Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία αναφορικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης και νοσηλείας, στηλιτεύοντας τη θέση του υπουργείου Υγείας περί «τεχνητών» ελλείψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ads

«Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και καλό θα είναι να φροντίζουμε περισσότερο να τα αντιμετωπίζουμε παρά να τα κουκουλώνουμε», δηλώνει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Στάθης Τσούκαλος, ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα την εικόνα στο ΕΣΥ.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έφτασε στα χέρια μας επιστολή την οποία απέστειλε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ασκληπιείου Βούλας προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες, καταγράφοντας σοβαρές ελλείψεις οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών κατά τη νοσηλεία τους», σημειώνει ο κ. Τσούκαλος, ο οποίος μεταφέροντας τη γενικότερη εικόνα κάνει λόγο για διττό πρόβλημα σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

«Όταν οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία, οι οποίες κυμαίνονταν περίπου στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, περιορίζονται σήμερα βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου κατά 45%, αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες», σημειώνει.

Ads

Παράγοντες από μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπως το ΚΑΤ και ο Ευαγγελισμός καταγγέλλουν ελλείψεις. «Σας ενημερώνουμε ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει έλλειψη βασικών αναλώσιμων υλικών για την ασφαλή διεκπεραίωση των χειρουργείων», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της διοίκησης του ΚΑΤ προς τα χειρουργικά τμήματα, με την οποία συστήνεται «στις λίστες των χειρουργείων να προγραμματισθούν μόνο κατάγματα και οξέα περιστατικά». Στον Ευαγγελισμό γίνεται λόγος για έλλειψη σε απλά αναλώσιμα υλικά, όπως σύριγγες, γάντια ή καθετήρες, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με μαρτυρίες- οι ασφαλισμένοι να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα έξοδα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «τεχνητές» τις ελλείψεις των υλικών στα νοσοκομεία, μιλώντας για παιχνίδι υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Άλλωστε, ο διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Άρης Μουσιώνης, μετά από έλεγχο τον οποίο διενήργησε, δήλωσε ότι οι αποθήκες των νοσοκομείων είναι πλήρεις σε υλικά.