Στη συνεδρίαση του Ecofin σήμερα στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όπου εκτιμάται ότι η προσοχή τους θα εστιαστεί στην ελληνική υπόθεση. Λίγο μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup, o Eπίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ζήτησαν την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Ads

Κατά τις χθεσινές συνομιλίες, υπό τη σκιά της σύλληψης του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν το πακέτο διάσωσης της πορτογαλικής οικονομίας, ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων και σήμερα, με τις Βρυξέλλες να ζητούν σαφώς την περαιτέρω επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, τονίζοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη για ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας με χρονοδιάγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεσμεύθηκε, ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού του μεσοπρόθεσμου στόχου των 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013. Δεσμεύθηκε, επίσης ότι με τα πρόσθετα μέτρα, θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011. Τον Ιούνιο αναμένονται οι αποφάσεις για ενδεχόμενη νέα στήριξη της Ελλάδας.

Ads

Οπως επισήμανε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης κ. Γιούνκερ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης άκουσαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση του κ. Παπακωνσταντίνου για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ώστε να τηρηθεί απόλυτα ο στόχος του ελλείμματος για το 2011. Εξέφρασαν, επίσης, την ικανοποίησή τους για τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση του ποσού των εσόδων μέχρι το 2013.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο μια μεγάλης αναδιάρθρωσης. «Η Ελλάδα πρέπει να επισπεύσει την εφαρμογή των οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και να ξεκινήσει την εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση» δήλωσε ο κ.Γιούνγκερ εκτιμώντας ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ανέφερε ότι, με βάση έκθεση της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το Γιούρογκρουπ θα εξετάσει το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας, τον Ιούνιο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρώτα η κυβέρνηση θα αρχίσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων και μετά θα συζητηθεί η νέα στήριξη, ενώ μπορεί να απέκλεισε μια δραστική αναδιάρθρωση, αλλά δεν έκανε το ίδιο για ενδεχόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και να βγει στις αγορές, ανέφερε ότι, εάν επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εάν τηρηθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2011, «τότε η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους παίζεται, δεν λέω ότι θα γίνει σίγουρα, αλλά παίζεται», επανέλαβε, καλώντας τα πολιτικά κόμματα σε συναίνεση. Είναι εθνική υπόθεση και όχι κομματική, γιατί μια πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, όπως αυτή που επιτεύχθηκε στην Πορτογαλία, θα πείσει και τους εταίρους.

Αναφορικά με τη μορφή της στήριξης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συναίνεση, που σημαίνει ότι, τις επόμενες μέρες, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να εντείνει τις διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την προσεχή τακτική συνεδρίαση (20 Ιουνίου).

Μια ομάδα βόρειων χωρών, με επικεφαλής της Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβενία, προτείνει, ταυτόχρονα με τη χορήγηση νέων διμερών δανείων στην Ελλάδα, να υπάρξει και μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, χωρίς «κούρεμα». Το Βερολίνο πάει και παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι στην επιμήκυνση θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές.

O πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ προειδοποίησε για τις τάσεις «επανεθνικοποίησης» που εμφανίζονται στην Ευρώπη και ζήτησε να επιδειχθεί αλληλεγγύη σε χώρες που πλήττονται από την κρίση όπως η Ελλάδα. «Όποιος λέει ότι πρέπει να τα καταργήσουμε όλα και να ξεκινήσουμε από την αρχή, πλανάται», δήλωσε ο κ. Κολ σύμφωνα με το Reuters.

Πάντως, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ εκτίμησε πως η Ελλάδα είναι 4 δεκαετίες πίσω και προειδοποίησε πως αν η χώρα μας δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της για εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις δεν θα τύχει οικονομικής στήριξης από τους εταίρους της.

Κατά της επιμήκυνσης με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών τάσσεται κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος θεωρεί ότι, στην ουσία, πρόκειται για μιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους, που μπορεί μεν να είναι ήπια, δεν απομειώνονται τα κεφάλαια των κατόχων ελληνικών ομολόγων, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνη, διότι κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών.

Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάελ Μπράιναρντ στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση της Αθήνας ένα σταθμισμένο πακέτο μέτρων». Η κ. Μπράιναρντ απέφυγε πάντως να δεσμευτεί, αν η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε επιμήκυνση ή σε διεύρυνση της βοήθειας προς την Ελλάδα, παραπέμποντας στην έκθεση της τρόικας για την αποτίμηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τζον Μονκς με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, τους καλεί να αλλάξουν άμεσα πορεία εκτιμώντας ότι «τα βίαια δημοσιονομικά μέτρα…δεν αποδίδουν και αντίθετα υπονομεύουν τις οικονομίες όπως αυτές της Ελλάδας και της Ιρλανδίας».

Μειωμένο το επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία

Στο 4% διαμορφώθηκε το επιτόκιο κατά τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού Δημοσίου. Σε σύγκριση με τη δημοπρασία της 19.4.2011 το επιτόκιο ήταν ελαφρώς μειωμένο, αφού από 4,10% διαμορφώθηκε στο 4,06% (πτώση 0,97%).

Στόχος της έκδοσης ήταν η συγκέντρωση 1,25 δισ. ενώ κατά τη σημερινή διαδικασία έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές με αποτέλεσμα να αντληθούν συνολικά 1,625 δισ.