας, Ηλίας Τσολακίδης.

Στην Πελοπόννησο, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων αναπτύχθηκαν σε όλους τους σταθμούς διοδίων, από το Μάναρι Ασέας ως και τον Ισθμό και σήκωσαν τις μπάρες. Παράλληλα, μοίρασαν ενημερωτικό φυλλάδιο του κινήματος «Δεν πληρώνω». Η Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου κράτησε τα διόδια ανοικτά έως τις 17:00 το απόγευμα.

Στο άνοιγμα των διοδίων του Ισθμού της Κορίνθου βρέθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που μίλησε για «ένα διαχρονικό οικονομικό έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού». Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που έχει δεχτεί το κίνημα, τόνισε πως «δεν είναι ιδιοτέλεια αυτή η πράξη αντίστασης. Είναι πράξη αξιοπρέπειας και όχι ιδιοτέλειας».

Από τα διόδια Αφιδνών, ο Στρατής Λουπάτατζης, της επιτροπής αγώνα της περιοχής του Ωρωπού, τόνισε: «Δεν διαπραγματευόμαστε για μείωση του αντιτίμου των διοδίων. Αυτό που ζητάμε είναι να καταργηθούν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και έχουν τη λογική της προπληρωμής. Πληρώνουμε τους φόρους στα καύσιμα και στα τέλη κυκλοφορίας για να γίνουν τα έργα, δεν θα προπληρώνουμε και τα διόδια».

Το μέλος του κινήματος «Πολίτες της Δυτικής Αθήνας» Δημήτριος Ντάβος, που βρέθηκε στο άνοιγμα των διοδίων της Αττικής οδού στη Φυλής, δήλωσε πως «δεν είναι ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε τα διόδια, αλλά οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι καταχρηστικές και παράνομες. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνεις για κάτι που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα».