H “αναχαίτιση” των πολιτών που διατηρούν χρέη προς το Δημόσιο έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στα πλαίσια της οικονομικής αναδιάρθρωσης, όμως τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας αποκαλύπτουν πως οι πολίτες μπορούν να έχουν το ίδιο «παράπονο» προς το ελληνικό Δημόσιο.

Ads

Όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς από τα εν λόγω στοιχεία, το Δημόσιο μπορεί να κατηγορηθεί για σημαντικότατη ασυνέπεια προς χιλιάδες συνταξιούχους και υπαλλήλους, στους οποίους οφείλει συντάξεις και μισθούς. Πολύ συχνά μάλιστα, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά το ελληνικό Κράτος συνεχίζει να μην τους καταβάλει τα χρήματα, ακόμα και αν οι δικαστικές αποφάσεις τους δικαιώνουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Ελεγκτικό Συνέδριο, την τριετία 2005-2008, 2.835 συνταξιούχοι προσέφυγαν εκ νέου στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας το Δημόσιο πως αγνοεί τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις και επιμένει να μην καταβάλλει τις συντάξεις που νομίμως δικαιούνται. Από τις καταγγελίες αυτές, το αρμόδιο τριμελές δικαστικό συμβούλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέτασε τις 2.818 και για 2.516 από αυτές, διαπίστωσε τη μη συμμόρφωση των διοικήσεων του Δημοσίου με τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου.

Παρόμοια αποτελέσματα παρουσιάζονται από το ΣτΕ, όπου για το διάστημα 2004-2007 το αρμόδιο τριμελές συμβούλιο έκρινε αδικαιολόγητη παράλειψη συμμόρφωσης ή πλημμελή συμμόρφωση της διοίκησης, σε 133 από τις 360 αιτήσεις που εξέτασε. Οι παραλείψεις αυτές αφορούν κυρίως θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και διορισμών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και υποθέσεις αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, οικοδομικών αδειών, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης, δημόσιων έργων και υπαγωγής σε αναπτυξιακούς νόμους.

Ads