Ιδιώτη-σύμβουλο θα προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών για να οργανώσει καλύτερα τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ο νέος αυτός μάνατζερ, ο οποίος θα επιλεγεί μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, θα κληθεί να στήσει εξαρχής τη νέα δοµή του υπουργείου Οικονοµικών, στον τοµέα της καταπολέµησης της φοροδιαφυγής. Το οργανωτικό πλάνο που θα εισηγηθεί θα λειτουργήσει µέχρι και το 2012, οπότε και θεωρείται ότι θα είναι έτοιμα τα στελέχη του υπουργείου να αναλάβουν.

Ads

Η ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, έναντι του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ θα αναλάβει να κάνει αποτελεσµατικότερες τις υπηρεσίες του υπουργείου στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο είναι πολλά, καθώς στην σχετική διακήρυξη αναφέρεται ότι η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή, στη γενικευμένη αντίληψη περί διαφθοράς στη διοίκηση των κρατικών υπηρεσιών και στην αποτυχία των καίριων διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης να αντιμετωπίσουν συστηματικά προβλήματα με αποτελεσματικό τρόπο και διαρθρωτικές αδυναμίες διαχείρισης της φορολογικής συμμόρφωσης.

Ο νέος σύμβουλος, συνεπώς, θα πρέπει να να ανακαλύψει νέους τρόπους και πρακτικές που θα βοηθήσουν τους φοροελεγκτές στον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν και έχουν υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς και όσων δεν αποδίδουν στο δημόσιο παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ κ.λπ.) ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και συγκαταλέγονται στην κατηγορία των μεγαλοοφειλετών.

Αναλυτικότερα, η ιδιωτική εταιρεία θα κληθεί να καταβάλλει εντατικές προσπάθειες στους εξής τομείς.

Ads

Αυστηρή παρακολούθηση της υλοποίησης των νέων φορολογικών μέτρων που περιλαμβάνονται στον πρόσφατο φορολογικό νόμο, με λεπτομερές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ουσιαστικό έλεγχο προόδου και ανασκόπηση αποτελεσμάτων, ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων της φορολογικής πολιτικής.

Είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, με έμφαση στους μεγαλύτερους οφειλέτες, αλλά και συντονισμός με τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με στόχο την εκμετάλλευση συνεργείων στην είσπραξη οφειλών.

Εξασφάλιση της φορολογικής συμμόρφωσης των μεγαλύτερων φορολογουμένων και μεταξύ άλλων αναδιοργάνωση των κέντρων ελέγχου μεγάλων φορολογουμένων.

Πάταξη της φοροδιαφυγής φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ελεύθερων επαγγελματιών με υψηλά εισοδήματα, με ελέγχους που βασίζονται σε ανάλυση κινδύνου, αλλά και δίωξη των σημαντικότερων παραβατών.

Πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης των υποχρεώσεων υποβολής δηλώσεων και πληρωμών παρακρατούμενων φόρων (κυρίως ΦΠΑ) για να βελτιωθεί η συμμόρφωση προς τις εν λόγω υποχρεώσεις.

Ο σύμβουλος θα συνεργάζεται με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε οι νέες εφαρμογές που θα εισαγάγει να μπορούν να συνεργαστούν με τα συστήματα του υπουργείου και να μπορούν να χρησιμοποιούν τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου για διασταυρώσεις, για τις οποίες απαιτείται η διεύρυνση της χρήσης μεθοδολογιών διαχείρισης κινδύνου. Στόχος του υπουργείου, εξάλλου, είναι οι έλεγχοι στους φορολογούμενους να είναι κατά το δυνατόν στοχευμένοι. Επιπλέον, ο ίδιος θα καταρτίσει σχέδιο στοχευμένων ενεργειών επικοινωνίας, προϋπολογισμού 85.000 ευρώ, που αφορά 3 διαφημιστικά σποτ και 15 μηνιαία Δελτία Τύπου για την ενημέρωση των πολιτών.

Η προθεσμία για την υποβολή διευκρινίσεων επί των όρων της διακήρυξης λήγει στις 23 Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή και αποσφράγιση των προσφορών ορίζεται η 7η Απριλίου, ενώ το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί 15 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.