Έρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας ώστε να ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των αλλαγών που έχουν ζητηθεί. Τα εργασιακά, οι ΔΕΚΟ, το ασφαλιστικό, τα κλειστά επαγγέλματα και ο τομέας της υγείας θα περάσουν από το μικροσκόπιο του κλιμακίου, το οποίο αναμένεται στην Αθήνα την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Ads

Επιπλέον, η τρόικα θα συζητήσει με το υπουργείο Οικονομικών και τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν την περίοδο 2012-2014, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κατά 5% και ο τελικός στόχος που είναι να φτάσει το έλλειμμα στο 3%. Εκτιμάται λοιπόν ότι θα χρειαστεί ένα πακέτο μέτρων ύψους 12,8 δις ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η «έκθεση στρατηγικής» της επόμενης περιόδου θα πρέπει να είναι έτοιμη τον Μάρτιο και να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο.

Για αρχή, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», τα αρμόδια υπουργεία θα έχουν επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που θα συλλέξουν όλα τα στοιχεία από τις υπηρεσίες και τους φορείς. Στη συνέχεια θα φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να ελέγξουν τα στοιχεία και να συντάξουν τα πορίσματά τους για την έγκριση ή μη της τέταρτης δόσης του δανείου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δηλώνει ότι «δεν θα αυξηθούν ξανά οι συντελεστές ΦΠΑ» και σημειώνει ότι «περίπου 4 δις θα προέλθουν από επιπλέον έσοδα, κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής, και τα υπόλοιπα από περικοπή δαπανών».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προβλέπεται η μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα της φοροδιαφυγής
όταν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ (μέχρι σήμερα το όριο είναι 150.000).

Ads

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, αρχίζει η διενέργεια από το υπουργείο Οικονομικών προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Πρόταση με γερμανική σφραγίδα για αναδιάρθρωση

Παρά τις διαψεύσεις, συνεχίζονται τα δημοσιεύματα περί έμμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ταμείου σταθεροποίησης «EFSF» Κλάους Ρέγκλινγκ φέρεται ως εμπνευστής του σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους υπερχρεωμένων χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, πριν από λίγες ημέρες, ο Ρέγκλινγκ πρότεινε στις χώρες της Ευρωζώνης και στην Κομισιόν μία εθελοντική παραίτηση από τις απαιτήσεις αναφορικά με τα χρέη της Ελλάδας.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα «το σχέδιο-Ρέγκλινγκ έχει καλές προοπτικές να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ως μέρος ενός συνολικού πακέτου για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν την πρόταση στην τελευταία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες. Οι σκέψεις αυτές βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση». Μάλιστα, υψηλόβαθμος στέλεχος του γερμανικού υπ. Οικονομικών φέρεται να χαρακτηρίζει την πρόταση ως «καλή ιδέα».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ προτείνει «το Ταμείο να δώσει δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα επαναγοράσει ομόλογά της. Επειδή η αξία των ελληνικών τίτλων είναι αυτή τη στιγμή κάτω από την ονομαστική τους τιμή η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε εκούσια παραίτηση των πιστωτών από απαιτήσεις τους».

Σύμφωνα με το Spiegel, «το πλεονέκτημα της πρότασης είναι ότι θα μειωθεί το βάρος στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και σημαντικότερο δεν θα τρομοκρατηθούν οι επενδυτές αφού κανείς δεν θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση από τις απαιτήσεις του».

Τέλος το περιοδικό σημειώνει ότι «ο Ρέγκλινγκ είχε επεξεργαστεί με επιτυχία αντίστοιχο σχέδιο για τη διάσωση των υπερχρεωμένων Φιλιππίνων κατ΄εντολήν του ΔΝΤ στη δεκαετία του 90».

Επιπλέον, η «Καθημερινή της Κυριακής», επικαλούμενη την εβδομαδιαία επιθεώρηση του Die Zeit που αναφέρεται σε ανάλογο σχέδιο το οποίο όμως φέρονται να έχουν κάνει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας με τον οικονομικό σύμβουλο της καγκελαρίας Γενς Βάιντμαν και να εντάσσεται στο πακέτο των προτάσεων της Γερμανίας, σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχικά συμφωνήσει.

Ωστόσο, τονίζεται ότι για να πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία θα πρέπει η Ελλάδα, αλλά και οι άλλες ενδιαφερόμενες χώρες της περιφέρειας, να δεσμευτούν ότι θα εναρμονιστούν φορολογικά, να τροποποιήσουν τα Συντάγματά τους ώστε να συμπεριληφθεί ο περιορισμός του ελλείμματος στο 3% και να καταργήσουν την τιμαριθμοποίησης μισθών και συντάξεων, που σύμφωνα με τους Γερμανούς, αυξάνει το κόστος ανά μονάδα προϊόντος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλεί επιτακτικά τη γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του «μηχανισμού διάσωσης».

«Είναι επιβεβλημένο να διατεθούν πραγματικά τα 440 δισ. ευρώ που αποφασίσαμε τον περασμένο Μάιο», λέει ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. «Είμαι βέβαιος ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα απορρίψει αυτό τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο», προσθέτει.

Επιπλέον, τονίζει ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα, η οποία στο πλαίσιο αυτό θα επωμιστεί μεγαλύτερα βάρη και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αγοράς χρέους υπερχρεωμένων κρατών.

Στην ερώτηση αν η Άγκελα Μέρκελ είναι εξίσου καλή Ευρωπαία όσο ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ ο Γιούνκερ απαντά: «Ο Χέλμουτ Κολ ήταν καλός, και η Άγκελα Μέρκελ δεν είναι κακή, αλλά εν προκειμένω ‘καλός’ και ‘δεν είναι κακός’ σημαίνουν το ίδιο».

Συμφωνεί η Γερμανία με την ενίσχυση του Ταμείου Σταθερότητας

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία φέρεται να αλλάζει στάση και να συμφωνεί τελικά με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel πως η χώρα του σχεδιάζει να οριστικοποιήσει αυτό το πακέτο που θα ενισχύσει το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, θα συντονίσει τη νομισματική πολιτική της Ε.Ε. και θα βοηθήσει τα υπόλοιπα μέλη να περιορίσουν τα ελλείμματά τους

«Συμφωνήσαμε ότι θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέσα στις προσεχείς εβδομάδες», τόνισε και πρόσθεσε πως στόχος της αναμόρφωσης του ταμείου θα είναι πως θα γίνουν τα 440 δισ. ευρώ πραγματικά διαθέσιμα εάν χρειαστεί.
Διαβάστε επίσης: Γιούνκερ: Δεν είναι ταμπού η επαναγορά ομολόγων

Γ. Προβόπουλος: Όχι στην αναδιάρθρωση του χρέους