Νέο πακέτο στήριξης 60 έως 70 δισ. ευρώ, απευθείας δανείου και παράλληλης εθελοντικής διακράτησης των ομολόγων που λήγουν την επόμενη διετία, είναι το σχέδιο που μπαίνει στο τραπέζι του Eurogroup για την απεμπλοκή στην ελληνική κρίση. Η επιπρόσθετη βοήθεια θα συνεπάγεται στενή εξωτερική εποπτεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων προαναγγέλλει ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις έως το τέλος Ιουνίου. «Ο Ιούνιος είναι καθοριστικός μήνας» και σύμφωνα με τον Επίτροπο Όλι Ρεν που χθες επανέλαβε την αξίωση για διακομματική συναίνεση, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις».

Ads

Την συζήτηση περί νέου σχεδίου επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την συνάντησή του στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί. «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα συμφωνηθεί δεύτερο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα», είπε ο κ. Γιούνκερ αποκλείοντας, ωστόσο, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνολικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Το σχέδιο φέρεται να αποτελεί μία «μικτή» παραλλαγή της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας της Βιένης» που έχει προτείνει ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν, ωστόσο παραμένει ακόμη αμφίβολο το εάν, και κυρίως το πόσο γρήγορα, μπορούν να επιλυθούν σοβαρά νομικά και τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην εθελοντική διακράτηση των ομολόγων προκειμένου να μην υπάρξει πιστωτικό επεισόδιο.

Το απευθείας νέο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ,
οι έως τώρα εκτιμήσεις το προσδιορίζουν στα 30 με 35 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο αναφέρθηκε ευθέως χθες και ο Ιταλός τραπεζίτης Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο κ. Σμάγκι είπε χθες στους «Financial Times» ότι η χώρα μας θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια περίπου 30 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-2013 προσθέτοντας ότι το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες των δύο ετών – 27 και 32 δισ. ευρώ αντίστοιχα – θα προέλθει από το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Ο ίδιος, δε, άφησε να εννοηθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει, σε κάποια μορφή, ανοιχτές τις γραμμές στήριξης με πρόσθετη ρευστότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές την επόμενη χρονιά «μοιάζει δύσκολη», όπως είπε μιλώντας στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο χορήγησης νέου πακέτου δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι προσώρας δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις και ότι είναι πολύ νωρίς για να αναφερθεί κανείς στο ζήτημα αυτό.

Ads

«Κάθε νέα βοήθεια θα αποφασιστεί σε ένα επόμενο στάδιο. Πολλά εξαρτώνται από το αν θα μπορέσουμε να βγούμε στις διεθνείς αγορές για δανεισμό την επόμενη χρονιά. Και για την ώρα κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ραντεβού την Τετάρτη στη Βιέννη;

Αξιωματούχοι από τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Τετάρτη στη Βιέννη για να συζητήσουν την κρίση του ελληνικού χρέους, όπως δηλώνουν ευρωπαϊκές πηγές. Η συνεδρίαση των υφυπουργών Οικονομικών θα έχει αντικείμενο τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας και ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς τη χώρα, στη βάση του σχεδίου εισήγησης της τρόικας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ίδια η έκθεση, η οποία θα προσδιορίζει πού βρίσκεται η Αθήνα στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αναμένεται επισήμως στο τέλος της εβδομάδας, αλλά ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

WSJ: Ετοιμάζεται νέο πακέτο στήριξης για Ελλάδα

Η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμβιβαστικές κινήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση της ελληνικής κρίσης και συγκεκριμένα η έγκριση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει το βασικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να αναβάλει τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους -που είναι βασικό του αίτημα- ώστε να διευκολυνθεί το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. «Η παραδοχή του Βερολίνου ότι πρέπει να δανείσει περισσότερα χρήματα, ακόμη και χωρίς βραχυπρόθεσμη εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων, θα συμβάλει στην άρση του ευρωπαϊκού αδιεξόδου για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, προτού η υπερχρεωμένη χώρα ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου», σημειώνει η WSJ, η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις.

