Ολοκληρώθηκε, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η σύσκεψη για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ενδεχόμενες επιχειρήσεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου και Πάνου Μπεγλίτη, του ΑΓΕΕΘΑ πτεράρχου Ι. Γιάγκου και του γγ του υπουργείου εξωτερικών Ιωάννη Ζέππου.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο είναι πιθανόν να αναλάβει ρόλο σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ελέγχου εφαρμογής του εμπάργκο όπλων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «η Ελλάδα επιδιώκει ειρηνική λύση, σεβόμενη απόλυτα τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 1970 της 26ης Φεβρουαρίου και 1973 της 17ης Μαρτίου, ενώ παράλληλα η χώρα μας σέβεται και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις».

Σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ ολοκληρώνονται αύριο το μεσημέρι, ενώ μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Δημήτρης Δρούτσας στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΕΣΕΠ ενημερώνει τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Al-Baghdadi Ali Al-Mahmoudi, στον οποίο επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαιτέρως την απαίτηση όλων να τερματιστεί η βία και να υπάρξει ομαλή διέξοδος από την κρίση.

Ads

Νωρίτερα, σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου του ΟΗΕ, ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως «η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης είναι σωστή. Η μεγάλη καθυστέρηση όμως με την οποία ελήφθη επέτρεψε στο καθεστώς Καντάφι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των στρατιωτικών κινήσεων και να καταφέρει φονικά πλήγματα στους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης». «Από δω και πέρα η Παγκόσμια Δημοκρατική Κοινότητα οφείλει να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά τον Λιβυκό λαό να απαλλαγεί από το αυταρχικό καθεστώς της ακραίας και απροκάλυπτης βίας και να προχωρήσει προς μία ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικοινώνησε, με πρωτοβουλία της, τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και του ζήτησε να μην συμμετέχει και να μην εμπλακεί με κανένα τρόπο η χώρα μας «στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη». Επίσης ζήτησε να μην χρησιμοποιηθούν οι αμερικοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη Σούδα και στο Άκτιο. «Αποτελεί μέγιστη υποκρισία το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρησιμοποιούν. Δεν έχουν καμία νομιμοποίηση», φέρεται να τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Το ΚΚΕ με νεότερη ανακοίνωσή του επικρίνει και τον Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το διάγγελμά του. «Οι δολοφόνοι του ιμπεριαλισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία ετοιμάζουν νέο πόλεμο. Είναι παραμύθια τα περί ανθρωπισμού. Οι δολοφόνοι δεν μπορούν να μιλάνε για ανθρωπισμό. Ο στόχος τους είναι τα πετρέλαια της Λιβύης. Η επίθεση στη Λιβύη θα δημιουργήσει νέες επιπλοκές στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τις οποίες θα πληρώσουν οι λαοί. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ, αποφάσισε να συμμετέχει. Ο λαός πρέπει να αντιδράσει. Καμία συμμετοχή στην επίθεση. Κάτω ο ιμπεριαλισμός».

«Αφού τα τελευταία πέντε χρόνια η Δύση “κανάκεψε” το δικτάτορα Καντάφι κι αφού σίτισε κυβερνήσεις και πολιτικά πρόσωπα τώρα ζήτησε τον εκμηδενισμό του. Δεν έχουν καμιά διαφορά μεταξύ τους», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι «η βαρβαρότητα της καταστολής που επιχειρεί εις βάρος του Λιβυκού λαού ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν μπορεί να απαντηθεί και να αντιμετωπιστεί με την επιθετικότητα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών». «Αυτές οι επιλογές μπορούν να οδηγήσουν εύκολα σε γενικευμένους πολέμους και προφανώς βλάπτουν τα συμφέροντα όλων των χωρών της Μεσογείου, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των εξεγερμένων λαών του Αραβικού κόσμου και θέτουν τη χώρα μας σε μεγάλους κινδύνους», τόνισε. «Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δρούτσας, βιάστηκε να δηλώσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδια αυτά. Ελπίζουμε αυτή η πρώτη δήλωση να μην έχει και συνέχεια», κατέληξε ο Θοδωρής Δρίτσας.

Τα σχέδια της κυβέρνησης καταδίκασε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαρακτηρίζοντάς τα εγκληματικά. Ο Πέτρος Κωντσταντίνου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα, δήλωσε πως «η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή απαγόρευση πτήσεων δίνει το πράσινο φως γα μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με πρόσχημα τη σωτηρία του λαού της Λιβύης από τις επιθέσεις του Καντάφι». «Είμαστε ολόψυχα στο πλευρό των εξεγερμένων της Λιβύης κατά του Καντάφι και γι αυτό καταδικάζουμε την απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και τη ΕΕ», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε την κυβέρνηση «σεβόμενη τις διεθνείς και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις να συνδράμει προς την κατεύθυνση οριστικής παύσης των βιαιοπραγιών και αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη Λιβύη λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ομάδες που συγκροτούν το λαό αυτής της χώρας». «Από την πρώτη στιγμή είχαμε υποστηρίξει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για τη Λιβύη. Σήμερα μετά από την καθυστερημένη αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Καντάφι δηλώνει ότι θα προχωρήσει αμέσως σε εκεχειρία», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.