Σε κέντρα κράτησης μεταναστών μετατρέπονται στρατόπεδα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις στρατιωτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής στο σχέδιο νόμου για το άσυλο. Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε σήμερα το «νομοσχέδιο για το άσυλο» από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ads

Η τροπολογία ορίζει ότι τα στρατόπεδα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως χώροι εγκατάστασης Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών – που συλλαμβάνονται να εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων για επισκευές, βελτιώσεις και αναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις σε αυτά ώστε να καθίστανται κατάλληλα για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής.

Την τροπολογία συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ads

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής δήλωσε στο Al Jazeera ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί λύση για όσους έχουν προβλήματα στις χώρες τους, ούτε μπορεί να γίνει πέρασμα για παράνομη είσοδο στα άλλα κράτη της Ευρώπης, γιατί κάτι τέτοιο θα έστρεφε όλη την Ευρώπη εναντίον μας».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράν Βοκιέ, ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα παράνομης μετανάστευσης στη μεθόριο του Έβρου. Καλεί επίσης την ΕΕ να συζητήσει την πρόταση της Ελλάδας για τον “φράχτη” στον Έβρο. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι τα σύνορα αυτά είναι τα δικά μας, κοινά σύνορα», λέει ο Λ.Βοκιέ.

Ο Γάλλος υπουργός, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι από τη συγκεκριμένη μεθόριο Ελλάδας και Τουρκίας διέρχεται το 70% των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. «Αυτό είναι για την Αθήνα εξαιρετικά δύσκολο. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει», λέει ο κ.Λ.Βοκιέ και τονίζει ότι «όταν η Ελλάδα προτείνει ένα φράχτη…αυτό πρέπει να συζητηθεί».

Εγκρίθηκε το «νομοσχέδιο για το άσυλο»

Εγκρίθηκε σήμερα το νομοσχέδιο από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το «νομοσχέδιο για το άσυλο».

«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, υποστηρίζοντας ότι «η κατασκευή φράχτη 12,5 χιλιομέτρων, στον Εβρο, στα χερσαία σύνορα της χώρας μας, αποτελεί υποχρέωσή της Ελλάδας που απορρέει από τη Συνθήκη Σένγκεν για τη φύλαξη των συνόρων και όχι απλά δικαίωμα και συνταγματική επιταγή».

«Τα σύνορα της χώρας δεν κλείνουν για κανέναν, ειδικά δε για εκείνους που τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, και στους οποίους θα παρέχεται πολιτικό άσυλο, ενώ οι υπόλοιποι θα απελαύνονται με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς διαδικασίες», δήλωσε ο Χρήστος Παπαπυτσής και πρόσθεσε ότι «ο φράχτης αποτελεί μέρος ενός συνόλου μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση και αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, αλλά και των διαδικασιών επαναπροώθησης με τις οποίες προβλέπονται οι κατευθύνσεις του εθελοντικού επαναπατρισμού και των υποχρεωτικών απελάσεων».

«Αν ήταν μόνον ο φράχτης θα ήταν πράγματι αναποτελεσματικό μέτρο, κι αν έκλεινε τα σύνορα θα ήταν πολιτικά απαράδεκτο. Δεν είναι αυτό όμως. Είναι γιατί αυτός ο φράχτης και μόνο για τα 12,5 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων του Έβρου λειτουργεί αφενός αποτρεπτικά στην ανεξέλεγκτη διακίνηση ανάμεσα στα σύνορά μας με την Τουρκία, αφετέρου ενθαρρυντικά όσον αφορά τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Χρήστος Παπουτσής ενημέρωσε ότι «εκκρεμούν 47.000 αιτήματα για παροχή ασύλου, και από το παρελθόν μέχρι το τέλος του 2010», και υποστήριξε πως είναι «κύρια αιτία για την οποία διακινούνται πάρα πολλοί μετανάστες με το ροζ χαρτάκι».

«Είναι πολύ μεγάλος αριθμός, για αυτό και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά την αποκέντρωση των υπηρεσιών ασύλου και κυρίως τις περιοχές εισόδου, ενώ επιπλέον αποσύρονται οι αστυνομικές αρχές από τη λειτουργία των Επιτροπών», υποστηριξε.

