Συνολικά 1933 σχολεία συνενώνονται και προκύπτουν 877 σε σύνολο 16.000 σχολικών μονάδων πανελληνίως τη σχολική χρονιά 2011 – 2012, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Η επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή, θα υπάρχουν 1.056 σχολεία λιγότερα, τα οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Ads

Ο νέος σχολικός χάρτης της χώρας ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αύριο το μεσημέρι συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) προκειμένου να τοποθετηθεί στις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, συγχωνεύονται συνολικά 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877 νέα, από το σύνολο των 16.000 σχολικών μονάδων. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 1.523 σχολεία και προκύπτουν 672 νέα σχολεία. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 410 σχολεία και προκύπτουν 205 νέα συγκροτήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, δημιουργούνται 6/θεσια και 12/θεσια Δημοτικά σχολεία «εκεί όπου οι μαθητικές ανάγκες το υπαγόρευαν». Στα μεγάλα αστικά κέντρα- της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- οι συνενώσεις αφορούν κυρίως στα συστεγαζόμενα σχολεία, ενώ στην περιφέρεια αφορούν σε ολιγοθέσια σχολεία.

Ads

Τονίζοντας ότι οι συνενώσεις γίνονται κάθε χρόνο, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως «φέτος ιδιαίτερα, έγινε μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού του σχολικού χάρτη με εκτεταμένες συνενώσεις σχολείων σε ολόκληρη την Επικράτεια, με δεδομένη την διοικητική μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” που διευκολύνει τη διαδικασία αυτή».

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα παραμένει σταθερός, έως 25 στην Πρωτοβάθμια και έως 25+10% στη Δευτεροβάθμια. «Οι συνενώσεις δεν επιφέρουν αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα πέραν του μέχρι σήμερα επιτρεπτού. Αντίθετα στα συνενωμένα σχολεία υπάρχει κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα να μην ξεπερνά τα 25 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και τα 25 + 10% στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Ακόμη, αναφέρεται πως ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα υπό συνένωση σχολεία δεν ξεπερνά τα 400 παιδιά. Εξαίρεση αποτελούν 6 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου από τις συνενώσεις ο αριθμός των μαθητών που προκύπτει είναι από 400 και άνω, αλλά χωρίς να ξεπερνούν τους 500, σύμφωνα με το υπουργείο.