Επισημαίνεται ότι μέχρι πρότινος η βασική γερμανική θέση ήταν πως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να εμπλακούν σε όποια λύση αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους. Η θέση του Βερολίνου συναντά σθεναρή αντίσταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επιμένει πως η όποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «ισοδυναμεί με θανατική ποινή», κατά τα λεγόμενα του κ. Lorenzo Bini Smaghi.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Eurogroup είναι στις 20 Ιουνίου και στις 23-24 του μηνός θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ενδεχομένως, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να γίνει μία έκτακτη συνάντηση του Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με αναλυτές, άποψη όμως που απορρίπτουν οι αρμόδιοι.

Διαψεύδοντας και περιμένοντας την έκθεση της τρόικας…

Δεν τίθεται θέμα, προς το παρόν τουλάχιστον, έκτακτης συνόδου των υπουργών της ευρωζώνης για την ελληνική κρίση υποστήριξαν χθες αρμόδιες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες χαρακτήρισαν ανυπόστατες τις φήμες περί έκτακτης συνάντησης των 17 της ευρωζώνης κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Η εκπρόσωπος του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τόνισε επίσης χθες ότι «δεν προβλέπεται έκτακτη σύνοδος των 17 στις 5-6 Ιουνίου», όπως είχε ακουστεί και το οποίο διέψευσε και ο επίτροπος για τις Οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της έκθεσης αξιολόγησης που θα υποβληθεί περί τα τέλη της εβδομάδας, όπως δήλωνε χθες και το Βερολίνο, από την τρόικα. Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για έκδοση το συντομότερο δυνατόν ανακοίνωσης, που θα αποσαφηνίζει αν συστήνεται ή όχι η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που συνδέεται άμεσα με την έκθεση αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας περιλαμβάνει περισσότερες περικοπές στο Δημόσιο και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αποφεύγοντας ωστόσο την επιβολή τόσων φόρων όσων είχαν αρχικά ακουστεί.

Ως αντιστάθμισμα για τις απαιτήσεις της τρόικας η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει άμεσα τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό θα γίνει:

  • Με μειώσεις αποδοχών, με βάση το νέο μισθολόγιο το οποίο θα περιλαμβάνει και την κατάργηση των επιδομάτων και τον δραστικό περιορισμό του εφάπαξ.
  • Με απολύσεις συμβασιούχων. Οι περισσότερες συμβάσεις που έχουν συναφθεί τους τελευταίους μήνες δεν θα ανανεωθούν.
  • Με απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε οργανισμούς που θα καταργηθούν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.
  • Με πωλήσεις μετοχικών πακέτων, όπου αυτό είναι εφικτό, π.χ. στον ΟΤΕ, λόγω της χαμηλής πορείας του γενικού δείκτη.
  • Με “πωλήσεις – μακροχρόνιες ενοικιάσεις” περιουσιακών στοιχείων κρίσιμων ΔΕΚΟ, όπως εργοστάσια της ΔΕΗ.
  • Με πώληση πακέτων του Δημοσίου σε τράπεζες, με το ΤΤ και την Αγροτική να βρίσκονται ψηλά στη σχετική λίστα.
  • “Πωλείται” θα μπει και στον ΟΠΑΠ, αφού αξιοποιήσει και τα «φρουτάκια».
  • Με την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ και της ΚΕΔ.

Από σήμερα τα «σπουδαία» για τον ΟΤΕ

Συνάντηση με στελέχη της Deutsche Telekom για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποκρατικοποίηση περαιτέρω ποσοστού, τουλάχιστον 10%, του ΟΤΕ θα έχει την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται ο σημερινός Τύπος.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να κλείσει το θέμα εντός του Ιουνίου, ενδεχομένως και με την πώληση του συνολικού ποσοστού του Δημοσίου που φτάνει το 16%.

Σημειώνεται ότι βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας του 2008, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τη γερμανική εταιρία να προχωρήσει στην απόκτηση ενός επιπλέον ποσοστού 10% στον ΟΤΕ μέχρι το τέλος του 2011 και σε τιμή υψηλότερη κατά 15% από την τιμή στην οποία θα έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο η μετοχή του ΟΤΕ 20 ημέρες πριν ειδοποιηθεί η DT για τις προθέσεις του Δημοσίου. Ωστόσο δεδομένη είναι πλέον η κυβερνητική πρόθεση να αποκρατικοποιηθεί πλήρως ο Οργανισμός.