Υπέρ των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης τάσσεται η ΝΔ, με τον πρώην υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο να δηλώνει για τον φράχτη πως πρόκειται για «ορθό μέτρο ανεξάρτητα με την αποτελεσματικότητά του». Ωστόσο, όπως σημείωσε, αμφισβητεί «την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας της κυβέρνησης, καθώς η ίδια ψήφισε πριν από λίγους μήνες μέτρα τα οποία όχι μόνον δεν αποτρέπουν, αλλά ενθαρρύνουν την εισροή παράνομων μεταναστών».

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν ενάντια στην ανέγερση του φράχτη, με τον Θανάση Παφίλη, από το ΚΚΕ, να τονίζει ότι «οι φράχτες και τα πλωτά κέντρα κράτησης είναι αμερικανικά πρότυπα» και να εκφράζει την αντίθεσή του για την παρουσία της «Frontex», σημειώνοντας πως «τίθεται θέμα με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο Βασίλης Μουλόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «ντροπή και αίσχος» τον φράκτη διερωτώμενος αν το επόμενο βήμα θα είναι «η εγκατάσταση πολυβολείων με ΣΔΙΤ της ΕΕ».

Ο Θανάσης Πλεύρης από το ΛΑΟΣ ανέφερε ότι πολλά από αυτά που λέει σήμερα ο υπουργός τα έλεγε και το κόμμα του πριν λίγα χρόνια, «αλλά τότε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για ακρότητες και πρόσθεσε πως μόνο με κοινή ευρωπαϊκή κίνηση θα αποτραπεί η ροή μεταναστών».

Νωρίτερα, ο Χρήστος Παπουτσής δήλωσε στη Βουλή ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία του φράχτη στον Εβρο, για τη θωράκιση των συνόρων, ενώ παράλληλα στόχος είναι να μην μείνει ούτε ένας παράνομος μετανάστης στη χώρα».


Η Ύπατη Αρμοστεία για το φράχτη στον Έβρο

«Με το να χτίζουμε τείχη σπάνια λύνουμε το βασικό πρόβλημα των μεταναστευτικών πιέσεων, όπου περιλαμβάνονται και τα άτομα που ζητούν προστασία. Όπως και με άλλα μέτρα που αποτρέπουν αδιακρίτως τις αφίξεις, υπάρχει ο κίνδυνος όσοι αναζητούν άσυλο να καταφύγουν σε πιο επικίνδυνες οδούς σε αναζήτηση ασφάλειας. Να γιατί πολλοί αιτούντες άσυλο βρίσκονται σήμερα στα χέρια κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία σε ενημερωτικό σημείωμα, κάνοντας έκκληση να λαμβάνονται υπόψη, όσοι «διαφεύγουν λόγω διώξεων».

«Ενώ κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, είναι σαφές ότι ανάμεσα στους πολλούς ανθρώπους που περνούν από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που διαφεύγουν λόγω της βίας και των διώξεων. Η εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου των συνόρων που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες όσων αναζητούν προστασία, είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία.

Μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα επιτείνεται από το γεγονός ότι το σύστημα ασύλου δε λειτουργεί ακόμα – παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταρρύθμισής του» και αναφέρει πως «συνεργάζεται με τις κυβερνητικές αρχές για να τεθεί σε εφαρμογή μια δίκαιη διαδικασία για την αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου». «Σήμερα, πολλές χιλιάδες αιτούντων άσυλο ζουν σε κατάσταση ανασφάλειας στην Ελλάδα», προστίθεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρεται και στην κα΄τασταση που επικρατεί στην Τουρκία υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το γεωγραφικό περιορισμό της Σύμβασης του 1951, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη χορήγηση ασύλου μόνο για τους πρόσφυγες που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στην Τουρκία κατάγονται από το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία».

«Στην Τουρκία οι αιτήσεις ασύλου όσων δεν έχουν καταγωγή από χώρες της Ευρώπης εξετάζονται από την Υ.Α.. Όσοι διαπιστώνεται ότι είναι πρόσφυγες επιτρέπεται να παραμείνουν, εν αναμονή της μετεγκατάστασής τους σε τρίτη χώρα. Ο αριθμός των θέσεων μετεγκατάστασης, όμως, υπολείπεται των αναγκών και σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 πρόσφυγες που περιμένουν να μετεγκατασταθούν από την Τουρκία. Η Υ.Α ενθαρρύνει περισσότερες χώρες, και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., να δείξουν αλληλεγγύη στην Τουρκία συμμετέχοντας στην προσπάθεια μετεγκατάστασης», τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία.